
Η άνοδος και το νέο άλμα των κρουσμάτων κορονοϊού – με βάση και τα στοιχεία της Τρίτης (26/01) – σε συνδυασμό με τους φόβους από την παρουσία της μετάλλαξης στη χώρα μας έχουν προκαλέσει συναγερμό στις Αρχές. Οι επιστήμονες και η Πολιτεία θέλουν πάση θυσία να προλάβουν τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, η οποία θα είναι ικανή να εκτοξεύσει τον αριθμό των λοιμώξεων.
Αυτό θα ήταν ικανό να μεταφέρει για αργότερα την ενδεχόμενη άρση των μέτρων (όπως μετακίνηση εκτός νομού, χιονοδρομικά κέντρα κλπ). Κάτι τέτοιο παραδέχτηκε, άλλωστε, τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας όσο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Αν έχει συνέχεια, τότε μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που προσμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Εάν χρειαστεί να κλείσει η χώρα», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τη Δευτέρα (25/01). Υπενθυμίζεται ότι 1η Φλεβάρη είναι προγγραμματισμένο να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια. Με τη χώρα να συνεχίζει σε καθεστώς lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα και με πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.
Προκειμένου, λοιπόν, τα υπάρχοντα μεταλλαγμένα κρούσματα, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν φτάσει τα 62, να μην πολλαπλασιαστούν οι ειδικοί έχουν αυξήσει την έρευνά τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Open TV», εξετάζονται 200 δείγματα από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και την Τετάρτη (27/01), αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αλληλούχιση του νέου στελέχους.
Τα 200 αυτά δείγματα εξετάζονται από:
- 90 Αττική
- 20 Κρήτη
- 90 Θεσσαλονίκη
Επίσης, δείγμα της μεγάλης ανησυχίας που επικρατεί αναφορικά με την μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού, στο χώρο των επιστημόνων είναι ότι στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να επανεξετάσουν δείγματα που είχαν πάρει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να αποκλείσουν την πιθανότητα η μετάλλαξη να έχει φτάσει στη χώρα μας νωρίτερα, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό.
Αρκουμανέας – Εξαδάκτυλος: Η μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα
Έτσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο μεταλλαγμένος κορονοϊός από τη Μεγάλη Βρετανία είναι περισσότερο μεταδοτικός, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 50%», γεγονός που θέτει σε επιφυλακή τους ειδικούς, που βρίσκονται εν αναμονή των νέων στοιχείων από την παγκόσμια κοινότητα.
Ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», σημείωσε ότι ενδεχομένως το μεταλλαγμένο στέλεχος να επηρεάσει και τις αποφάσεις που παίρνουμε για τα μέτρα στην Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για την μετάλλαξη του ιού. «Πιστεύω ότι για κάποιο διάστημα θα πάμε με τα σχολεία. Αυτή την στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει ένδειξη να ανοίξει κάτι άλλο», ξεκαθάρισε.
Tον προβληματισμό του για τα αυξημένα κρούσματα της Τρίτης (26/01) – ειδικά στην Αττική – και τη σύσταση για συνεχή επαγρύπνηση μετέφερε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Αν έχει συνέχεια, τότε μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που προσμέναμε», σχολίασε μιλώντας στο «Mega».
Κάθε Τετάρτη αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις, οπότε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε και τα δεδομένα της Τετάρτης.
«Αν η τάση είναι αυξητική, πρέπει να ενεργήσουμε πριν φτάσουμε σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Η γρήγορη δράση είναι η πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε. Ο κ. Εξαδάκτυλος δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο εφόσον συνεχίσει η αυξητική τάση, θα γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων που έχουν ήδη αρθεί.
Άννα Παπά – Κονιδάρη: Μεγαλύτερη από την επιβεβαιωμένη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους
Την ίδια ώρα, την ανησυχία της για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού εξέφρασε μιλώντας στο «ethnos.gr» και η καθηγήτρια Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθύντρια του Κέντρου Αναφοράς για τη γρίπη και πλέον για τον κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα, Άννα Παπά – Κονιδάρη.
Συγκεκριμένα η κυρία Παπά – Κονιδάρη, σημείωσε ότι κύριο χαρακτηριστικό των ιών που έχουν τη δυνατότητα να μεταλλαχθούν, είναι ότι τα καινούρια στελέχη επιβάλλονται σε βάρος των παλαιών και ουσιαστικά παίρνουν τη θέση τους. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι το προερχόμενο από τη Μεγάλη Βρετανία νέο στέλεχος του κορονοϊού, που έφτασε και στη χώρα μας, έχει σε ποσοστό σίγουρα 50% υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με το αρχικό, προκαλούν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Μέχρι στιγμής η κυρία Παπά – Κονιδάρη δεν μπορεί να πει από ποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας συλλέχθηκαν τα θετικά με το νέο στέλεχος δείγματα, διότι στο κέντρο τους έρχονται δειγματοληψίες από διάφορα νοσοκομεία μέσω του ΕΟΔΥ. Την προέλευση των θετικών δειγμάτων και τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα ο ΕΟΔΥ.
Εκείνο, ωστόσο, που μπορεί να πει με βεβαιότητα, είναι ότι θεωρείται ως απόλυτα σίγουρο ότι υπάρχει μεγαλύτερη από την επιβεβαιωμένη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους σε κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας, διότι το Κέντρο Αναφοράς εξέτασε ένα πολύ μικρό αριθμό δειγμάτων μέχρι στιγμής. Το μέγεθος θα φανεί τις επόμενες ημέρες, αφού πλέον εξετάζονται δείγματα καθημερινά.
Πηγή: ethnos.gr, OPEN TV
Πηγή: altsantiri.gr