Κορονοϊός: Τριήμερη διαμαρτυρία του Μητροπολίτη Κέρκυρας εν όψει του Αγίου Σπυρίδωνος με… πένθιμες καμπάνες

Λόγω της απαγόρευσης προσέλευσης κόσμου στις εκκλησίες εξαιτίας των μέτρων περιορισμού για τον κορονοϊό, κατά τη διάρκεια του επερχόμενου εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνος, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος, αποφάσισε να προχωρήσει σε τριήμερη διαμαρτυρία με μεσίστιες σημαίες και χτυπώντας πένθιμα τις καμπάνες.

Η κίνηση του αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις.

Ενοχλημένοι από την στάση του Μητροπολίτη, τρεις βουλευτές του νησιού, τόνισαν στα τοπικά ΜΜΕ πως πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η χώρα είναι σε περίοδο καραντίνας εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας και συνεπώς πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα.

Τι ανέφεραν

«Όλοι είμαστε στεναχωρημένοι που δεν θα γιορτάσουμε τον Άγιο μας όπως τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για κλειστές εκκλησίες μετά από εισήγηση της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας επειδή έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα και μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Δεν το έκανε για να «βλάψει» την Εκκλησία, ούτε να την υποβάλλει σε «διωγμό». Είναι μέτρο απολύτως προσωρινό!» ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σ. Γκίκας μιλώντας στο Corfutvnews, σημειώνοντας πως τα σχόλια περί «διωγμού» της εκκλησίας «αδικούν την κυβέρνηση και την προσπάθεια που κάνει να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά αδικούν πρωτίστως την Ιερά Μητρόπολή μας».

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αυλωνίτης σε ανακοίνωσή του σχολίασε: «Με εντυπωσιάζει αρνητικά ως πολίτη και ως βουλευτή αυτού του τόπου το διχαστικό αποτέλεσμα των επιλογών του Μητροπολίτη κ. Νεκτάριου σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αποφάσεων κατά το εορταστικό τριήμερο του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος. Με εντυπωσιάζει δυσάρεστα και η επιλογή του να κηρύξει εν διωγμώ την τοπική μας Εκκλησία καθώς και η εντολή να κτυπούν πένθιμα οι καμπάνες επί τριήμερον. Δεν είναι καιρός όμως ούτε να αποδείξουμε τα χριστιανικά μας αισθήματα σε ένα πλειστηριασμό πίστης και αφοσίωσης, ούτε να διεγείρουμε ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές που ενδεχομένως να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα αποτελέσματα».

Από το ΚΙΝΑΛ, ο Δημήτρης Μπιάγκης δήλωσε: «Τούτη τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι λυπηρό που φτάσαμε στο σημείο ως πολιτεία να παίρνουμε γενικές απαγορευτικές διατάξεις ακόμα και για τις λατρευτικές θρησκευτικές εκδηλώσεις. Λυπηρό, αλλά αναγκαίο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, γίνεται κατανοητή η δυσαρέσκεια του Μητροπολίτη μας και της τοπικής Εκκλησίας, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε λογικές οι οποίες επιβαρύνουν το ήδη βαρύ κλίμα των ημερών. Ας πρυτανεύσει η λογική και όχι η δυσαρέσκεια στις αποφάσεις όλων μας, η ελπίδα και όχι η θλίψη. Το έχουμε ανάγκη όλοι μας».

Μητροπολίτης Κέρκυρας: Κατανοούμε την κατάσταση, αλλά η ζωή μας δεν θα σταματήσει

Νωρίτερα, ο μητροπολίτης διαμαρτυρόμενος για τα μέτρα απαγόρευσης εν όψει της γιορτής του πολιούχου του νησιού, έστειλε εγκύκλιο στους ιερείς της Κέρκυρας, αναφέροντας μάλιστα πως οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι υποχρεωτικές για όλους.

«Κατανοούμε την υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται έχει μόνο η πατρίδα μας αλλά κι ανθρωπότητα ολόκληρη εξαιτίας της πανδημίας, αυτό όμως δε συνεπάγεται ότι και η ζωή μας θα πρέπει να σταματήσει. Στο παρελθόν όταν υπήρχε κατά τόπους και μάλιστα στην Κέρκυρα επιδημία δεν έκλειναν οι ναοί, αλλά οι άνθρωποι προσέχοντας όσο μπορούσαν κατέφευγαν στον άγιο μας, αλλά και στους κατά τόπους Αγίους για να παρακαλέσουμε τον θεό για την υπέρβαση της ασθένειας.

Και κατά την πίστη και κατά το θέλημα του Θεού ελάμβαναν απάντηση. Κατανοούμε ότι σήμερα ζούμε σε μία συνεχή από-χριστιανόποίηση της ζωής μας, κυριαρχούν αντίθεες ή αδιάφορες για την πίστη δυνάμεις και ότι δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να ενστερνιστεί αυτό το οποίο εμείς πιστεύουμε και ζούμε.

Έχουμε κουραστεί όμως να μας αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί μας ακόμη χειρότερα από τα κατά πάντα συμπαθή εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια κι άλλα της αγοράς τα οποία αποσκοπούν στην κάλυψη των βιοτικών αναγκών του ανθρώπου ή μένουν στην πρόσκαιρη πραγματικότητα. Και όταν φτάνουν και πάλι μεγάλες εορτές της πίστεως μας με πρώτη αυτή του προστάτη τόπου μας Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και στη συνέχεια οι των εορτών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια να αισθανόμαστε ότι η εκκλησία θα εορτάσει στο πένθος για την αδυναμία συμμετοχής των ανθρώπων του λαού μας.

«Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια»

Επιπλέον, ο μητροπολίτης Κέρκυρας υποστήριξε μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο «μας φαίνεται αδιανόητο να έχουμε επί τριήμερο τον άγιο μας στην θύρα και να μην επιτρέπεται στο λαό μας να χαιρετίσει τον προστάτη του. Ανεχτήκαμε χάριν της αγάπης και της κατανόησης στο πρόβλημα να κλείσουν και πάλι οι ναοί μολονότι είχαμε αποφασίσει το Σεπτέμβρη στο Ιερατικό συνέδριο ότι δεν θα το επιτρέψουμε.

Δεν μπορούμε όμως να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Είμαστε και πολίτες ενός κράτους. Έχουμε δικαίωμα λόγου, έχουμε δικαίωμα να ακολουθούμε τις απόψεις μας. Σεβόμαστε τους νόμους και δεν θέλουμε να προκαλούμε όμως τα πάντα έχουν και ένα όριο το οποίο κατά τη γνώμη μας η πολιτεία το ξεπέρασε.

Και αναρωτιέμαι ως επίσκοπος και πνευματικός σας πατέρας: πρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί; πρέπει να το αφήσουμε κι αυτό να περάσει; Ακούμε άρα τις φωνές διαμαρτυρίας πλήθους πιστών ανθρώπων οι οποίοι λένε ότι δεν πάει άλλο;  Σε όλους αυτούς απαντούμε “είτε ζώμεν είτε αποθνήκωμεν, του Κυρίου εσμέν”.».

Θεία Κοινωνία

Μάλιστα, προς το τέλος της επιστολής του, ζητά από τους ιερείς να επιτρέψουν στους πιστούς να κοινωνήσουν τα Χριστούγεννα αν θέλουν, ακόμη κι αν παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες στις γιορτές.

«Παρακαλώ ανεξαρτήτως του ποια απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση για τις ημέρες των Χριστουγέννων, να φροντίσετε ώστε όσοι από τους πιστούς θέλουν, να κοινωνήσουν. Αφήνω στην διάκρισή σας τον τρόπο. Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε δια νεωτέρας εγκυκλίου».

Φωτογραφίες: corfutvnews.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...