Κορονοϊός: Τόσοι έκαναν τη Δευτέρα το εμβόλιο, πόσα περιμένουμε ανά εταιρεία (video)

Με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει στη Δευτέρα (25/10) 436 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, 25 νεκρούς από επιπλοκές από τον ιό και 286 διασωληνωμένους, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας η ενημέρωση για την πανδημία και την πορεία του εμβολιασμού. 

Έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα (25/01) πραγματοποιήθηκαν μέχρι 16.271 εμβολιασμοί και αναμένεται να ξεπεραστούν οι 17.000. Τονίστηκε πόσο σημαντικό είναι να γίνει για το εμβόλιο της «Pfizer» η 2η δόση.  

Έγινε, μάλιστα, αναφορά για περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς… «Μία στο εκατομμύριο… κυριολεκτικά οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο», αναφέρθηκε ακόμα… Τι ειπώθηκε για τις μεταλλάξεις

Πιο συγκεκριμένα, στο υπουργείο Υγείας βρίσκονται η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, για να ενημερώσουν για το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία χαρακτήρισε μέρα γιορτής την χθεσινή, καθώς ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Η ίδια είπε ότι έκανε το εμβόλιο κι ένιωσε «συγκίνηση, χαρά και μια ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε στην εφαρμογή των εμβολίων. Αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε κι εσείς κάνοντας το εμβόλιο και ο στόχος όλων όσων ασχολούμεθα με τα εμβόλια, είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί».

Η ίδια έκανε λόγο για «ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», αναφερόμενη στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει για να εμβολιαστούν.

Κρίσιμη η 2η δόση του εμβολίου

Ακολούθως μίλησε για τα δύο στάδια του εμβολιασμού, δηλαδή την πρώτη και την δεύτερη δόση. «Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων. Δημιουργούνται σιγά – σιγά. Εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη δόση εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο ανοσίας», είπε ακόμα.

«Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%» είπε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας πως αν δεν γίνει η δεύτερη δόση όταν πρέπει, είναι σαν να έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό.

Στη συνέχεια, η ίδια σημείωσε πως «παρά το ότι σε ηλικιωμένα άτομα υπάρχει μια σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, η ανταπόκριση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική».

«Οι μεταλλάξεις είναι τα “όπλα” που έχουν οι ιοί απέναντί μας» συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου, καθησυχάζοντας πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν διακυβεύεται από τις μεταλλάξεις αυτές.

Γιατί «κολλάνε» αμέσως μετά το εμβόλιο;

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού εξήγησε γιατί καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού αμέσως μετά τον εμβολιασμό:

«Κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης, των ημερών που παράγονται τα αντισώματα, υπάρχει το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που εμβολιάστηκε. Οι περισσότερες αστοχίες του εμβολίου παρατηρήθηκαν τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση. Το παράθυρο αυτό δικαιολογεί γιατί μεμονωμένα άτομα, ή πολλά άτομα μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, νόσησαν. Η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση. Η δεύτερη δόση θα χορηγηθεί κανονικά μετά την ανάρρωσή τους».

Τόνισε πως υπάρχουν ευχάριστα νέα από το Ισραήλ το οποίο έχει εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού του ήδη: «Μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού, παρατηρήθηκε σε ένα 30% του πληθυσμού μια κατά το 25% μείωση των σοβαρών λοιμώξεων. Περιμένουμε και άλλα δεδομένα».

Πόσοι έχουν κάνει το εμβόλιο – Πόσα περιμένουμε και πότε

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως τη Δευτέρα (25/01) έγιναν 16.271 εμβολιασμοί και αναμένεται και να ξεπεράσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως σήμερα παραλάβαμε 100.000 δόσεις εμβολίου από την «Pfizer», ενώ ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την συγκεκριμένη εταιρεία 1.415.000 δόσεις.

Από την «Astrazeneca», θα παραλάβουμε 410.000 έως τέλη Φεβρουαρίου και ακόμα 330.000 δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου.

Από τη «Moderna» περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

Σχετικά με την εστία υπερμετάδοσης που καταγράφηκε σε γηροκομείο στο Μαρούσι, ο κ. Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι: «Είναι εξαιρετικής σημασίας να τηρούμε τα μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές πως υπήρξε μια χαλάρωση. Είναι απαραίτητο να γίνει η δεύτερη δόση ώστε να δημιουργηθεί πλήρης ανοσία».

Θεμιστοκλέους: Ένα περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο καταγράφηκε στην Αθήνα

«Η επιχείρηση Ελευθερία άρχισε», είπε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεμιστοκλέους και συνέχισε: «Έως τις 16:00 σήμερα εμβολιάστηκαν στα 5 νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδραση που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και το αναφέρω στην δέσμευσή μου για διαφάνεια».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε εκ νέου στις δόσεις του εμβολίου που περιμένουμε, υπενθυμίζοντας πως αύριο παραλαμβάνουμε άλλες 83.500 δόσεις του εμβολίου της Pfizer και ως τα τέλη Μαρτίου αναμένουμε λίγο περισσότερες από 1.255.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, αριθμός που ίσως αυτό αυξηθεί.

Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των δόσεων του εμβολίου της Pfizer

  • Την Τρίτη (26/01) παραλαμβάνουμε 83.850 δόσεις
  • Έως τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις
  • Τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 334.500 δόσεις
  • Στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις

Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι 240.000 δόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο του 2021 όταν προχωρήσει η έγκριση, ενώ όπως σημείωσε, αν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο για την Astrazeneca, θα έχουμε 500.000 δόσεις στα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1.500.000 δόσεις τον Μάρτιο και 2,3 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Μία στο εκατομμύριο… κυριολεκτικά οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνιες, μιλώντας για 1,3 αλλεργικές αντιδράσεις για κάθε 1.000.000 δόσεις.

«Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις, πολύ σοβαρές, που οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο κι έχει ανάγκη ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, είναι αυτές που προκαλούν ανησυχία και ίσως πριν το εμβόλιο χρειαστεί η εισήγηση του αλλεργιολόγου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, είπε πως υπάρχει ένας ιός που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα και δεν είναι άλλος «από τον ιό της παραπληροφόρησης», όπως τόνισε.

Τα κριτήρια για τον εμβολιασμό

Η κ. Θεοδωρίδου, εξήγησε επίσης τα κριτήρια με τα οποία υπήρξε η προτεραιοποίηση στις κοινωνικές ομάδες που θα εμβολιαστούν.

  • Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Διαπιστώθηκε στους μήνες της πανδημίας ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Είναι κατανοητό γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι από αυτούς που θα εμβολιαστούν.
  • Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται είναι οι υγειονομικοί.
  • Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, υπήρχαν σκέψεις για την αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Με μεγάλη ικανοποίηση μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου.
  • Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και χρονίων πασχόντων.
  • Τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους.

Όπως εξήγησε, ωστόσο, εμβολιασμοί δεν θα γίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών: «Στην ομάδα αυτή δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω της ηλικίας των 18 ετών. Δεν υπάρχουν μελέτες για το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες. Η νόσηση εξάλλου είναι ήπια σε αυτές τις ηλικίες».

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.

Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...