
Ήταν πάρα πολλοί αυτοί αναρωτήθηκαν γιατί δεν χαλάρωσαν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, με βάση τις ανακοινώσεις για τα καταστήματα και τις μετακινήσεις, αλλά, η επιστημονική κοινότητα δίνει απαντήσεις αναφέροντας τα στοιχεία, που δείχνουν ότι ο ιός στη χώρα δεν έχει κόψει ταχύτητα, αν και έχουν πέσει, κάπως τα συνολικά κρούσματα… Την ώρα που υπάρχει προβληματισμός για τη βόρεια Ελλάδα, τη Δυτική Αττική, ενώ υπολογίζονται 12.500 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα.
«Οι φορείς που υπολογίζονται από το ιικό φορτίο που υπολογίζουμε είναι 15.000 -16.000. Αυτό μας δείχνει ότι δεν πρόκειται να δούμε μεγάλη μείωση τις επόμενες 15 ημέρες» είπε στο «Open TV», ο Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ.
«Εστίες υπερμετάδοσης τα σπίτια μας μόνο μέσα σε ένα βράδυ», υπογράμμισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Περιορισμοί μέχρι τους εμβολιασμούς», ανέφερε ο Νίκος Σύψας.
Αυτό σημαίνει ότι ανήμερα Χριστουγέννων θα έχουμε ακόμα ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία και φυσικά υπαγορεύει αυστηρή τήρηση των μέτρων. Με την ελπίδα οι διασωληνωμένοι να πέσουν σε 300 τα Χριστούγεννα αν δεν υπάρξει έξαρση, όπως είπε ο Βάνα Παπαυαγγέλου.
Πάνω από 1.000 νεκροί τον Δεκέμβριο
«Φονικός» αποδεικνύεται ο Δεκέμβριος με τον κορονοϊό να χτυπάει αλύπητα την χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως στις πρώτες 11 ημέρες του τελευταίου μήνα του 2020 οι νεκροί από τον κορονοϊό έφτασαν τους 1.066.
Αριθμός που σοκάρει καθώς μετράμε σχεδόν 100 νεκρούς κάθε ημέρα από τον φονικό ιό παρά το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται σε lockdown πάνω από ένα μήνα. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι νεκροί συνολικά από τον κορονοϊό ήταν 2.406.
Παραμένει ψηλά ο δείκτης θετικότητας
Ο δείκτης θετικότητας παραμένει ψηλά και αυτός είναι ένα από τα στοιχεία που έβαλε «φρένο» σε μεγαλύτερη χαλάρωση. Την Παρασκευή (11/12), ο δείκτης θετικότητας έφτανε το 4,2%, με τα 1.395 νέα κρούσματα κορονοϊού επί του συνόλου των 32.747 τεστ, την ώρα που το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής, είναι κάτω του 4%.
-Την Πέμπτη (10/12), ο δείκτης αυτός έφτανε το 4,7%, με τα 1.534 κρούσματα σε σύνολο 32.494 τεστ.
-Την Τετάρτη (09/12), ο δείκτης αυτός έφτανε το 5,5%.
-Την Τρίτη (08/12), ο δείκτης αυτός ήταν στο 4,6%.
-Τη Δευτέρα (07/12), το 12% είχε προκαλέσει συναγερμό…
Αυτό σημαίνει πως δρόμος για την ομαλοποίηση της κατάστασης είναι μακρύς. Κι αυτό διότι με βάση τα όσα λένε οι ειδικοί, θα μπορούμε να πούμε πως τα μέτρα «πιάνουν τόπο» αν ο δείκτης πέσει κάτω από το 4% για πέντε μέρες ή και περισσότερο.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ίσως το σημαντικότερο «εργαλείο» με βάση το οποίο οι επιστήμονες εισηγούνται τα όποια μέτρα και προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των ημερήσιων τεστ που διενεργούνται πανελλαδικά, με τα επιβεβαιωμένα (θετικά) περιστατικά που εντοπίζονται.
Τι θα γίνει με Αττική και Θεσσαλονίκη
Τα μεγάλα στοιχήματα των Αρχών είναι βέβαια η Αττική και η Θεσσαλονίκη. «Είναι κατά 36% μειωμένες οι τιμές του ιικού φορτίου των λυμάτων από την προηγούμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Νίκος Παπαΐωννου, πρύτανης ΑΠΘ, στο «OPEN TV» για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας μία συγκρατημένη αισιοδοξία που συνδυάζεται και με τη μείωση των εισαγωγών όσο και από την παραπάνω διαπίστωση ότι το ιικό φορτίο στην πόλη έχει επιστρέψει στα επίπεδα Οκτωβρίου.
Η πίεση στις εντατικές παραμένει, ωστόσο, όπως άλλωστε παραμένει και η ανησυχία για σειρά περιοχών συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Αττικής, που οδήγησε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη στο κτήριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων.
Oι δύο λόγοι που δεν μειώνονται οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ
Τη δύσκολη κατάσταση επιβεβαίωσε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Με το ζόρι» θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τόνισε, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών τα Χριστούγεννα θα έχουμε 300 διασωληνωμένους αν τηρηθούν τα μέτρα.
«Η πολύ αργή και μη αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου έχει ως αποτέλεσμα οι ΜΕΘ φέτος με το ζόρι να κάνουν Χριστούγεννα. Αν συνεχιστεί η ίδια πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, θα έχουμε 300 διασωληνωμένους ασθενείς την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στους δύο λόγους που δεν επιτρέπουν να υπάρξει ελάφρυνση των ΜΕΘ. «Ο πρώτος είναι η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ, που ήταν χθες στο 82% στην επικράτεια και 77% και 71% αντίστοιχα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Μόνο στην κεντρική Μακεδονία υπάρχουν 6.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, ενώ σε όλη την επικράτεια τα ενεργά κρούσματα είναι 12.500» τόνισε.
Στη συνέχεια η Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε σύγκριση με την 4η Μαΐου όταν υπήρξε άρση του πρώτου lockdown. «Τότε είχαμε 900 ενεργά κρούσματα, 35 διασωληνωμένους και 2 θανάτους» εξήγησε και συνέχισε: «Σήμερα τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια φτάνουν τους 12.500».
«Τόσο η επιδημιολογική εικόνα όσο και η πληρότητα του ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμα με το Μάιο. Δεν έχουμε περιθώρια για χαλάρωση, πρέπει να υπολογίζουμε την κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και το χειμώνα. Όμως έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερες κλίνες. Το ερώτημα είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που μπορούμε να αντέξουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Η ευρεία άρση των μέτρων θα είχε συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές» υπογράμμισε.
Σύψας: Περιορισμοί μέχρι εμβόλιο
Για την πανδημία αλλά και την απόφαση να παραμείνει κλειστό το λιανεμπόριο μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας.
Στην ερώτηση γιατί πάει τόσο αργά η αποκλιμάκωση της πανδημίας παρά το lockdown ο κ. Σύψας τόνισε πως «όταν ξεκινήσαμε το lockdown υπήρχε προηγουμένως μια μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Το Μάρτιο δεν υπήρχε αυτή η διασπορά και μπήκαμε στα σπίτια μας χωρίς το ιό. Τώρα υπήρξε τεράστια διασπορά και πήγαμε στα σπίτια μας με τον κορονοϊο με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά και δεν πέφτουν εύκολα τα κρούσματα.
Ένα δεύτερο γεγονός είναι πως το lockdown αυτή την φορά δεν ήταν ιδιαιτέρως αυστηρό όπως ήταν το Μάρτιο. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να του λέμε εδώ και μήνες τι θα κάνει πως πρέπει να ζει και ενδεχομένως ένα πού σκληρό lockdown έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Αυτοί οι δυο παράγοντες φέρνουν μια βραδεία πτώση κρουσμάτων και ακόμη πιο βραδεία πτώση διασωληνώσεων και νεκρών γιατί αυτά θα πέσουν μετά από δυο εβδομάδες από την πτώση των κρουσμάτων».
Για την παράταση των μέτρων και για το αν υπήρχε άλλος δρόμος ώστε να μην πληγεί το λιανεμπόριο ο κ. Σύψας ανέφερε πως «αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο σημαίνει πως θα έχουμε ευρεία διασπορά του ιού. Μην έχει κάνεις καμιά αμφιβολία πως θα τρέξει ο κόσμος στα καταστήματα, στους δρόμους, η Ερμού για παράδειγμα θα γίνει ο μεγάλος συνωστισμός και θα έχουμε υπερμετάδοση.
Αυτό σημαίνει πως δυο εβδομάδες μετά θα δούμε τα αποτελέσματα της υπερμεταδόσης όπως τα είδαμε στη Θεσσαλονίκη. Φανταστείτε να σκάσει μια τέτοια υγειονομική βόμβα στο λεκανοπέδιο με 4,5 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτή τη στιγμή ήδη έχουμε 600 διασωληνωμένους».
Τέλος για το αν φτάσουμε μέχρι τους εμβολιασμούς με lockdown και καραντίνα ανέφερε ότι «ενδεχομένως όχι τόσο αυστηρά αλλά θα υπάρχουν κάποια μέτρα και θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Πρέπει να συνηθίσουμε κάποιου είδους μέτρα μέχρι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας».
Παπαευαγγέλου: Εστίες υπερμετάδοσης τα σπίτια μας μόνο μέσα σε ένα βράδυ
Για τους κινδύνους που παραμονεύουν τις ημέρες των εορτών αν χαλαρώσουν τα μέτρα από πλευράς πολιτών αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο αόρατος εχθρός είναι εδώ και θα παραμείνει. Τα σπίτια μας στις γιορτές μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ.
«Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ποια είναι όμως η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε» διερωτήθηκε και απάντησε η ίδια στο ερώτημα λέγοντας: «Δεν θέλουμε 600 διασωληνωμένους την Πρωτοχρονιά. Η άρση κάποιων μέτρων θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων».
Όπως εξήγησε, οι δύο λόγοι που δεν επιτρέπουν στην επιτροπή να γνωμοδοτήσει υπέρ της άρσης κάποιων μέτρων και του ανοίγματος περισσότερων δραστηριοτήτων ενόψει Χριστουγέννων είναι: «Η υψηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και το δεύτερο ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων» που όπως είπε, μόνο στη Δυτική Μακεδονία υπολογίζονται σήμερα γύρω στις 6.000.
«Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα εκτιμούμε ότι θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων» και αυτό θα συμβεί, όπως είπε, μόνο αν συνεχίσουμε να βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων και αν δεν υπάρξει διασπορά το ιού τις επόμενες ημέρες.
Όπως παρατήρησε, ωστόσο, «υπάρχει επιτέλους σταθεροποίηση των νέων διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων» των χαρακτηριστικών δηλαδή που προσδιορίζουν την επιβάρυνση της επιδημίας στην κοινότητα, καθώς και μείωση των νέων κρουσμάτων στα 1.500 κατά μέσο όρο ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως επισήμανε έχουμε πλέον 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα πανελλαδικά, οι οποίες πριν από δύο εβδομάδες ήταν 450, ένα γεγονός που χαρακτήρισε παρήγορο. Όπως αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι είναι λιγότερα τα κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.
«Οι κόποι όλων έχουν αποτέλεσμα, οι κόποι μας φαίνεται ότι αποδίδουν», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
Καταλήγοντας επισήμανε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και παράλληλα ο συγχρωτισμός αυξάνεται λόγω των καιρικών συνθηκών που αναγκάζει τους ανθρώπους να συνυπάρχουν περισσότερο στους κλειστούς χώρους.
Αναφερόμενη στο θέμα του εμβιαλιασμού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό στη χώρα μας χρειάζεται 60-70% εμβολιαστική κάλυψη, αλλά – όπως τόνισε – «δεν μας φτάνει γι΄ αυτό ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος».
Στα ύψη Θεσσαλονίκη και Αττική – Ο «χάρτης» εξάπλωσης
Ο κορονοϊός συνεχίζει να… βράζει στη χώρα και να χάνονται πολλές ζωές λόγω των επιπλοκών που προκαλεί σε ασθενείς, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή (11/12) 102 θανάτους σε 24 ώρες και 583 διασωληνωμένους. Επίσης, έγινε γνωστό ότι καταγράφηκαν 1.395 νέα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122.648, ενώ 3.472 είναι οι νεκροί στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας.
Όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, από τα 1.395 νέα κρούσματα, τα 295 εντοπίζονται στην Αττική, 357 στη Θεσσαλονίκη (συνολικά 652 στις συγκεκριμένες περιφέρειες), 80 στις Σέρρες αλλά και 75 στη Μαγνησία. Πρόβλημα αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική. Το ίδιο συμβαίνει και με τη βόρεια Ελλάδα.
Όπως ανακοινώθηκε, σε 43 περιφέρειες βρίσκονται διάσπαρτα τα 1395 νέα κρούσματα κορονοϊού. Επίσης, 20 περιφέρειες παρουσιάζουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «σήμερα, 11 Δεκεμβρίου 2020*, δηλώθηκαν 1395 επιπλέον κρούσματα.
Αναλυτικότερα:
– (9) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– (1386) εγχώρια κρούσματα.
Συγκεκριμένα:
• 295 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
• 357 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 22 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 6 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
• 4 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας
• 3 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας
• 12 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας
• 2 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας
• 4 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
• 25 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
• 31 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου
• 8 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας
• 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ευρυτανίας
• 9 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας
• 18 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας
• 8 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
• 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
• 39 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας
• 23 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας
• 2 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς
• 26 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς
• 41 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης
• 1 κρούσμα από την Π.Ε. Λακωνίας
• 49 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας
• 19 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου
• 75 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας
• 1 κρούσμα από την Π.Ε. Μεσσηνίας
• 1 κρούσμα από την Π.Ε. Νάξου
• 45 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης
• 31 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας
• 32 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ρεθύμνου
• 37 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
• 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου
• 80 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών
• 5 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων (όλα από Σκιάθο)
• 14 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων
• 8 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας
• 15 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας
• 2 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας
• 11 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής
• 6 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων
• 7 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου
4 κρούσματα υπό διερεύνηση
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.395 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122.648, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.
5.076 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34.774 (28.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
583 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 169 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 711 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.472 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1392 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, OPEN TV, ANT1)
Πηγή: altsantiri.gr