Κορονοϊός: Τι φοβίζει τους ειδικούς στη διάρκεια του lockdown – Το αίνιγμα των τεστ

Η χώρα μπορεί να «πάγωσε» για άλλη μία φορά με το νέο lockdown, αλλά ο κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει σε όλη την επικράτεια και το Σάββατο (07/11) ήταν μια «μαύρη ημέρα» με 34 θανάτους σε 24 ώρες, 207 διασωληνωμένους και 2.556 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής θεωρούν ότι είναι πιθανό τις επόμενες 15 με 20 ημέρες, με τα μέτρα που ισχύουν, να μην πέσουν δραστικά τα κρούσματα στη χώρα μας, καθώς με το νέο lockdown η κίνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη καραντίνα, είναι αυξημένη.

Στο νέο lockdown οι περιορισμοί είναι, άλλωστε, λιγότεροι και οι δυνατότητες να βρεθεί κανείς εκτός σπιτιού είναι περισσότερες. Ταυτόχρονα και οι πολίτες φαίνεται να έχουν γνώση πια, δεδομένων και των προηγούμενων περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα, τις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να εκδηλωθούν τα νέα κρούσματα που θα προέρχονται από μολύνσεις των προηγούμενων ημέρων, καθώς ο χρόνος επώασης μπορεί ακόμη να φθάσει στις 14 ημέρες, παρότι στο δεύτερο κύμα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό στις 7 ημέρες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε την Παρασκευή για δραματική αύξηση των νέων θανάτων που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου τόσο να αυξήσουν τις κλίνες ΜΕΘ covid όσο και τις απλές κλίνες για κορονοϊό στις οποίες νοσηλεύονται περιστατικά που δεν θα είναι ιδιαίτερα βαριά.

Τα τεστ

Αυτό που προβληματίζει, ωστόσο, ιδιαιτέρως τους ειδικούς και τις υγειονομικές αρχές – αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr – είναι το γεγονός ότι πιθανώς θα μειωθούν και τα τεστ που πραγματοποιούνται σήμερα στον πληθυσμό. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην υποεκτίμηση της επιδημίας στη χώρα μας. Και αυτό διότι λόγω και του lockdown θεωρείται βέβαιο ότι οι πολίτες θα μειώσουν τις επισκέψεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, ειδικά όσοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα του covid.

Κάτι που θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των τεστ αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού επισκέπτεται τον ιδιωτικό τομέα για το τεστ κορονοϊού, κυρίως επειδή στο δημόσιο τομέα απαιτούνται συγκεκριμένα κριτήρια και η διαδικασία δεν θεωρείται ιδιαιτέρως εύκολη. Για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται τα rapid test να μπούν σε όλα τα Κέντρα Υγείας, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία για τον εργαστηριακό έλεγχο των πολιτών και στο lockdown.

Συγκεκριμένα όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλούν και σε αρκετά Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα και ειδικά στην Αθήνα όπου καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων, τα ειδικά αναλώσιμα υλικά, προκειμένου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να ξεκινήσει τα rapid test. Ήδη άλλωστε το υπουργείο Υγείας είχε προμηθευτεί 130.000 rapid tests τα οποία σε πρώτη φάση εστάλησαν στα νοσοκομεία και θα ακολουθήσουν τα Κέντρα Υγείας.

Εξαίρεση αποτελούν τα Κέντρα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας που ανήκουν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) η οποία άλλωστε λόγω της Θεσσαλονίκης και των Σερρών είχε μπει σε lockdown πριν από την υπόλοιπη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που και τα 46 Κέντρα Υγείας στην 4η ΥΠΕ διαθέτουν εδώ και λίγες ημέρες και rapid test.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr η Υποδιοικήτρια της 4η ΥΠΕ Ειρήνη Χατζοπούλου: «Η 4η ΥΠΕ από 15 Σεπτεμβρίου διέθετε 27 κέντρα υγείας τα οποία πραγματοποιούσαν τεστ PCR, ενώ από την 1η Νοεμβρίου και τα 46 Κέντρα Υγείας έχουν προμηθευτεί από το υπουργείο Υγείας και κάνουν και rapid test.

Ειδικά σε ότι αφορά στη Θεσσαλονίκη που είναι και ο μεγαλύτερος νομός της 4ης ΥΠΕ, τα Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνέβαλαν σημαντικά στο να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τον εργαστηριακό έλεγχο. Περιστατικά με ήπια συμπτώματα ή ύποπτα κρούσματα από τα νοσοκομεία διοχετεύονται πλέον στα Κέντρα Υγείας».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στα Κέντρα Υγείας πραγματοποιούνταν μόνο τα PCR test τα οποία όμως χρειάζονται αρκετό χρόνο για να βγάλουν αποτέλεσμα. Μάλιστα η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο χρονοβόρα καθώς τα δείγματα από τα Κέντρα Υγείας αποστέλλονται μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών είτε σε νοσοκομεία που διαθέτουν τα απαραίτητα εργαστήρια, είτε σε άλλα εξειδικευμένα κέντρα. Συνέπεια όμως είναι να καθυστερούν ακόμη και τρία και τέσσερα 24ωρα τα αποτελέσματα και στο διάστημα αυτό οι πολίτες που μπορεί να είναι και θετικοί κυκλοφορούν κανονικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μέχρι πρότινος στη χώρα μας διενεργούνταν ακόμη και 30.000 τεστ ημερησίως για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, αυξήθηκαν, μάλιστα, σημαντικά τα σημεία διενεργείας δειγματοληπτικών ελέγχων. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων Covid-19 σε 180 Κέντρα Υγείας και 43 Περιφερειακά Ιατρεία σε όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο lockdown στα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα αλλά και σε όλες τις Μονάδες υγείας, επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορίζονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία μέχρι 80%, ενώ εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Πηγή: ethnos.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...