Κορονοϊός: Θα γίνει η Βρετανία η «νέα Ουχάν»; – Γιατί η μετάλλαξη προκαλεί τρόμο στην Ευρώπη (video)

Οι επιδημιολόγοι εντός συνόρων (όχι μόνο των ελληνικών, αλλά γενικότερα) τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά έτσι είχαν εκτιμήσει την κατάσταση και τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν χάνονταν οι πρώτες ζωές από κορονοϊό στη Ουχάν.

Κι άλλωστε, αν δεν υπάρχει ανησυχία, δε θα έκλειναν η μία χώρα μετά την άλλη την «πόρτα» στις πτήσεις από τη Βρετανία, ούτε θα γινόταν έκτακτη σύσκεψη του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ.

Τα νέα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Μπόρις Τζόνσον περί μετάλλαξης του κορονοϊού και εντοπισμό αυτού του «νέου στελέχους» του κορονοϊού που είναι «70% πιο μεταδοτικό», έχουν προκαλέσει πανικό στις κυβερνήσεις και έντονη ανησυχία στους λοιμωξιολόγους. Το γιατί, είναι προφανές. Πάνω που όλοι πίστεψαν ότι μπαίνουμε σε μια σειρά με τον ερχομό του εμβολίου στην Ευρώπη, έρχεται κάτι «άγνωστο» να ταράξει τα δεδομένα.

Ανήσυχος εμφανίζεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος κάλεσε αμέσως όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους και να βελτιώσουν την ικανότητα ανίχνευσης του ιού.

Το μόνο ενθαρρυντικό, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, είναι ότι δεν υπάρχει ένδειξη αυξημένης σοβαρότητας της λοίμωξης που να σχετίζεται με τη μετάλλαξη.

Ταχύτατη εξάπλωση

Αυτό που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες είναι ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει ταχύτατη εξάπλωση.

Με τα δύο πρώτα κρούσματα να καταγράφονται στα τέλη Σεπτέμβρη, είχε αρκετό ενδιαφέρον το γεγονός ότι τον Νοέμβριο, το ένα τέταρτο (1/4) των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στο Λονδίνο είχε νοσήσει από τη μετάλλαξη του ιού. Και πολύ σύντομα, τον Δεκέμβρη, το ποσοστό αυξήθηκε και τα δύο τρίτα (2/3) νοσούσαν από τη μετάλλαξη.

Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Αρκετές χώρες έχουν αναφέρει εντοπισμό κρούσματος με τη νέα παραλλαγή του ιού. Όπως είναι γνωστό από το Σάββατο, το μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως έχουν το Λονδίνο και η ανατολική Αγγλία που άλλωστε μπήκαν και σε καθεστώς lockdown 4 ωστόσο σε Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστραλία και Νότια Αφρική, έχει εντοπιστεί τουλάχιστον ένα κρούσμα. Σενάρια που θέλουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Πώς ξεκίνησε

Οι επιστήμονες δεν έχουν δεδομένη απάντηση αλλά εκτιμούν ότι πιθανότατα να ξεκίνησε από ασθενή με πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπόρεσε να επικρατήσει του ιού. Αποτέλεσμα ήταν να του παράσχει πρόσφορο έδαφος για τη μετάλλαξή του.

Οι μέχρι τώρα έρευνες δε δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρος, ωστόσο αυτό που μπορεί να συμβεί προκαλεί εφιάλτη σε κυβερνήσεις και υγειονομικούς. Αν είναι όντως τόσο μεταδοτικός και προσβάλει τόσο γρήγορα τόσο πολύ κόσμο, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει «κραχ» σε πολλά δημόσια συστήματα Υγείας σε όλη την Ευρώπη. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό…

Γιατί προκαλεί ανησυχία

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του BBC, τρία είναι τα σημεία όπου εφιστάται η προσοχή για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού:

– Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού

– Η νέα αυτή μορφή, διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κορονοϊού

– Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη δείξει στα εργαστήρια πως αυξάνει την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.

Όλα τα παραπάνω εξαγάγουν την υπόθεση ότι η νέα μετάλλαξη του ιού μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί ακόμη να επαληθευτεί με βεβαιότητα.

Έχει μεταλλαχθεί ξανά ο ιός;

Ο ιός έχει μεταλλαχθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα. Επιστήμονες αναφέρουν ότι τέτοιες μεταλλάξεις δεν είναι καθόλου σπάνιες και ήδη υπάρχουν πάνω από 12.000 διαφορετικά στελέχη.

Ο κορονοϊός που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Ουχάν της Κίνας, δεν είναι ο ίδιος που θα βρει κανείς στις περισσότερες γωνιές του κόσμου.

Η μετάλλαξη D614G εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο και έγινε η παγκόσμια κυρίαρχη μορφή του ιού.

Μια άλλη παραλλαγή του που ονομάζεται A222V διαδόθηκε επίσης σε όλη την Ευρώπη και συνδέθηκε με τις καλοκαιρινές διακοπές των ταξιδιωτών στην Ισπανία.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά της μετάλλαξης

Μιλώντας στο BBC, η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κερκόβ, δήλωσε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή δεν έχει καμία επίπτωση στα εμβόλια που διατίθενται. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς πιθανώς θα εμφανίζονται περισσότερες μεταλλάξεις, τα εμβόλια μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν. Αυτό συμβαίνει άλλωστε και με την εποχική γρίπη, η οποία μεταβάλλεται κάθε χρόνο και το εμβόλιο προσαρμόζεται ανάλογα.

Σε αντίθεση με τη γρίπη, οι κορονοϊοί έχουν έναν μηχανισμό ανάγνωσης που σημαίνει ότι δεν μεταλλάσσονται τόσο γρήγορα όσο ο ιός της γρίπης. Τα εμβόλια Covid-19 που έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί αποτελεσματικά σε δοκιμές μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν εάν είναι απαραίτητο, ανέφερε το ιατρικό περιοδικό BMJ στις 16 Δεκεμβρίου.

Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Ράβι Γκούπτα, απαντώντας στην ερώτηση του BBC εάν τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα είναι αποτελεσματικά στη νέα μετάλλαξη: «Σχεδόν σίγουρα ναι ή τουλάχιστον για την ώρα», αναφέρει, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί σε διάφορα μέρη του ιού, οπότε παρόλο που μέρος της ακίδας έχει μεταλλαχθεί, εκείνα θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν. «Αλλά αν το αφήσουμε να προσθέσει περισσότερες μεταλλάξεις, τότε αρχίστε να ανησυχείτε», πρόσθεσε.

Τι λέει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος για τη νέα μετάλλαξη

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, μετά και τα νέα για τη μετάλλαξή του, μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γώγος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όλα τα είχαμε με τον κορονοϊό, τώρα έχουμε και την περίφημη μετάλλαξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούριο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα».

«Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το αν θα διακοπούν οι πτήσεις από τη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, ο κ. Γώγος είπε ότι «είχαμε μια γρήγορη συζήτηση εχτές και σήμερα θα έχουμε μια πιο εκτεταμένη, με βάση και τα δεδομένα τα δικά μας. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση κεντρικά, δεν υπάρχει τόσο βάρος ώστε να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική οδηγία για το τι θα κάνουμε με τον κόσμο από τη Βρετανία. Τώρα, όποιος έχει έρθει από Βρετανία θα κάθεται καραντίνα 7 ημέρες, και θα γίνεται και γρήγορο τεστ 72 ώρες πριν έρθει, αλλά και αφού έρθει, σε όλους».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...