Κορονοϊός: Τέσσερις περιοχές στο «κόκκινο» και Αττική φέρνουν ολικό lockdown στη χώρα (video)

Η εκτίναξη που καταγράφεται στα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, παρότι ο δείκτης θετικότητας έπεσε, οι μεταλλάξεις αλλά και η πίεση που ασκείται στις MEΘ των νοσοκομείων (υπάρχει ειδικό σχέδιο για να αντέξουν) ανησυχούν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους και πλέον εξετάζουν όλα τα σενάρια για να μπει ένα «φρένο» στην διασπορά των κρουσμάτων…

Βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι ένα νέο αυστηρό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας και μέτρα όπως αυτά του Μαρτίου του 2020, όπως έναν χρόνο πριν, όταν ξεκινούσε η πανδημία στη χώρα… Γιατί πάμε σε αυστηροποίηση των μέτρων;

Πιο αναλυτικά…

…Οι ειδικοί συζητούν ακόμα και την επιβολή ενός καθολικού lockdown, τύπου Μαρτίου και εφόσον ληφθεί μια τέτοια απόφαση, αναμένεται να δούμε αν θα αφορά συγκεκριμένες περιοχές ή ολόκληρη τη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί δεν αποκλείεται να προτείνουν ένα σκληρό lockdown που θα ξεκινήσει άμεσα, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης (04/04) και έως την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου.

Tην ίδια ώρα που ορισμένοι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται σκληρά μέτρα και lockdown, όπως τον Μάρτιο του 2020, άλλοι συνάδελφοί τους επιμένουν, ωστόσο, ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να περιοριστούν με «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα» χωρίς οριζόντιες απαγορεύσεις.

Κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα για όλη τη χώρα εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων και διαπιστώθηκε ότι είναι αρκετά βαρύ το ιικό φορτίo όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως σε:

  • Πελοπόννησο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Στερεά Ελλάδα
  • Ιόνια νησιά

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (03/03), στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας και οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο τραπέζι σχέδιο αλλαγής των μετακινήσεων, με το πρώτο μέτρο τις αλλαγές στα SMS. Ο κωδικός «6» θα ισχύει κανονικά, ωστόσο θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο και ΜΜΜ σε άλλους δήμους, ενώ προς κατάργηση βαίνει το «4», η παροχή δηλαδή βοήθειας σε τρίτους. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα απαγορευτούν, ενώ επανεξετάζεται η απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00.

Έκτακτα μέτρα για να μη γίνει η Αττική… Θεσσαλονίκη

Για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού και να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, να γίνει δηλαδή η Αττική… Θεσσαλονίκη την Τετάρτη (03/02), η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει για νέα έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», μερικά από αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:

  • ο περιορισμός των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο
  • η χρήση της διπλής μάσκας παντού
  • η απαγόρευση κυκλοφορίας από πολύ πιο νωρίς

Αναλυτικά τα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν ως εξής:

02/03: 1159

01/03: 553

28/02: 591

27/02: 815

26/02: 790

25/02: 880

24/02: 869

23/02: 1047

22/02: 396

21/02: 437

Σαρηγιάννης: Να πάμε από… αύριο σε lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου

Σκληρό lockdown όπως αυτό του περασμένου Μαρτίου πρότεινε, μιλώντας, στην «ΕΡΤ» και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης μετά την έκρηξη των κρουσμάτων την Τρίτη (02/03), όταν ανακοινώθηκαν 2.353 νέα κρούσματα στηρίζει την υιοθέτηση ενός σκληρού και σοβαρού lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020 που θα διαρκέσει περισσότερες από δυο εβδομάδες.

«Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόμους ασφάλειας μπορούμε», επισήμανε.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά και να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρότερο lockdown. Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα», επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ αναγνώρισε την κούραση των πολιτών που οδηγεί σε αγανάκτηση.

«Αν μιλάμε για άνοιγμα στις 16 λιανεμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήταν προβλέψιμα δύσκολη αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα», ανέφερε ακόμα…

«Για εμένα θα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο για περισσότερο από δύο βδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο βδομάδες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Χωρίς «τσίκνισμα» και χαρταετό

Η Τσικνοπέμπτη θα είναι αυτή διαφορετική φέτος (κάτι που επιβεβαίωσε και ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωσή του για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα την Παρασκευή 26/02), καθώς δεν θα υπάρχει κάποια ελάφρυνση των μέτρων ούτε για αυτή την ημέρα καθώς οι ειδικοί θεωρούν πως οι συγκεντρώσεις στα σπίτια ευνοούν την μετάδοση του κορονοϊού.

Η εντολή είναι, άλλωστε, ξεκάθαρη για αυστηροποίηση των ελέγχων, ιδιαίτερα το επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτός από την Τσικνοπέμπτη στις 4 Μαρτίου στο στόχαστρο είναι και η Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς και ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για περιορισμούς στην χρήση του κωδικού «6» που αφορά στη μετακίνηση για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο.

Άγνωστο παραμένει επίσης και για το τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου όπου είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οι ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για την παρέλαση, η οποία ωστόσο μπορεί να γίνει χωρίς κόσμο και καλεσμένους.

Ημερομηνία ορόσημο το Πάσχα

Η ημερομηνία ορόσημο παραμένει το Πάσχα στις 2 Μαΐου, όπου ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού, ίσως αποτελέσουν και την αρχή του τέλους της πανδημίας όπως άλλωστε προσδοκά και έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ήδη, στη χώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το επόμενο χρονικό διάστημα οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν.

Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές Αρχές δίνουν αγώνα για να βρεθούν επιπλέον κλίνες για τους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων μιλά για καθημερινή μάχη εντός των εντατικών. Παράδειγμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία είναι τα νούμερα των διαθέσιμων κλινών. Το πρωί της Τρίτης (02/03) στο «Θριάσιο νοσοκομείο» υπήρχε μόνο 1 κενό κρεβάτι ΜΕΘ από τα 17 που υπάρχουν συνολικά, ενώ στο «Ασκληπιείο» είναι όλα κατειλημμένα. Το ίδιο ισχύει και για το «Σισμανόγλειο», ενώ πληρότητα 100% υπάρχει και στα κρεβάτια ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό». Ανάλογη είναι η εικόνα και στο «Σωτηρία» αλλά και στο «Γεώργιος Γεννηματάς».

«Δεν υπάρχουν κενές κλίνες στη ΜΕΘ του “Ευαγγελισμού”»

Μιλώντας στο δελτίο Ειδήσεων του «Mega», ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής «Ευαγγελισμού», ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στο νοσοκομείο.

«Γίνονται προσπάθειες προκειμένου να απορροφηθούν κάποιοι διασωληνωμένοι», υπογράμμισε… Ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι «γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια» από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο, αν και κουρασμένο, συνεχίζει να παλεύει με όσες δυνάμεις του έχουν μείνει.

«Θα σας πω κάτι που μου είπε ένας ειδικευόμενος μετά από τη μεγάλη εφημερία. Μετά από την κούραση όλης της ημέρας γυρίζει και μου λέει: Θα αντέξουμε κύριε διευθυντά; Και μετά μόνος του είπε: Όχι, θα αντέξουμε. Υπάρχει μια αισιοδοξία, θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε βοήθεια όμως όπου μπορεί η πολιτεία», ανέφερε… 

Όπως είναι φυσικό, όλοι αυτοί οι ασθενείς που νοσηλεύονται πιέζουν ασφυκτικά το σύστημα υγείας το οποίο χρειάζεται ενίσχυση. Ζήτημα δημιουργείται και με τους υπόλοιπους ασθενείς οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, αφού νοσοκομεία τα οποία δεν είναι αποκλειστικά για Covid-19 περιστατικά, σηκώνουν όλο το βάρος προσπαθώντας παράλληλα να εξυπηρετήσουν και τους λοιπούς ασθενείς. «Δεν μπορεί ο Ευαγγελισμός να μετατρέπει κλίνες συνέχεια σε Covid-19», είπε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος.

«Κοινό χαρακτηριστικό η ενδοοικογενειακή διασπορά»

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει και από τη διασπορά του ιού σε ολόκληρες οικογένειες, με τον κ. Μπουλμπασάκο να επισημαίνει ότι «είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό».

Παρόλα αυτά, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», τόνισε ότι: «Σιγά σιγά θα κατορθώσουμε, αφού κάνουμε τις αντίστοιχες προσπάθειες, να περάσουμε κι αυτόν τον τελευταίο κάβο».

Τι μέτρα ισχύουν τώρα

Υπενθυμίζεται ότι εκτάκτως και με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά αποφασίστηκε να επιβληθεί «σκληρό» lockdown από το πρωί της Κυριακής (28/02) στη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας,  για τουλάχιστον μία εβδομάδα, λόγω αυξημένων κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι το lockdown και τα έκτακτα λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού να πήραν παράταση έως τις 8 Μαρτίου στην Αττική, ενώ μπήκαν στο «κόκκινο» άλλες 10 περιοχές της χώρας, με βάση τον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης (02/03) πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ την Τετάρτη (03/03) αναμένεται να παρουσιαστούν μέτρα για – έκτακτη – ενίσχυση του ΕΣΥ (έχει καταρτιστεί ειδικό σχέδιο, με τις συνθήκες να θυμίζουν «πόλεμο» τις τελευταίες ώρες). Και τους υγειονομικούς να δίνουν μεγάλη μάχη.

Επίσης, με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη (02/03), ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 3,84 και οι επιστήμονες κάνουν τα χρονοδιαγράμματά τους για το πότε θα αρχίσει η υποχώρηση της πανδημίας.

«Οι μεταλλάξεις φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων. Ευτυχώς κάναμε lockdown», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το νοσοκομείο Σωτηρία», όπου επισκέφτηκε την πτέρυγα, όπου φιλοξενούνται οι ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι μέχρι τη Δευτέρα (01/03), πληροφορίες έκαναν λόγο για άνοιγμα καταστημάτων από τις 16 Μαρτίου, ειδικά στην Αττική.

(πληροφορίες από OPEN TV, Mega)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...