Κορονοϊός: «Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Μαρτίου η δυσκολότερη περίοδος»

Πρόωρο θεωρεί το άνοιγμα των σχολείων μέσα στον Ιανουάριο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Ως πατέρας 10χρονου γιου που με πιέζει κάθε μέρα γιατί του λείπουν οι φιλές του θέλω να ανοίξουν αύριο πρωί τα σχολεία. Ως καθηγητής πιστεύω ότι είναι πρόωρο να ανοίξουν τα σχολεία, το δεύτερο κύμα δεν έχει φύγει, έχουμε δεκαπενθήμερο εορτών που θα είμαστε όλοι πιο χαλαροί, θα υπάρχει αυξημένη κινητικότατα, αρά τα κρούσματα κάπως θα αυξηθούν, δεν θα έχει προλάβει να αποτυπωθεί η κινητικότητα στις αρχές Ιανουαρίου, όποτε κινδυνεύουμε να ανοίξουν τα σχολεία και να δούμε μέσα με 20 Ιανουαρίου μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και δεν θα ξέρουμε αν θα πρέπει να την αποδώσουμε στα σχολεία ή στην περίοδο των εορτών» είπε στον ΣΚΑΪ.

Έχει σημασία, εξήγησε ο καθηγητής, να ξέρεις τι προκαλεί την αύξηση για να ξέρεις τι να κάνεις να τη σταματήσεις.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Τέλη Ιανουαρίου – αρχές Μαρτίου είναι η δυσκολότερη περίοδος. Το στοίχημα είναι να αντέξουμε αυτούς τους μήνες, μετά θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και αρά σιγά – σιγά θα μειώνεται η πίεση στο ΕΣΥ» διευκρίνισε.

«Δεν θα έχουμε πετύχει μεν ανοσία αγέλης, χρειάζεται ποσοστό 70% με ανοσολογική απάντηση γι’ αυτό, αν όμως μέχρι τέλος Μαρτίου, ή έστω Απριλίου, καταφέρουμε να εμβολιάσουμε ευπαθείς ομάδες που συνεισφέρουν πολύ σε νοσηρότητα-θνητότητα το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει. Έχουμε θρηνήσει 40 θανάτους κάτω των 39 ετών» δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οι διαφορές των εμβολίων

Όσον αφορά στα εμβόλια εξήγησε ότι «δεν έχουν πρακτικές διαφορές τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, είναι και τα δυο εμβόλια RNA. Της AstraZeneca είναι εμβόλιο αδενοϊού, μοιάζει πολύ με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik».

Διευκρίνισε ότι τα κινέζικα εμβόλια είναι παλαιότερης τεχνολογίας, καθώς η μοντέρνα τεχνολογία δεν σου βάζει όλο τον ιό, εξασθενημένο ή χημικά τροποποιημένο, βάζει πολύ μικρό κομμάτι γενετικής πληροφορίας για να φτιάξει ο δικός μας οργανισμός την πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού είτε με τη μορφή RNA είτε τη μορφή αδενοϊού, δηλαδή ιού κοινού κρυολογήματος.

«Τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή, δεν κάνουν σοβαρές παρενέργειες και αυτές είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες. Δεν θα ήταν ασφαλή δεν θα είχαν εγκριθεί από τις αρχές. Δεν είναι εγκληματίες οι επιστήμονες που τα ελέγχουν» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...