Κορονοϊός: Συνεργασία Κομισιόν – ΠΟΥ ώστε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να αναγνωριστούν και εκτός ΕΕ

Η ΕΕ βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έτσι ώστε να υπάρξει η διασφάλιση ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούν να αναγνωριστούν τόσο εντός της Ένωσης αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου ανέφερε η Κομισιόν με ανάρτησή της.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι τα πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε το εξής:

«Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε πρόταση για ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά. Αυτή η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει αναρρώσει από την COVID-19 ή έχει αρνητικό τεστ.

Θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων, ασφάλειας και απορρήτου.

Πρέπει να δημιουργηθούν βάσει των κατευθυντήριων γραμμών διαλειτουργικότητας και του κοινού συνόλου δεδομένων για τα αποτελέσματα των τεστ, για τα οποία οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να προετοιμαστούν για τα πρακτικά ζητήματα της διάθεσης του πιστοποιητικού.

Συνεργαζόμαστε επίσης με τον ΠΟΥ για να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται στην ΕΕ μπορούν να αναγνωριστούν και αλλού στον κόσμο».

Τι περιλαμβάνουν και πως θα λειτουργούν τα πιστοποιητικά αυτά

Όπως έγινε γνωστό, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα αποκαλείται «EU Covid Card/digital green certificate», θα περιλαμβάνει τρία έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Ειδικότερα, στο πιστοποιητικό θα αναφέρεται αν ο κάτοχός του έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και συγκεκριμένα ποιο εμβόλιο, τα αποτελέσματα τεστ κορονοϊού στα οποία ενδεχομένως έχει υποβληθεί καθώς και το αν έχει αναρρώσει από την COVID-19.

Το προσχέδιο καθιστά σαφές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη μετακίνηση ούτε συνιστά υποχρέωση για εμβολιασμό. Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό θα λειτουργούν μέσω ενός ασφαλούς, αποκεντρωμένου συστήματος εξακρίβωσης, και θα περιλαμβάνουν το όνομα του κατόχου, τον αριθμό του διαβατηρίου ή της αστυνομικής ταυτότητας, την ημερομηνία γέννησης, ποιο εμβόλιο έχει λάβει και πόσες δόσεις. Ανάλογα δεδομένα θα συλλέγονται για τα αποτελέσματα των τεστ κορονοϊού.

Τα τρία πιστοποιητικά θα εκδίδονται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, επιτρέποντας στους υποψήφιους κατόχους τους να ζητούν αντίγραφο σε χαρτί ή αποθήκευσή του στα κινητά τους τηλέφωνα προς επίδειξη στις αρμόδιες Αρχές. Θα διαθέτουν έναν γραμμικό κώδικα ή παρόμοιο μέσο που θα «διαβάζεται» ψηφιακά και θα περιέχει τις σχετικές πληροφορίες.

Η νέα πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το σχέδιο του οποίου ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις μέχρι τις 17 Μαρτίου, που πρόκειται να παρουσιαστεί, αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την άρση με συντονισμένο τρόπο των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, όπως είχε γνωστό πριν από μερικές ημέρες, το πιστοποιητικό είναι διαθέσιμο μέσω gov.gr, για όσους έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν μέχρι να κηρυχθεί το τέλος της πανδημίας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...