Κορονοϊός: Συνεχίζει ο ΠΟΥ την έρευνα στην Κίνα για την προέλευση του ιού

«Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προγραμματίζει να επισκεφτεί νοσοκομεία, εργαστήρια και αγορές στην κινεζική πόλη Ουχάν για να διερευνήσει την προέλευση του ιού SARS-CoV-2». Αυτό ανακοίνωσε ο ΠΟΥ και φαίνεται πως η έρευνα δεν έχει σταματήσει.

«Οι επιτόπιες επισκέψεις θα περιλαμβάνουν το ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, την αγορά Χουανάν, το εργαστήριο CDC της Ουχάν», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός σε tweet, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες της ομάδας θα μιλήσουν με ορισμένους από τους πρώτους ασθενείς με Covid-19 κατά το ξέσπασμα του ιού, τον Δεκέμβριο του 2019, όταν και εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊος σε αυτή την πόλη.

Μετά τη λήξη της καραντίνας στην οποία είχαν τεθεί, η επιστημονική ομάδα θα έχει τις πρώτες προσωπικές συναντήσεις με κινέζους επιστήμονες την Παρασκευή (29/01). Θα ακολουθήσουν επιτόπιες επισκέψεις εντός και γύρω από την Ουχάν, συμπλήρωσε ο ΠΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ντοκιμαντέρ από το βρετανικό «ITV» ανέφερε ότι «Στην Κίνα ήξεραν από το 2019 για τον κορονοϊό, αλλά πίεζαν τους γιατρούς να λένε ψέματα». Έχοντας μιλήσει με γιατρούς. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο τότε αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, τόνισε «ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο της Ουχάν». Ακολούθως εμπειρογνώμονες για τον κορονοϊό είπαν: «ΠΟΥ και Κίνα θα έπρεπε να είχαν δράσει ταχύτερα στην αρχή της πανδημίας».

Σημειώνεται ότι έγγραφα που διέρρευσαν από την Κίνα δείχνουν ότι η χώρα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, ακόμη και λιγότερα από τα μισά, καθώς υποτιμούσε τη σοβαρότητα του ιού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «CNN», που έγινε γνωστό στις αρχές Δεκεμβρίου. 

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μάθουμε την προέλευση του νέου κορονοϊού», έκανε γνωστό τη Δευτέρα (30/11) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μετά τις ανακοινώσεις κινέζων επιστημόνων ότι ο κορονοϊός «γεννήθηκε» το καλοκαίρι του 2019 στην Ινδία, εμπλέκοντας και την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη άνοιξη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα το κλίμα ήταν πολεμικό, σχετικά τα στοιχεία που έδινε το Πεκίνο, αλλά και από το πού προήλθε ο ιός. Έκθεση – βόμβα της CIA «έκαιγε» και τότε την Κίνα για τον κορονοϊό, αναφέροντας ότι«Το Πεκίνο έκρυβε την αλήθεια και εισήγαγε αναπνευστήρες και μάσκες».

Εμπειρογνώμονες στην Κίνα και στο πρόσφατο παρελθόν 

Εν τω μεταξύ, ένα νέο κύμα της επιδημίας έχει εμφανιστεί σχεδόν παντού στον κόσμο, λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού, την ώρα που στην ασιατική χώρα είναι στελέχη του ΠΟΥ. Την ίδια ώρα, η Κίνα, όπου η επιδημία εμφανίστηκε στα τέλη του 2019, ανακοίνωσε την Πέμπτη (14/01) ότι το 24ωρο που πέρασε κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 εδώ και οκτώ μήνες.

Αυτός καταγράφηκε στην επαρχία Χεμπέι, όπου πολλές πόλεις τέθηκαν πρόσφατα σε καραντίνα μετά την εμφάνιση εστιών κρουσμάτων. Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης 138 νέα κρούσματα κορονοϊού, με αυτόν να είναι ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα από τον Μάρτιο.

Ο νέος αυτός θάνατος ανακοινώθηκε στην Κίνα την ώρα που ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε την Πέμπτη (14/01) στη χώρα, στην Ουχάν, την πόλη στο κεντρικό τμήμα της Κίνας, στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019.

Σχέδιο για την αντιμετώπιση παραμελημένων ασθενειών

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εγκαινίασε την Πέμπτη (28/01) ένα σχέδιο για την καταπολέμηση 20 ασθενειών που πλήττουν τους φτωχότερους πληθυσμούς του κόσμου με στόχο να μην ακυρωθεί η πρόσφατα επιτευχθείσα πρόοδος εξαιτίας του αντίκτυπου που έχει η πανδημία του κορονοϊού στα συστήματα υγείας.

Πολλές από τις 20 «Παραμελημένες Τροπικές Νόσους» (NTD), που ποικίλουν από λέπρα μέχρι λύσσα, έχουν εξαλειφθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο αλλά όλες μαζί πλήττουν περισσότερους από 1,7 δισεκατομμύριο πολίτες στις φτωχότερες χώρες. Οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν τον Νοέμβριο τον δεκαετή οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των νόσων αυτών δεσμευόμενες να συνεχίσουν τις προσπάθειες που έχουν συμβάλει στην εξάλειψη τουλάχιστον μιας από αυτές τις νόσους σε 42 χώρες κατά την τελευταία δεκαετία.

Αλλά το σχέδιο συμπίπτει με τις προσπάθειες εξάλειψης ασθενειών όπως η λέπρα, η ελεφαντίαση, η ασκαρίαση (νόσος που προκαλείται από εντερικά σκουλήκια) και η λύσσα, που εμποδίζονται από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία ωθεί τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας σε οριακό σημείο. «Ένα κοινό της COVID-19 και των NTD είναι ότι πλήττουν δυσανάλογα τις φτωχότερες και περισσότερο ευάλωτες κοινότητες στον κόσμο», έγραψε η Μουέλε Μαλεσέλα του ΠΟΥ σε άρθρο γνώμης για το Ίδρυμα «Thomson Reuters».

«Οι επιπτώσεις τους εμφανίζονται πιο συχνά σε εκείνους που είναι λιγότερο εφοδιασμένοι για να αντέξουν το βάρος του πόνου και της αναπηρίας και ας μην ξεχνάμε το μεγάλο κοινωνικο-οικονομικό βάρος της ασθένειας», είπε η Μαλεσέλα, η οποία είναι διευθύντρια του Τμήματος Ελέγχου Παραμελημένων Τροπικών Νόσων του ΠΟΥ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχέδιο του ΠΟΥ περιλαμβάνει την εξάλειψη τουλάχιστον μιας από τις 20 χαρακτηριζόμενες ως NTD σε τουλάχιστον 90 χώρες μέχρι το 2030.

Στοχεύει να καταστήσει ασφαλή και διαθέσιμα τα φάρμακα και να καταπολεμήσει την παρουσία κουνουπιών, μυγών και τσιμπουριών που μεταδίδουν κάποιες από αυτές τις νόσους προσβλέποντας στη μείωση εκείνων που θα έχουν ανάγκη από θεραπεία για τις νόσους αυτές κατά 90% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά προειδοποίησαν ότι η πανδημία μπορεί να ανατρέψει μεγάλο μέρος των επιτευγμάτων των τελευταίων δέκα ετών.

«Οι NTD πλήττουν, σχεδόν αποκλειστικά, ανθρώπους που ζουν σε ακραία φτώχεια. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν εμβόλια, τα διαγνωστικά μέσα είναι περιορισμένα και οι θεραπείες απέχουν από το βέλτιστο, ενώ συχνά δεν είναι διαθέσιμες ή δεν είναι οικονομικά προσιτές για πολλές από αυτές τις φονικές νόσους που προκαλούν αναπηρίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της οργάνωσης Χρήστος Χρήστου.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...