
Παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, έντεκα περιοχές της χώρας, συγκεκριμένα δέκα περιφέρειες και η δυτική Αττική, εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» όπως τόνισε στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά και την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 1.190 νέα κρούσματα.
Η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι συνεδρίασαν το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Πρόκειται για τους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται και η δυτική Αττική, κυρίως ο Ασπρόπυργος.
Αναφορικά με τον Ασπρόπυργο, η έκρηξη κρουσμάτων είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει βιομηχανική ζώνη, όπως είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι διαφορετικός και ο συγχρωτισμός.
Ανησυχία, σύμφωνα με τον Κικίλια, υπάρχει και για την Κοζάνη ενώ ο ίδιος τόνισε ότι αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αξιολογηθούν εκ νέου τα μέτρα περιορισμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυστηρά, τοπικά lockdown.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, έχει πέσει στο τραπέζι να εισηγηθεί η επιτροπή λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση τοπικό ολικό lockdown τύπου Μαρτίου στον Ασπρόπυργο, με κλείσιμο των επιχειρήσεων και αυξημένους ελέγχους. Προβληματισμός υπάρχει, ωστόσο, και για τους όμορους δήμους, όπως την Ελευσίνα και τη Μάνδρα.
«Αν χρειαστεί θα πάρουμε σκληρότερα μέτρα»
Για σκληρότερα μέτρα έκανε λόγο νωρίτερα και ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Mega.
«Εάν χρειαστεί θα πάρουμε και πιο σκληρά μέτρα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα έως τις 7 Ιανουαρίου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος σε περιοχές, όπου δεν μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο.
Ερωτηθείς δε, για το τι οδήγησε την κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών αλλά και τις λειτουργίες στις εκκλησίες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ο κ. Πέτσας απάντησε:
«Έχουμε να κάνουμε με ένα δυναμικό φαινόμενο και πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Για τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών ήταν θέμα ζήτησης, καθώς πολλοί συμπολίτες μας ζητούσαν αυτές τις υπηρεσίες και ως εκ τούτου αυτό αποτελούσε ένα τεράστιο υγειονομικό θέμα. Για τις εκκλησίες οι ειδικοί έκριναν πως μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια με τα όρια που ανακοινώσαμε, ακολουθήσαμε τη συμβουλή τους, έχουμε εμπιστοσύνη και στην υπευθυνότητα της ηγεσίας της Εκκλησίας, ώστε να περάσουμε με προσοχή τις γιορτές».
Πηγή: altsantiri.gr