Κορονοϊός: «Στα κάγκελα» οι λοιμωξιολόγοι με την κυβέρνηση – Να μην ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, έρχεται αύξηση κρουσμάτων

Όπως αναφέρουν οι καθηγητές, τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν ενώ άπαντες αναμένουν ένα τρίτο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας.

Γώγος: Μέχρι τέλη Ιανουαρίου το αυστηρό lockdown

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε ο ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος τόνισε πως η κινητικότητα των τελευταίων ημερών είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τους ημερήσιους αριθμούς.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για το να ανοίξει κάτι (πχ click away) στις 18 Ιανουαρίου και κάτι άλλο στις 25.

Υποστήριξε πως αν το click away άνοιγε στις 11 Ιανουαρίου τότε σύντομα θα βλέπαμε και πάλι γύρω στα 2000 κρούσματα κάθε μέρα.

Ο κ. Γώγος είπε επίσης πως τουλάχιστον μέχρι τέλη Γενάρη δε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες (πολιτιστικές, αθλητικές κ.α), δίνοντας το «σήμα» πως το αυστηρό lockdown θα κρατήσει καιρό ακόμα.

Σαρηγιάννης: Γυμνάσια και Λύκεια δεν πρέπει να ανοίξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την ανησυχία του για το πλάνο του ανοίγματος των σχολείων, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο θα ήταν πιο ασφαλές επιδημιολογικά να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο. Ο καθηγητής, μίλησε στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για το πώς θα είναι το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Η περίοδος των γιορτών στην Θεσσαλονίκη από τις αναλύσεις των λυμάτων που έγιναν δείχνουν ότι υπάρχει μια σχετική μείωση 30 % των τελευταίων λυμάτων σε σχέση με αυτά που είχαν ληφθεί μια εβδομάδα νωρίτερα», είπε. Όμως, ανάλογα με το σύστημα που θα ανοίξει η οικονομία μπορεί να συμβεί μια έξαρση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το άνοιγμα των σχολείων «καλώς δεν έγινε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου». «Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν πιο εύκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο παρά τα σχολεία. Με βάση τις εκτιμήσεις μας, θα ήταν προτιμότερο και πιο ασφαλές. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, αλλά επιδημιολογικά θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίξει το λιανεμπόριο» ανέφερε.

Ο καθηγητής σχολίασε τη διαδικασία που ακολουθείται για τον εντοπισμό του ιού στα λύματα: «Γίνεται μια διαδικασία χημική των λυμάτων και έπειτα η μοριακή ανάλυση για να εντοπίσουμε το DNA του ιού στα λύματα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται 1-2 ημέρες, αλλά αυτό που είναι καινοτόμο στην δουλειά μας είναι ότι οι συνάδελφοι έχουν αναπτύξει μια ενδιαφέρουσα τεχνική για να καθαρίσουν το σήμα από άποψη πληροφορίας, αν για παράδειγμα έχει βρέξει ή έχει ξηρασία αλλάζει η σύσταση των λυμάτων».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι σημασία έχει με ποιον τρόπο θα ανοίξουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Όσον αφορά στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, η Γ’ λυκείου είναι μια διαφορετική περίπτωση και θα πρέπει να λειτουργήσει με κάποιο τρόπο, αλλά το Γυμνάσιο και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου θα έπρεπε να μην ανοίξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Αν ανοίξουν και αυτά , στο τέλος του Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου θα πρέπει να πάρουμε σοβαρά μέτρα γιατί θα έχει φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας» συμπλήρωσε.

Για το λιανεμπόριο, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι οι ειδικοί εξετάζουν σενάρια για άνοιγμα στις 18 ή στις 25 Ιανουαρίου. «Σημαντικό είναι να μην ανοίξουν ταυτόχρονα όλα

» σημείωσε. «Το καλοκαίρι θα είναι σχεδόν κανονικό με μέτρα προστασίας αλλά με πολύ χαμηλά κρούσματα, εκτός αν κάνουμε δραματικά λάθη αυτή την άνοιξη, το οποίο δεν νομίζω ότι θα γίνει. Δεν θα πρέπει να κάνουμε δεύτερη φορά το λάθος και να πιστεύουμε ότι είμαστε ελεύθεροι από τον κορονοϊό επειδή θα πέσουν τα κρούσματα. Όμως δεν θα νιώθουμε τον φόβο των αυξημένων κρουσμάτων ή της κατάρρευσης του συστήματος» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν έως τις 18 Ιανουαρίου

Παράταση lockdown αποφάσισε η κυβέρνηση μέχρι τις 18 Ιανουαρίου με τον Νίκο Χαρδαλιά να ξεκαθαρίζει ότι καμία ημερομηνία δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη και τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» σε Δυτική Αττική και Περιφέρεια, για τις οποίες ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς τα κρούσματα δεν μειώνονται όσο θα ήθελαν κυβέρνηση και ειδικοί.

Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα όλα τα κομμωτήρια αλλά και το λιανεμπόριο με την διαδικασία του click away θα παραμείνουν κλειστά. Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, μεγάλος αριθμός ειδικών από τους συνολικά 32 της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας που μελετούν τα δεδομένα για τον κορονοϊό ήταν από την αρχή αρνητικοί, δεδομένου ότι θα ανοίξουν και τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου και θα αυξηθεί σημαντικά η κινητικότητα.

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, πρώτα αναμένεται να επανέλθει το click away και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των κομμωτηρίων καθώς επίσης και άλλων δραστηριοτήτων, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα, Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και τα Πανεπιστήμια.

Παραμένουν κλειστά:

 • Λιανεμπόριο
 • Κομμωτήρια
 • Βιβλιοπωλεία
 • Εκκλησίες
 • Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής μανικιούρ-πεντικιούρ
 • Απαγόρευση κυνηγιού, ψαρέματος

Τι ανοίγει:

 • Νηπιαγωγεία
 • Δημοτικά σχολεία
 • Σχολεία Ειδικής Αγωγής
 • Παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

 1. Άνοιγμα σχολείων: Nηπιαγωγεία, Δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Η δια ζώσης εκπαίδευση θα γίνει με ενισχυμένα μέτρα. Υπάρχει πρόβλεψη για:- διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών
  – χρήση περισσοτέρων εισόδων της εκάστοτε σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν
  – όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19, μπορούν να αιτηθούν εξέταση μέσω της ειδική πλατφόρμας edu.testing.gov.gr. Όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ σε εκπαιδευτικούς και θα συνεχιστούν με σειρά προτεραιότητας.
 2. Λιανεμπόριο: Σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα στούντιο αισθητικής.
 3. Παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.
 4. Χώροι λατρείας: Χωρίς πιστούς για την επόμενη εβδομάδα. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων
 5. Επιχειρήσεις: Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και με ραντεβού, με τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο.
 6. Στα δικαστήρια συνεχίζονται τα ειδικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα
 7. Στις 16 και 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.
 8. Σε ότι αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με τη 2021 Α’ ΕΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούν να συνοδεύονται στο κέντρο εκπαίδευσης από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση, που θα χορηγείται από τις πύλες των στρατοπέδων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test.
 9. Αφίξεις από το εξωτερικό: Υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών για όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα έως και τις 21 Ιανουαρίου, από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, αλλά και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο χρόνος περιορισμού θα είναι όσες οι μέρες διαμονής τους. Ειδικά για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα, θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ pcr όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ταξιδιώτες του εξωτερικού, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα plf.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...