Κορονοϊός: Στα άδυτα των εμβολιαστικών κέντρων στο Ίλιον – Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Ποσοστό ύψους 2,36 με 2,39% από τις συνολικές δόσεις εμβολίων που θα εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στην Ελλάδα και αυτός ο αριθμός είναι επαρκής ακόμα και για να υπερκαλυφθεί η ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες, εφόσον βέβαια επιθυμούν μια και το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η διαδικασία θα είναι προαιρετική.

Η διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι στην τελική ευθεία και στη χώρα μας.

Δείτε ιατρεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στον Ίλιον

Πλέον στην Ελλάδα προχωράει και η οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων. Την Τετάρτη (23/12) το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε σε τρία ιατρεία εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Ιλίου, όπου σύμφωνα με τους γιατρούς όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Σε κάθε ιατρείο θα υπάρχει ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια ή ένας επισκέπτης υγείας, όπως επίσης θα υπάρχει και ένας επόπτης γιατρός, οπότε το κάθε κέντρο θα είναι πλήρως καλυμμένο. Οι βάρδιες εμβολιασμού θα είναι 7:00-14:00 και 14:00-21:00 και υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται γύρω στα 170 άτομα ημερησίως.

Πόσα εμβόλια αντιστοιχούν στη χώρα μας

Στη χώρα μας αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Εταιρεία η οποία παράγει εμβόλια θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.

Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna 1,8
Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά σειρά

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει ως γνωστόν την ερχόμενη Κυριακή 27 Δεκεμβρίου και στην πρώτη φάση το εμβόλιο θα κάνουν οι υγειονομικοί και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, οι διαμένοντες ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης. Επιπλέον, για λόγους προφανείς, θα εμβολιαστούν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η σύζυγός του.

Στην δεύτερη φάση, το εμβόλιο προορίζεται για άτομα άνω των 70 ετών ανεξαρτήτως νοσημάτων.

Πρόκειται για: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω. Επίσης, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κορονοϊό ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και για ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κορονοϊό.

Στην τρίτη φάση το εμβόλιο θα κάνουν άτομα 18 ετών και άνω που δεν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_01

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_02

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_03

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_04

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_05

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_06

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_07

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_08

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_09

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_10

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_11

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_12

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_13

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_14

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_15

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_16

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_17

Εθνικο_Επιχειρησιακο_Σχεδιο_Εμβολιασμων_κατα_του_COVID-19_Page_18

Δείτε όλο το σχέδιο των εμβολιασμών

Κορονοϊός: Με αυτά τα προσωπικά στοιχεία θα δηλώνουν επιθυμία εμβολισμού οι υγειονομικοί

Με αφορμή τις ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα εμβολιασμού, απεστάλη γνωμοδότηση στις 17 Δεκεμβρίου, προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της xώρας, τα Νοσοκομεία και τις Μονάδες ΠΦΥ από το αυτοτελές γραφείο υπεύθυνου προστασίας δεδομένων του υπουργείου Υγείας.

Το γραφείο έχει δεχτεί ερωτήματα και αναφορές εργαζομένων στις ΥΠΕ και στην ΠΦΥ σχετικά με τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που ζητούνται, για τη συμπλήρωση φορμών σχετικά με την καταρχήν καταγραφή αυτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, ώστε να διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα εμβολίων για το προσωπικό αυτό.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αρκεί η συλλογή των ακόλουθων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα:

  • Ονοματεπώνυμο και ΑΜΚΑ κάθε ενδιαφερόμενου εργαζομένου, ο οποίος δηλώνει ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά της COVID-19.
  • Αντίθετα, η συλλογή περισσότερων στοιχείων και μάλιστα του ΑΦΜ καθενός εξ αυτών αντίκειται, αντιβαίνει, στις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Τι αναφέρουν οι γιατροί

«Ο υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων του υπουργείου Υγείας δικαιώνει τους φόβους των υγειονομικών για τη συλλογή των στοιχείων σχετικά με τον εμβολιασμό από τις υπηρεσίες τους», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία είχε έντονα διαμαρτυρηθεί για την «συλλογή προσωπικών δεδομένων των υγειονομικών που επιθυμούν ή μη να εμβολιασθούν κατά της covid-19».

Όπως ανέφερε επίσης η Ομοσπονδία, «οι υπηρεσίες θα πρέπει να συμμορφωθούν με την Γνωμοδότηση του αρμοδίου γραφείου του υπουργού Υγείας και να προστατευθούν τα δεδομένα των συναδέλφων από τις υπηρεσίες τους και να μην κοινοποιηθούν πέραν αυτών. Να είναι ανοικτή η υποβολή επιθυμίας εμβολιασμού με νέα έντυπα που θα περιλαμβάνει μόνο τα στοιχεία που ορίζει το αρμόδιο γραφείο του υπουργού Υγείας».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά επίσης να γίνει ενημέρωση των εργαζομένων για την ωφελιμότητα εμβολιασμού από τις Επιτροπές Λοιμώξεων και άλλους ειδικούς, τονίζοντας: «Έχουν χαθεί ήδη 16 συνάδελφοι και αρκετοί είναι διασωληνωμένοι. Δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις πέραν της συμμετοχής στον εμβολιασμό».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, sooc.photos)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...