Κορονοϊός: Σκληρό lockdown στην Αττική από Πέμπτη έως 28/02 – Κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, μετά και τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων και τις εισηγήσεις του για lockdown… τύπου Μαρτίου στην Αττική και αυτό θα έχει τελικά ισχύ από την Πέμπτη (11/02) έως και τις 28 Φλεβάρη. 

«Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία», είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει την Τετάρτη (10/02) από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως επιλέγει αυτό το μήνυμα για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα και να τα εξηγήσει. «Η Ελλάδα αντιστέκεται σε αυτό το τρίτο κύμα κορονοϊού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας όμως ότι οι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν γρήγορα «σαν τη φωτιά».

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού:

«Συμπολίτες μου, πριν από λίγο ενημερώθηκα για την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών μας. Θέλησα προσωπικά να σας ανακοινώσω την απόφαση για τα νέα μέτρα και να εξηγήσω τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτά. Συμπληρώνεται σχεδόν χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Και η Ελλάδα, μαζί με ελάχιστες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, αντιστέκεται, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορονοϊού. Το δηλώνουν τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία που φέρνουν τη χώρα στην 23η θέση σε απώλειες μεταξύ των 27. Αλλά το βεβαιώνουν και οι σύνθετοι δείκτες που παρακολουθεί η δική μας Επιστημονική Επιτροπή.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία. Γι’ αυτό, άλλωστε, κι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό επιλέξαμε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση.

Επιλέγοντας στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη και τη σωρευμένη πίεση από τους περιορισμούς και την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να ξαναβρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς. Γιατί τελικά ήταν μεγάλη ανάσα για την αγορά και την κοινωνία να μείνει 2 εβδομάδες ανοικτή και 2 κλειστή από το να είναι 4 εβδομάδες αποκλεισμένη.

Στόχος, είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Και η τακτική αυτή έφερε αποτέλεσμα στο τελευταίο «απαγορευτικό» του Ιανουαρίου. Σήμερα, όμως, ο κίνδυνος επανεμφανίζεται. Όχι με τη μορφή των χιλιάδων αρρώστων και των θανάτων, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά με δύο δεδομένα που μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Αφενός, την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας. Και, αφετέρου, τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του.

Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές. Γιατί προϋπόθεση για την πρόοδο της Ελλάδας είναι οι υγιείς Έλληνες. Όλοι εμείς, που πρέπει, τώρα, να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού. Γιατί είναι σίγουρο ότι αύριο θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος αν σήμερα υπερβούμε τα τελευταία εμπόδια χωρίς απώλειες. Γνωρίζουμε ότι από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Όμως, τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο!

Με βάση τα νέα δεδομένα, λοιπόν, αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Έτσι, από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους».

Οι εξελίξεις για το lockdown στην Αττική φαίνεται να ήταν αναπόφευκτες, καθώς ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε εισηγηθεί το lockdown τύπου Μαρτίου, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά το τέλος της ζητήθηκε η έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εισηγήθηκαν το καθολικό lockdown στην Αττική τύπου Μαρτίου διάρκειας δύο εβδομάδων. Την ίδια ώρα που σε επικίνδυνη κατάσταση είναι ξανά και η Θεσσαλονίκη

Lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική – Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Πριν από το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε εισήγηση των λοιμωξιολόγων, (με ψήφους 16 υπέρ και 8 λευκά) να γίνουν ακόμα πιο σκληρά τα μέτρα στην Αττική, στη συνεδρίασή τους το μεσημέρι της Τρίτης (09/02), ημέρα που υπήρξε ξανά υψηλός αριθμός κρουσμάτων.

Την πρόταση για lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική είχε ανακοινώσει δημόσια το πρωί– με συνέντευξή του στο «OPEN TV» – ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ακολούθησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα τρία στοιχεία που έκαναν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν το ολικό lockdown τύπου Μαρτίου (με βάση τα όσα έγιναν γνωστά και το βράδυ της Πέμπτης 08/02) είναι τα εξής:

 • Η αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία,
 • η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ,
 • η συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων στα παιδιά και πλέον είναι κλειστά αρκετά σχολεία, λόγω κρουσμάτων, κάτι που επίσης έχει προβληματίσει τους επιστήμονες.

Τα μέτρα που αναμένονται να ανακοινωθούν την Τετάρτη από τους υπουργούς:

 • Κλειστά όλα τα σχολεία.
 • «Λουκέτο» στο λιανεμπόριο.
 • Υποχρεωτική τηλεργασία στο δημόσιο.
 • Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.
 • Κλειστά κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και καταστήματα περιποίησης νυχιών.
 • Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ηλεκτρονικά καταστήματα και υπό προϋποθέσεις, τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας θα μείνουν ανοικτά αλλά θα πωλούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης.
 • Κανονικά θα λειτουργήσουν τα «delivery» και τα «take away».
 • Αυστηρότεροι έλεγχοι.
 • Κλειστές αναμένεται να μείνουν και οι εκκλησίες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεδρίασαν επί μία ώρα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Για ακόμα πιο σκληρά μέτρα και αυστηρό lockdown «μιλούσαν» τα ρεπορτάζ από το βράδυ της Δευτέρας (08/02), μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και στην Αττική, αλλά και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Το lockdown… τύπου Μαρτίου είχε έρθει ξανά στο τραπέζι για την Αττική από τις 31 Ιανουαρίου, ενώ συζητήθηκε ξανά στις 2 Φλεβάρη.

Σε μεγάλο κίνδυνο η Θεσσαλονίκη, σκέψεις για κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο

Εν τω μεταξύ, έντονη ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση προκαλεί, ωστόσο, και η Θεσσαλονίκη, καθώς και στην συμπρωτεύουσα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι επιβαρυμένα. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι υπάρχει αύξηση 100% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα.

Στην επόμενη συνεδρίαση κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο και η Θεσσαλονίκη να επιστρέψει σε lockdown τύπου Μαρτίου προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων και να μην φτάσει ξανά στα όριά του το ΕΣΥ. Έτσι, όπως μετέδωσε το «OPEN TV» είναι πολύ πιθανό και στη Θεσσαλονίκη να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, το λιανεμπόριο ενώ αναμένεται να εξεταστεί η ακριβής ώρα από την οποία θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...