Κορονοϊός: Σημαντικά ευρήματα από τον ΠΟΥ στην Ουχάν – Ανακοινώσεις την Τρίτη

Συνέντευξη Τύπου θα δώσει την Τρίτη (08/02) η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία βρίσκεται στην Κίνα, με σκοπό να εντοπίσει την προέλευση της πανδημίας της Covid-19, έναν και πλέον χρόνο αφότου ξέσπασε η παγκόσμια υγειονομική κρίση με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρέθηκαν «σημαντικά ευρήματα». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, η συνέντευξη θα ξεκινήσει στις 10.00 (ώρα Ελλάδας). «Η διεθνής ομάδα που επιδιώκει να καταλάβει την προέλευση του ιού ο οποίος προκαλεί την Covid-19 και η οποία ολοκληρώνει τη διαμονή της, διάρκειας 4 εβδομάδων, στην Ουχάν της Κίνας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου μαζί με τους κινέζους συναδέλφους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Σημαντικά ευρήματα»

«Σημαντικές ενδείξεις» σχετικά με τον ρόλο της αγοράς της Ουχάν στο ξέσπασμα της πανδημίας, δήλωσαν ότι έχουν οι επιστήμονες του ΠΟΥ. Ο Πίτερ Ντάσζακ , ένας ζωολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη που συμμετέχει στην αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως αναμένει ότι τα κύρια ευρήματα θα κυκλοφορήσουν πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του στις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μιλώντας από την κεντρική πόλη Ουχάν, όπου ξεκίνησε η πανδημία, ο Ντάσζακ είπε ότι η 14μελής ομάδα συνεργάστηκε με εμπειρογνώμονες στην Κίνα και επισκέφθηκε σημαντικά σημεία και ερευνητικά κέντρα για να αποκαλύψει «κάποιες πραγματικές ενδείξεις για το τι συνέβη». Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν πώς ο ιός SARS-CoV-2 – του οποίου ο πιο γνωστός συγγενής προήλθε από νυχτερίδες 1.000 μίλια μακριά – εξαπλώθηκε στην Ουχάν. Ο Ντάσζακ, δήλωσε ότι η έρευνα αποτελεί ένα σημείο καμπής στον μετριασμό της πανδημίας.

«Είναι η αρχή μιας ελπιδοφόρας βαθιάς κατανόησης του τι συνέβη, ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε την επόμενη πανδημία. Αυτό είναι όλο – προσπαθώντας να καταλάβουμε γιατί εμφανίζονται αυτά τα πράγματα, ώστε να μην έχουμε συνεχώς παγκόσμια οικονομικά προβλήματα και τρομερή θνησιμότητα ενώ περιμένουμε εμβόλια».

«Πρέπει πραγματικά να καλύψουμε όλο το φάσμα της έρευνας», δήλωσε ο Ντάσζακ. «Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό κάνουν τους τελευταίους μήνες οι οικοδεσπότες μας εδώ στην Κίνα. Εργάζονται πίσω από τα παρασκήνια και ανακαλύπτουν νέα στοιχεία τα οποία μελετούν και ετοιμάζουν».

«Μελετήσαμε εδώ και μέρες μαζί τους τα στοιχεία και τα νέα δεδομένα. Έπειτα ζητήσαμε να επισκεφθούμε τα βασικά μέρη», δήλωσε ο βρετανός επιστήμονας. «Μας ζήτησαν μια λίστα. Προτείναμε σε ποια μέρη πρέπει να πάμε και ποιούς ανθρώπους πρέπει να συναντήσουμε. Είχαμε τη δυνατότητα να πάμε σε όλα τα μέρη που αναφέρονται στη λίστα και ήταν πραγματικά πρόθυμοι σε όλο αυτό».

Κίνα

Οι εμπειρογνώμονες

Ο Ντάσζακ είναι ένας από τους 10 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στην αποστολή του ΠΟΥ. Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης πέντε μέλη του ΠΟΥ, και δυο μέλη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Οι εκπρόσωποι της αποστολής χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες οι οποίες επικεντρώθηκαν στον πιθανό ρόλο των ζώων στη μετάδοση του ιού, στην επιδημιολογία ή την εξάπλωση της νόσου και στα ευρήματα από τη δειγματοληψία περιβάλλοντος. Τα δεδομένα αλληλούχισης βοηθούν τους ερευνητές να εντοπίσουν τα νήματα που συνδέουν τις πληροφορίες μεταξύ ασθενών και ζώων, δήλωσε ο Ντάσζακ.

«Πιστεύω πως θα είμαστε σε θέση να πούμε κάτι σημαντικό στο τέλος αυτού του ταξιδιού, κάτι πολύ σημαντικό», είπε ο επιστήμονας αλλά δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς τα ευρήματα της ομάδας παραμένουν εμπιστευτικά μέχρι να δημοσιοποιηθούν.

Ο ρόλος της αγοράς

Ο Ντάσζακ είπε ότι το ταξίδι του στην αγορά Huanan Seafood στο κέντρο της Γουχάν ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο. Στην αγορά αυτή που ήταν ένα από τα επίκεντρα στην αρχή της πανδημίας, καταγράφηκαν κρούσματα σε εργαζομένους και πελάτες, υποδηλώνοντας ότι ο ιός μπορεί να μεταπήδησε εκεί από το ζώα στον άνθρωπο.

Μεταγενέστερη έρευνα διαπίστωσε προηγούμενες περιπτώσεις μεταξύ ατόμων που δεν συνδέονται με την αγορά. Οι ερευνητές κοίταξαν πιο μακριά και βρήκαν «σημαντικές ενδείξεις» για το ρόλο της αγοράς, δήλωσε ο Ντάσζακ.

Η αγορά έκλεισε και απολυμάνθηκε σχεδόν αμέσως μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων. «Οι άνθρωποι έφυγαν βιαστικά και άφησαν εξοπλισμό, σκεύη, αποδεικτικά στοιχεία για το τι συνέβη, και αυτό εξετάσαμε». Επιστήμονες στην Κίνα που πήραν περιβαλλοντικά δείγματα από την αγορά, εντόπισαν ίχνη του SARS-CoV-2.

Πλέον γνωρίζουμε πράγματα που δεν ξέραμε τότε

«Σήμερα γνωρίζουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε τότε – ότι για κάθε κρούσμα, υπήρχαν και άλλα που ήταν ασυμπτωματικά ή που ήταν δύσκολο να τα ξεχωρίσαουμε από το απλό κρυολόγημα ή τον βήχα», δήλωσε ο Ντάσζακ «Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς υπήρχαν άλλες περιπτώσεις εκτός από αυτές που νοσηλεύθηκαν. Πόσοι ήταν αυτοί όμως και πότε ξεκίνησε όλο αυτό; Αυτό ερευνούμε ακόμη.

Οι ιοί μεταδίδονται με περίπλοκους τρόπους και η μελέτη αυτού του ταξιδιού είναι δύσκολη και θα διαρκέσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Ντάσζακ. «Σύμφωνα με αυτό που έχω δει ήδη, πιστεύω πως υπάρχουν κάποιες πραγματικές ενδείξεις για το τι συνέβη και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια ικανοποιητική εξήγηση μέχρι το τέλος αυτού του ταξιδιού».

ΠΟΥ - Κίνα

Η θεωρία περί διαρροής του ιού από κινέζικο εργαστήριο

Η έλλειψη στοιχείων για τη μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, έχει προσφέρει γόνιμο έδαφος για την θεωρία-την οποία αντικρούει ο Ντάσζακ και πολλοί άλλοι επιστήμονες. Ότι δηλαδή, ο ιός δραπέτευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ πέρασαν περίπου τρεισήμισι ώρες στο συγκεκριμένο ινστιτούτο και συνομίλησαν με την Σι Ζενγκλί, διακεκριμένη ιολόγο, η οποία αναλύει τους κορονοϊούς για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Είχαμε μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση σήμερα με το προσωπικό του ινστιτούτου, συμπεριλαμβανομένης της Σι Ζενγκλί. Κάναμε μια ειλικρινή συζήτηση. Κάναμε βασικές ερωτήσεις στις οποίες και μας απάντησαν», όπως έγραψε στο Twitter ο Ντάσζακ.

Η Ζενγκλί, αποκαλούμενη και «Bat Woman», είχε ανακαλύψει τη γενετική σύνθεση του νέου στελέχους του κορονοϊού που προκαλεί την COVID-19. Οι περισσότεροι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της Ζενγκλί, απορρίπτουν την θεωρία περί διαρροής από το εργαστήριο.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ένας ιός που προήλθε από κάποιο άγριο ζώο, θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί σε εργαστηριακά πειράματα με σκοπό τη μελέτη των κινδύνων μιας πιθανής μετάδοσης στον άνθρωπο και, στη συνέχεια, να διέφυγε μέσω ενός μολυσμένου μέλους του προσωπικού.

Κίνα - ΠΟΥ

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν ζητήσει από την Κίνα να δημοσιεύσει λεπτομέρειες όλων των δειγμάτων του κορονοϊού που έχουν μελετηθεί στο εργαστήριο, για να δουν ποιο μοιάζει περισσότερο με τον SARS-CoV-2. Αν και ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν, το Πεκίνο αμφισβητεί την ιδέα ότι ξεκίνησε από την Κίνα και ισχυρίζεται ότι μπορεί να ευθύνεται η συσκευασία εισαγωγών κατεψυγμένων τροφίμων.

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνούν στην Ουχάν για την προέλευση της πανδημίας φάνηκε την Πέμπτη 4/2 σε συνομιλία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, να απορρίπτει τη θέση της διαρροής του νέου κορονοϊού από εργαστήριο, την οποία χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό σενάριο» ταινίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ντοκιμαντέρ από το βρετανικό «ITV» ανέφερε ότι «Στην Κίνα ήξεραν από το 2019 για τον κορονοϊό, αλλά πίεζαν τους γιατρούς να λένε ψέματα». Έχοντας μιλήσει με γιατρούς. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο τότε αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, τόνισε «ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο της Ουχάν». Ακολούθως εμπειρογνώμονες για τον κορονοϊό είπαν: «ΠΟΥ και Κίνα θα έπρεπε να είχαν δράσει ταχύτερα στην αρχή της πανδημίας».

Σημειώνεται ότι έγγραφα που διέρρευσαν από την Κίνα δείχνουν ότι η χώρα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, ακόμη και λιγότερα από τα μισά, καθώς υποτιμούσε τη σοβαρότητα του ιού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «CNN», που έγινε γνωστό στις αρχές Δεκεμβρίου. 

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μάθουμε την προέλευση του νέου κορονοϊού», έκανε γνωστό τη Δευτέρα (30/11) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μετά τις ανακοινώσεις κινέζων επιστημόνων ότι ο κορονοϊός «γεννήθηκε» το καλοκαίρι του 2019 στην Ινδία, εμπλέκοντας και την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη άνοιξη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα το κλίμα ήταν πολεμικό, σχετικά τα στοιχεία που έδινε το Πεκίνο, αλλά και από το πού προήλθε ο ιός. Έκθεση – βόμβα της CIA «έκαιγε» και τότε την Κίνα για τον κορονοϊό, αναφέροντας ότι«Το Πεκίνο έκρυβε την αλήθεια και εισήγαγε αναπνευστήρες και μάσκες».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...