Κορονοϊός: Σε εξέλιξη το «θρίλερ» για τα εμβόλια μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca – «Bαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη» (video)

Τη μορφή «θρίλερ» έχει λάβει κατά τις τελευταίες ημέρες το θέμα της παράδοσης των εμβολίων για τον κορονοϊό, μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών εταιρειών. Από την πλευρά της, σαφές και αυστηρό μήνυμα στις εταιρείες έστειλε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, αναφορικά με το ζήτημα, το οποίο προέκυψε με την AstraZeneca και την καθυστέρηση του προϊόντος της προς τις χώρες της ΕΕ.

Η κυρία Κυριακίδου χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις από την εταιρεία, οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη». Η ίδια ανέφερε ότι «τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Διεμήνυσε, μάλιστα, ότι άποψη που συνιστά πως δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις επειδή υπάρχει η συμφωνία για «βέλτιστη προσπάθεια», «δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή». Ανάλογο πρόβλημα έχει προκύψει και με τις παραδόσεις εμβολίων της Pfizer και η κα Κυριακίδου υποστήριξε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα, η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταιρειών παραγωγής του εμβολίου κατά του κορονοϊού έχει κορυφωθεί, προκαλώντας σύγχυση γύρω από το θέμα του εμβολιασμού.

Η AstraZeneca, δήλωσε πρόσφατα πως θα μειώσει κατά 60% τις παραδοτέες δόσεις του εμβολίου, επικαλούμενη προβλήματα στην παραγωγή. Επίσης, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου διέψευσε τους ισχυρούς περί ακύρωσης του ραντεβού της με την ΕΕ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εμφανώς ενοχλημένη, καθώς διαθέτει υποψίες πως μέρος των εμβολίων που προορίζονταν για τα 27 κράτη-μέλη της ενδέχεται να κατέληξε σε άλλες χώρες. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πασκάλ Σοριότ, όμως, διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό αυτόν. Ο ίδιος, επεσήμανε πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι δεσμευτική ως προς το χρονικό πλαίσιο παράδοσης των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται, ενώ έγινε γνωστό την Τρίτη (27/01) ότι οι «Pfizer/BioNTech» θα συνεργαστούν με τη γαλλική εταιρία «Sanofi». Με στόχο την παραγωγή 100 εκατ. εμβολίων αποκλειστικά για την Ευρώπη.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...