Κορονοϊός: Ψώνια με χρονόμετρο με τη χρήση app – Ποια είναι τα «αγκάθια» του σχεδίου (video)

Το διυπουργικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης – μετά τις πρόσφατες εικόνες συνωστισμού εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η δυνατότητα αγορών με… χρονόμετρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ήδη ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για την εφαρμογή της.

Ως ένας από τους τρόπους εφαρμογής του μέτρου παρουσιάστηκε από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, η χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης κατεβάζοντας το συγκεκριμένο app και πατώντας το χρονόμετρο να βλέπει στο κινητό του τον χρόνο που του απομένει προκειμένου να ολοκληρώσει τα ψώνια και τη μετακίνησή του.

«Δεν αντέχεται άλλο lockdown. Αναγκαία η τήρηση των μέτρων και η ενίσχυση», λένε οι έμποροι της Αθήνας.

Οι εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους και τα εμπορικά κέντρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, προφανώς προβληματίζουν επιδημιολόγους και κυβέρνηση. Με τη χώρα να συνεχίζει σε καθεστώς lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα και με πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.  

Η δραματική εικόνα των σχετικών πλάνων δε φαίνεται επί του παρόντος να αντανακλάται στην αύξηση των SMS στο 13033 που αφορούν τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε τη Δευτέρα (25/01), ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μεταξύ της προπερασμένης εβδομάδας και της περασμένης που ήταν και η πρώτη του ανοίγματος του λιανεμπορίου, η αύξηση των γραπτών μηνυμάτων στο 13033 δεν ξεπέρασε το 13%, ποσοστό το οποίο θεωρείται «λελογισμένο», όπως επεσήμανε.

Η αύξηση της μετακίνησης, όπως πολύ καλά γνωρίζουν στο υπουργείο βέβαια, είναι ακόμα μεγαλύτερη δεδομένου ότι από την καταμέτρηση των γραπτών μηνυμάτων λείπει τις τελευταίες ημέρες το σύνολο του εμπορικού κόσμου που πλέον μετακινείται με τη συμπλήρωση φόρμας εργαζομένου μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και όχι με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων.

Κατά μέσο όρο αποστέλλονται περίπου 4 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα την εβδομάδα – τόνισε ο υπουργός – προσθέτοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει «κόφτης» στα sms καθώς αυτά έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι απολύτως ισοδύναμα με το χαρτί, το οποίο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του.

Ο ίδιος παραδέχτηκε, πάντως, ότι βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων άλλοι τρόποι μεταξύ των οποίων και αυτός των αγορών με χρονόμετρο, για τον οποίο βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση τον πρώτο λόγο για το οποιοδήποτε νέο μέτρο θα έχουν τα στοιχεία που θα φανούν από την επιδημιολογική καμπύλη και κυρίως αυτά που αφορούν τους νοσηλευομένους σε ΜΕΘ.

Η εφαρμογή του χρονόμετρου δεν είναι απλή υπόθεση

H ενεργοποίηση μιας εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου με χρονόμετρο δεν είναι, ωστόσο, κάτι που μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη. Αρχικά γιατί ενδεχόμενη υποχρεωτικότητά της ακόμα και αν αφορούσε μόνο για την κατηγορία 2 (μετακίνηση σε κατάστημα) ουσιαστικά θα καταργούσε στην πράξη τη μέθοδο του εγγράφου μετακίνησης γεννώντας μία σειρά άλλων προβλημάτων, αλλά και αποκλεισμών δεδομένου ότι η χρήση της δεν είναι εξίσου εύκολη από άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

Παράλληλα η ύπαρξη μίας τέτοιας εφαρμογής αφενός απαιτεί την κατοχή όχι μόνο κινητού τηλεφώνου, αλλά και συγκεκριμένα smartphone ώστε να μπορεί να υποστηρίζει αυτές τις λειτουργίες. Ζήτημα επίσης γεννάται και με τη διάθεση της εφαρμογής από τα app stores, καθώς η πρόσβαση σε αυτά δεν είναι δεδομένη για όλες τις συσκευές. Επιπλέον η χρήση μίας εφαρμογής προϋποθέτει ότι ο χρήστης θα είναι σε θέση να τη χρησιμοποιεί απρόσκοπτα και αυτό δεν είναι βέβαιο στην περίπτωση των ηλικιωμένων ανθρώπων για παράδειγμα.

Κορονοϊός: «Ουρές» και την Κυριακή στα καταστήματα - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος, για τον οποίο και όταν είχε ξεκινήσει η αποστολή μηνυμάτων στο 13033 είχε επιλεγεί το SMS, με το οποίο οι κάτοχοι κινητών είναι πλέον εξοικειωμένοι σχεδόν στο σύνολό τους και όχι η χρήση κάποιας εφαρμογής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ethnos.gr» πηγές κοντά στην υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενη υιοθέτηση μιας εφαρμογής με χρονόμετρο θα απαιτήσει συμβατότητα με τους κανόνες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και του GDPR, διαδικασίες που είναι σχετικά χρονοβόρες.

Η ευθυγράμμιση με όλους τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι και η αιτία, για την οποία δεν προχώρησε ποτέ στην Ελλάδα η ανάπτυξη εφαρμογής ιχνηλάτησης, αντίστοιχης με αυτήν που υπάρχει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Όσο για την πρόταση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) περί υιοθέτησης διαφορετικού διακριτού κωδικού μετακίνησης στο 13033 για τα καταστήματα τροφίμων σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα του λιανεμπορίου (π.χ. το «7»), προκειμένου να διαχωριστεί ο χρόνος των αγορών για είδη πρώτης ανάγκης σε σχέση με τα λοιπά είδη, δε φαίνεται να βρίσκει – επί του παρόντος τουλάχιστον – πρόσφορο έδαφος αφενός επειδή εκτιμάται ότι θα «μπερδέψει» τους καταναλωτές και αφετέρου διότι θεωρείται ότι παρέχει πρόσθετα και πιο διακριτά προσωπικά δεδομένα για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Όλα αυτά εξετάζονται, την ώρα που οι ειδικοί και οι Αρχές οι ειδικοί και οι Αρχές φοβούνται για το κατά πόσο και αν θα μπορέσουμε τελικά να απωθήσουμε το τρίτο κύμα κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, πρότεινε το ενδεχόμενο δημιουργίας κόφτη στο SMS με τον αριθμό 2, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικό το μέτρο.

Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που παρουσιάζονται μετά το άνοιγμα της αγοράς εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας. «Με τέτοιες εικόνες δεν μπορεί να παραμείνει ανοικτή η αγορά», τόνισε…

Έμποροι Αθήνας: Δεν αντέχεται άλλο lockdown – Αναγκαία η τήρηση των μέτρων και η ενίσχυση

Την ίδια ώρα, οι 7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, γιατί δεν αντέχουν να καλύψουν τις οφειλές τους που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, έστω και εάν έχουν ενταχθεί σε πολυεπίπεδα μέτρα στήριξης, ενώ περίπου οι 7 στους 10 καταστηματάρχες δήλωσαν ότι είχαν μείωση του τζίρου, ή ίδιες πωλήσεις με την αντίστοιχη περσινή πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας της αγοράς. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 100 καταστήματα. Η πλειοψηφία (80%) των καταστημάτων που ερωτήθηκε, ανήκουν στους κλάδους μόδας – ένδυση, υπόδηση αξεσουάρ – και 20% στις υπόλοιπες κατηγορίες καταστημάτων που διενεργούν εκπτώσεις. Όπως αναφέρει ο σύλλογος στα συμπεράσματά του, «μία στις δύο επιχειρήσεις δεν θα μπορέσει να επανέλθει κι αυτό επαληθεύει την θέση του Ε.Σ.Α. ότι ένα τρίτο lockdown θα αποβεί καταστροφικό. Εντείνει την προσοχή μας στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση, την ενίσχυση και την στήριξη του λιανεμπορίου από σήμερα και έως την επόμενη ημέρα».

Ηλεκτρονικές πωλήσεις

Όσοι είχαν ηλεκτρονικές πωλήσεις και την περυσινή περίοδο, είπαν ότι ο φετινός τζίρος μέσω των ψηφιακών καναλιών πώλησης ήταν αυξημένος από 15-35%, ενώ όσοι λειτούργησαν e-shop από την αρχή της κρίσης και μετά, δήλωσαν ότι σημαντικό ποσοστό του φετινού τους τζίρου πραγματοποιήθηκε και ηλεκτρονικά.

Ένα στα δύο καταστήματα, ειδικότερα από τον κλάδο ένδυσης, λειτούργησε με ποσοστά έκπτωσης μεταξύ 40 και 50% και ένα μικρό ποσοστό δήλωσε ότι έχει προχωρήσει σε εκπτώσεις, ακόμη και άνω του 50%. Το 35% των καταστημάτων που ανήκουν περισσότερο στον κλάδο της υπόδησης, κινήθηκε μεταξύ 20% και 40%, ενώ ποσοστό έκπτωσης 10-20% καταγράφεται στα κοσμηματοπωλεία, και στα καταστήματα εσωρούχων και μικροεπίπλων.

Σε ερώτηση στους συμμετέχοντες, εάν έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, σχεδόν όλοι (93%) ανέφεραν πως έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που αποδεικνύει ότι αυτό ήταν το αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους μικρομεσαίους. Επίσης, από τις απαντήσεις, όπως αναφέρει ο σύλλογος, προκύπτει ότι η ένταξη των επιχειρήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή είχε προοδευτικά αυξητική τάση, κάτι που δείχνει για άλλη μία φορά την μεγάλη απήχηση που είχε στον επιχειρηματικό κόσμο.

Μέτρα

Σε σχέση με τα μέτρα που ζητούν οι επιχειρηματίες:

– Ένας στους δύο ερωτηθέντες, απάντησε ότι το σημαντικότερο μέτρο για την επιβίωση της επιχείρησής του είναι η ρύθμιση και το κούρεμα των οφειλών.

– Ένας στους πέντε θεωρεί ότι η ενίσχυση και η μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης

– Το 21% θεωρεί σημαντικότερο παράγοντα, την μείωση των ενοικίων έως το τέλος της κρίσης.

– Μόλις το 7% επιθυμεί τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα αυξήσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων τους.

Δηλώσεις Καφούνη

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας της αγοράς, δήλωσε: «Όπως ήταν αναμενόμενο, η επαναφορά της λειτουργίας του λιανεμπορίου, έφερε χαμόγελα, τόσο μέσα, όσο και έξω από τα καταστήματα.

Οι καταναλωτές μετά από οκτώ εβδομάδες, είχαν την ευκαιρία να κάνουν τα ψώνια τους και οι έμποροι επιτέλους να αποκτήσουν λόγο ύπαρξης. Τα στοιχεία όμως της πρώτης εβδομάδος, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις, που μετά από δύο lockdown και ένα ενδιάμεσο υποτονικό διάστημα λειτουργίας, έχουν δημιουργήσει εμπρός τους ένα τεράστιο βουνό υποχρεώσεων.

Η Πολιτεία πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση και με γενναιότητα να ρυθμίσει και να κουρέψει τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν, ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Σήμερα όμως, πρωταρχικό καθήκον είναι, όλοι μας να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας, για να μη ρισκάρουμε ούτε μία ανθρώπινη ζωή, και το λιανεμπόριο να γίνει το παράδειγμα που θα επαναφέρει στη λειτουργία και τους υπόλοιπους κλάδους της αγοράς που παραμένουν κλειστοί».

Γενικοί κανόνες λειτουργίας

Δείτε ξανά ποιοι είναι οι γενικοί κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων, όπως τους επανέλαβε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή (22/01) στην τακτική ενημέρωση.

  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
  • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια – όπου υφίστανται – με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Σημειώνεται ότι «ουρές» σημειώθηκαν σε καταστήματα και τη Δευτέρα (18/01), όταν άνοιξε το λιανεμπόριο. Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα άνοιξαν τη Δευτέρα (18/01), με συγκεκριμένους κανόνες (μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις). Στις «κόκκινες περιοχές» άνοιξαν τα καταστήματα με τη μέθοδο «παράδοση εκτός» (click away).

(πληροφορίες από ethnos.gr, Mega)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...