Κορονοϊός: Προβληματισμός υγειονομικών της Θεσσαλονίκης για το εμβόλιο (video)

Προβληματισμένοι απέναντι στο εμβόλιο εμφανίζονται ορισμένοι υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη, αναφορικά με τον γρήγορο ρυθμό που καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή στους στον εμβολιασμό και να προχωρήσουν σε αυτόν.

Σύμφωνα με το MEGA, «υπάρχει καταγεγραμμένος ένας αριθμός υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη που έχει αναπτύξει έντονο προβληματισμό για το εμβόλιο και για τον ταχύ ρυθμό που καλούνται να δηλώσουν την συμμετοχή στους στον εμβολιασμό και να προχωρήσουν σε αυτόν. Υπάρχει μία διασταυρωμένη περίπτωση υγειονομικού στελέχους σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που έχει κινήσει διαδικασία παραίτησης, αντιδρώντας στο να κάνει το εμβόλιο. Υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα στελέχη νοσοκομείων. Προβληματίζονται γιατί με την ταχύτητα που βγαίνουν τα εμβόλια δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δημοσιεύσεις όλων των στοιχείων».

«Πριν από λίγες ημέρες είχαμε παράπονα γιατί αργούν τα εμβόλια να έρθουν στην Ευρώπη. Τώρα που έρχονται, λέμε ότι ήρθαν πολύ γρήγορα. Για το εμβόλιο της Pfizer δημοσιεύτηκε η μελέτη. Σε όλα τα κράτη του κόσμου ξεκινά ο εμβολιασμός με τους υγειονομικούς. Το εμβόλιο αυτό είναι μια τεράστια παγκόσμια επιτυχία. Είναι η λύτρωση σε ένα τεράστιο πρόβλημα που καταστρέφει τις ζωές μας. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ασφαλή», σχολίασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο χρόνια με την πανδημία. Το FDA ενέκρινε τα εμβόλια με βάση τους φακέλους που έδειχναν την ασφάλεια στους δύο μήνες. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία με τόσες μελέτες. Η έγκριση για εμβολιασμό θα είναι για άτομα άνω των 16 ετών. Δεν συμπεριελήφθησαν άτομα κάτω των 16 ετών στις μελέτες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη του κορονοϊού, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι «όλα ξεκίνησαν με βάση επιδημιολογικά δεδομένα που έδειξαν ότι στη νότια Αγγλία και στο Κεντ είχαν παραπάνω κρούσματα από όσα ανέμεναν. Βρήκαν ότι πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Αυτό εξηγεί την αυξημένη μεταδοτικότητα. Έτσι εξήγησαν γιατί είχαν στις συγκεκριμένες περιοχές αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ήδη εχτές είχαμε ανακοίνωση ότι βρέθηκαν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία».

«Πρέπει να δούμε αν αυτός ο ιός συνδυάζεται με βαρύτερη νοσηρότητα. Για να το δούμε αυτό πρέπει να περάσουν μερικές μέρες. Το σημαντικό είναι αν αυτή η μετάλλαξη θα επηρεάσει τα εμβόλια που ήδη έχουμε. Η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν θα επηρεάσει τα ήδη φτιαγμένα εμβόλια. Και στο χειρότερο σενάριο όμως, που αυτός ο ιός παρουσιάσει ανθεκτικότητα στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν είναι δύσκολο με τη νέα πια τεχνολογία να φτιάξουμε νέο εμβόλιο. Δεν έχει έρθει ο μεταλλαγμένος ιός στην Ελλάδα. Θα γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες για να το διαπιστώσουμε», συνέχισε ο ίδιος.

«Το πιο πιθανό είναι να πήγε ο μεταλλαγμένος ο ιός στις άλλες χώρες από ταξιδιώτες από την Αγγλία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αυξημένη μεταδοτικότητα θα συνδυαστεί με μεγαλύτερη νόσηση και επομένως με μεγαλύτερη θνητότητα», πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Πηγή: MEGA

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...