
Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των ειδικών για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής που συνεχίζει να διατηρεί την πρωτιά – πλέον με μεγάλη διαφορά από τη Θεσσαλονίκη – στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα Πρωτοχρονιά ανακοινώθηκαν 597 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 210 εντοπίστηκαν στην Αττική. Συγκεκριμένα:
-32 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
-21 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
-38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
-26 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
-52 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
-21 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
-20 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς.
Η εικόνα αυτή κάθε άλλο ικανοποιεί τους ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα κρούσματα είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν μετά τις γιορτές σε όλη τη χώρα.
Στην επιδημιολογική εικόνα της Αττικής αναφέρθηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, «στην Αττική βλέπουμε σταθεροποίηση και όχι βελτίωση των πραγμάτων. Εάν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη. Τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις».
Για σχολεία
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων 8 ή 11 Ιανουαρίου, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι «τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία».
Είπε ακόμα ότι αν συνεχιστεί η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ίσως και με μια περαιτέρω μείωση, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Πρόσθεσε δε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα είναι οριζόντιο για όλες τις περιοχές, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν περιοχές όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
Όσο για τα καταστήματα είπε πως δεν βλέπει άμεσα τη λειτουργία τους. «Θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος» τόνισε.
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε να τις φοράμε για ακόμα ένα χρόνο. «Νομίζω ότι θα μπορούσαμε σε έναν χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες, από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα έχουμε εμβολιάσει μεγάλο αριθμό του πληθυσμού για να περάσουμε σε μια νόσο η οποία θα έχει επιδημικά χαρακτηριστικά μιας λοίμωξης τύπου γρίπης. Βεβαίως, είναι μια νόσος πιο σοβαρή και θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα όποτε και όπου χρειάζεται», κατέληξε ο κ. Γώγος.
597 νέα κρούσματα, 43 νέοι θάνατοι, 429 διασωληνωμένοι
Με 597 νέα κρούσματα κορονοϊού μας υποδέχθηκε το 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σήμερα 1η Ιανουαρίου 2021. Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 43 νέοι θάνατοι από επιπλοκές του ιού, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός, με 429 ασθενείς να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
Η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» με 210 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται 79.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:
- 210 στην Αττική εκ των οποίων:
-32 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
-21 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
-38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
-26 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
-52 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
-21 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
-20 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
- 79 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσματα στην Π.Ε Ευρυτανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Ζακύνθου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλείας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηρακλείου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Κέας-Κύθνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Κέρκυρας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Χίου
- Σημειώνεται ότι ένα κρούσμα είναι υπό διερεύνηση.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 597 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 139447, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5430 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41491 (29.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
429 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 287 (66.9%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 78.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.893 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 43 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4881 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2895 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Αναλυτικά η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό:
Πηγή: altsantiri.gr