Κορονοϊός: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό διεκδικούν φυσικοθεραπευτές και οδοντίατροι

Με επιστολή τους προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ζήτησαν την άμεση συμπερίληψη των μελών τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, καθώς και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Όπως υποστηρίζουν, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου διότι έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Π.Σ.Φ., οι φυσικοθεραπευτές έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με ποικιλία περιστατικών όλων των ηλικιών, με υποκείμενα νοσήματα και με ύπαρξη συννοσηρότητας, σε οποιοδήποτε περιβάλλον εργασίας και αν εργάζονται (ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας Π.Φ.Υ ή κατ’ οίκον θεραπείες).

Άμεση επαφή με τον ασθενή για πάνω από μισή ώρα

Χαρακτηριστικό της αυξημένης επικινδυνότητας των φυσικοθεραπευτών να προσβληθούν από κορονοϊό, είναι πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τα 2.450 εργαστήρια φυσικοθεραπείας και οι φυσικοθεραπευτές κατ΄οίκον, που έχουν ενταχθεί στη συλλογική σύμβαση που έχει συνάψει ο Π.Σ.Φ. με τον ΕΟΠΥΥ, πραγματοποίησαν, μόνο τον Οκτώβριο του 2020, 496.000 συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

Η κάθε συνεδρία μεταφράζεται σε παραμονή του ασφαλισμένου στον χώρο του εργαστηρίου φυσικοθεραπείας από 30 έως 45 λεπτά ή και περισσότερο. Επιπρόσθετα, στο χρονικό διάστημα της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός συνεδριών αφορούν ασθενείς που νόσησαν από CoVid-19 και χρειάστηκαν αποκατάσταση (κυρίως κινητική αποκατάσταση και αναπνευστική φυσικοθεραπεία).

Οι Οδοντίατροι ζητούν τον άμεσο εμβολιασμό τους

Παράλληλα, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία επισημαίνει στην επιστολή της,  ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι οδοντίατροι που εργάζονται μεν με «πρωτόκολλο αυξημένης επαγρύπνησης» βρίσκονται ψηλά στη λίστα μεταξύ των υγειονομικών που κινδυνεύουν να νοσήσουν από τον ιό κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Λόγω της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια της εργασίας και της εγγύτητας με το πρόσωπο των ασθενών, οι Οδοντίατροι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και γι’ αυτό το λόγο ζητούν από την πολιτεία να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Αναφέρει επίσης, ότι έπειτα από έγγραφη επικοινωνία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των Οδοντιάτρων επιθυμεί να εμβολιαστεί και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, μετά από επικοινωνία του Προέδρου του κ. Πέτρου Λυμπερίδη με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα. Μαρία Θεοδωρίδου, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι οι φυσικοθεραπευτές θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, όπως οι ιατροί, οι οδοντίατροι και άλλα επαγγέλματα υγείας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...