Κορονοϊός: Προς 14 Δεκεμβρίου η άρση του lockdown – Τι γίνεται με μαγαζιά, εστίαση & σχολεία

Η 1η Δεκεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία άρσης του lockdown πήγε πολύ γρήγορα… «περίπατο», καθώς κρούσματα και πολύ περισσότερο, θάνατοι και διασωληνώσεις χτυπούσαν «κόκκινα» τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, καθιστώντας κάθε τέτοια σκέψη ως απαγορευτική. Τις τελευταίες ημέρες, που παρατηρήθηκε μια σταθεροποίηση στα κρούσματα, γεννήθηκαν ελπίδες ώστε να πάμε σε σταδιακή άρση και να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία και εν συνεχεία η εστίαση, το λιανεμπόριο και τα καταστήματα ώστε σιγά σιγά να επανέλθουμε σε μια μορφή κανονικότητας.

Κι αυτή η σκέψη, όμως, φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί από το μυαλό όλων στο κυβερνητικό επιτελείο και πολύ περισσότερο από το μυαλό όλων όσοι αποτελούν την Επιτροπή Ειδικών. Και πώς να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που χθες καταγράψαμε ρεκόρ θανάτων με 121 απώλειες και την ίδια στιγμή δεν μειώθηκε καν ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν πως σε ό,τι αφορά στα σχολεία, θα περιμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε πώς θα αξιολογήσουν την κατάσταση οι λοιμωξιολόγοι και τι θα προτείνουν στο υπουργείο Παιδείας. Πάντως ήδη, υπάρχουν φωνές, όπως αυτές των Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα και δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα που ζητούν τα σχολεία να μην ανοίξουν καθόλου παρά μόνο μετά τις γιορτές.

Για τα καταστήματα τα πράγματα είναι δεδομένα. Η κυβέρνηση προφανώς και θέλει το άνοιγμά τους πριν τα Χριστούγεννα για να κινηθεί η αγορά και κατ’ επέκταση να πάρουν ανάσα τόσο η Οικονομία όσο και οι επαγγελματίες. Κι αυτό όμως θα κριθεί από το πώς θα βαδίσουμε τις επόμενες ημέρες και τι θα προτείνουν οι ειδικοί. Τουλάχιστον για το άνοιγμα των καταστημάτων υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι μπορεί σε κάποιο βαθμό να ελεγχθεί η κατάσταση, υπό την έννοια ότι θα εφαρμοστούν μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μαγαζιά.

Για την εστίαση, οι πιθανότητες να ανοίξει πριν τις 14 είναι από ελάχιστες έως σχεδόν μηδαμινές. Και κανείς δεν ξέρει αν θα δοθεί το «πράσινο φως», ώστε να ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Και βέβαια όχι το ίδιο οικογενειακά. Άλλωστε κι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος χθες, λέγοντας ότι «θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα». Κι από ότι φαίνεται, κάπως έτσι θα είναι και η Πρωτοχρονιά.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...