Κορονοϊός: «Πρέπει να απαγορευτεί με νόμο η διενέργεια self test εντός φαρμακείου» – Στα… άκρα με την κυβέρνηση (video)

Μαίνεται η «κόντρα» φαρμακοποιών-κυβέρνησης για το επίμαχο θέμα των self test και το αν θα μπορεί η δειγματοληψία να γίνεται εντός του φαρμακείου. Την ξεκάθαρη άρνηση όσον αφορά τη διενέργεια των self test στα φαρμακεία, επανέλαβε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στην εκπομπή «Live News». Όπως εξήγησε, επίσης, αυτά θα χρειαστούν τουλάχιστον επτά με οκτώ ημέρες μέχρι να έρθουν στα φαρμακεία.

«Πιστεύω ότι θέλουμε τουλάχιστον 7-8 ημέρες για να έρθουν τα τεστ στα φαρμακεία. Έχουν δημιουργηθεί όμως μεγάλες προσδοκίες και εκεί θα εστιάσω, υπό την έννοια του ότι χθες παραδείγματος χάριν που είχα εφημερία όλη τη μέρα δέχτηκα τουλάχιστον 50 τηλεφωνήματα από πολίτες εκ των οποίων οι μισοί ήθελαν να πάρουν τεστ οπωσδήποτε, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν, και άλλοι να κάνουν τα τεστ στο φαρμακείο, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως υποστήριξε «κόσμος που ήταν στο φαρμακείο, που άκουσε τη συζήτηση, έλεγε ότι είναι πολύ επικίνδυνο πραγματικά, το καταλάβαινε και μάλιστα έλεγε πως, αν κάποιο φαρμακείο κάνει τέτοια τεστ μέσα στο χώρο του, τότε και οι ίδιοι θα προβληματιζόντουσαν αν θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο φαρμακείο».

Όσον αφορά την προμήθεια των τεστ από τους πολίτες, ο κ. Λουράντος διευκρίνισε ότι θα διατίθενται μόνο δωρεάν αλλά, αν υπάρξουν άλλα τεστ που θα μπορούν να αγοραστούν, είναι κάτι που δεν γνωρίζει ο ίδιος.

Σχετικά με την άρνηση των φαρμακοποιών να κάνουν τα τεστ στο φαρμακείο, ο κ. Λουράντος εξήγησε ότι είναι θέμα ασφάλειας. «Αν το φαρμακείο φτάσει να γίνει ένας χώρος που εν δυνάμει θα υπάρξει μέσα ο κορονοϊός από μια εξέταση ή από κάποιον που έβγαλε τη μάσκα για να κάνει το τεστ, θα σηκωθούν να φύγουν όλοι. Και αν αυτό διαδοθεί στην περιοχή δεν θα πατάει άνθρωπος» ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Λουράντος τόνισε ακόμα: «Εγώ πιστεύω ότι αυτό πρέπει να απαγορευτεί με νόμο. Αν ο ίδιος θέλει να το κάνει οπουδήποτε αλλού, αυτό είναι δική του ευθύνη. Αλλά να το αφήσει το κράτος ελεύθερο είναι τεράστιο πρόβλημα και θα δημιουργήσει πρόβλημα μεταξύ των φαρμακείων».

Υποχρεωτικό το self test σε τουρισμό, εστίαση και σχολεία

Υπενθυμίζεται, ότι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται τα self tests από τις αρχές Απριλίου κορονοϊού στην επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής (16/05) για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα και αργότερα έγινε γνωστή η όλη διαδικασία…

Θα είναι υποχρεωτικό το self test για ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό δικαστήρια, σχολεία, ενώ μία φορά την εβδομάδα τα υπάρχει τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μάλιστα, συνιστά απαραίτητη διαδικασία για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά μαζί με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο προσδιορισμός της διαδικασίας αποτελεί «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση…

Η διάθεσή των τεστ θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου στα φαρμακεία και για να μην υπάρξει συγχρωτισμός θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών που είναι εργασιακά ενεργοί. Σε περίπτωση που κάποιο τεστ είναι θετικό οι πολίτες θα κάνουν rapid σε δημόσια δομή για επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Για την δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Στα 2 ευρώ η αμοιβή ανά δειγματοληψία στο φαρμακείο

Όπως είχε αναφερθεί αρχικά και χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμη αν θα πραγματοποιείται διενέργεια του τεστ στα φαρμακεία, το ποσό των 2 ευρώ ανά δειγματοληψία θα πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες, προκειμένου να το κάνουν στα φαρμακεία με τη βοήθεια του φαρμακοποιού.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς μαζί με το κιτ των ατομικών τεστ θα χορηγούνται αναλυτικές οδηγίες για να μπορούν με εύκολο τρόπο οι πολίτες να κάνουν το τεστ στο σπίτι τους.

Όπως ανακοινώθηκε οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

Αναλυτικά:

  • Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.
  • Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.
  • Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό καθώς επίσης και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες με την αμοιβή των 2 ευρώ ανά δειγματοληψία.
  • Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
  • Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νοσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση εάν οι πολίτες παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτωματολογία που μπορεί να οφείλεται στον κορονοϊό, θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων και όχι να αρκεστούν σε self test.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...