Κορονοϊός: Πού δίνονται τα «χαμένα» εμβόλια μετά από ακύρωση ραντεβού (video)

Στις πρώτες χώρες που έχουν ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων του νέου εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού, πως έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 84.639 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,77% εμβολιαστικής κάλυψης.

Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος ακυρώνει το ραντεβού του; Πού πάνε τα «χαμένα» εμβόλια, δεδομένου ότι δεν μπορούν να διατηρηθούν για μέρες σε συνηθισμένες θερμοκρασίες; Όπως πρόσθεσε έχει αναπτυχθεί μηχανισμός ώστε να μην χαθούν εμβόλια, από πολίτες που δεν πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει για εμβολιασμό. Τα εμβόλια αυτά διατίθενται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για «δύσκολο εμβόλιο που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, μόνο για πέντε ημέρες» και εξήγησε ότι αν κάποιος δεν πάει στο προγραμματισμένο ραντεβού εμβολιασμού αυτό έχει τον κίνδυνο να χαθούν δόσεις.

Πότε μπορούν να κλείσουν ραντεβού όσοι δεν πήγαν για εμβόλιο λόγω κακοκαιρίας

Όπως είπε το Σαββατοκύριακο άρχισαν να λειτουργούν 144 εμβολιαστικά κέντρα και ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 1.000.

Ως γνωστόν, την πρώτη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, είχαν κλειστεί 3.777 ραντεβού και 3.585 πολίτες (95% ) προσήλθαν τελικώς για να κάνουν το εμβόλιο. Όσοι δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού, λόγω του άσχημου καιρού θα μπορούν να κλείσουν και πάλι ραντεβού χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν πέντε ημέρες, όπως προβλέπεται, διευκρίνισε ο κος Θεμιστοκλέους .

Όπως είπε επίσης έχουν ήδη κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, από την αρχή του εμβολιασμού. Από αυτά για την πρώτη δόση αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 υγειονομικούς. Επίσης τόνισε πως υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας και υπενθύμισε ότι το νωρίτερο που μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες.

Από αύριο θα χρησιμοποιούνται έξι δόσεις από το κάθε φιαλίδιο του εμβολίου της Pfizer και στην Ελλάδα με βάση κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική απόφαση όπως είπε ο κος Θεμιστοκλέους και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα 49.160 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα κάτι που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διαβεβαιώνει η εταιρεία, επισήμανε, και τόνισε πως έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση.

Ταυτόχρονα ο εμβολιασμός σε κατοίκους μικρών νησιών

Πρόσθεσε ακόμη ότι 31 μεγάλα νησιά θα έχουν το εμβόλιο ως το τέλος Ιανουαρίου και όλα τα νησιά της χώρας θα πάρουν δόσεις μέσα στον Φεβρουάριο.

Όπως είπε, οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών με λίγους κατοίκους, κάτω από 1000, θα εμβολιαστούν όλοι την ίδια περίοδο που θα φτάσουν σε αυτούς τα εμβόλια και δεν θα χρειαστεί να αναμένουν να εμβολιαστούν πρώτα οι άνω των 85 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε τα εξής για τη λειτουργία της πλατφόρμας για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό:

  • για να επιβεβαιωθεί το ραντεβού για εμβολιασμό θα πρέπει να απαντήσει ο πολίτης στο SMS που λαμβάνει.
  • όταν δεν εμφανίζεται το εμβολιαστικό κέντρο που θέλουμε, π.χ. κοντά στον τόπο εργασίας μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον ταχυδρομικό κώδικα, ώστε να εμφανιστούν τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής και να επιλέξουμε ένα από αυτά
  • μπορεί κανείς να αλλάξει ραντεβού έως και 72 ώρες πριν την ώρα που έχει κλείσει το αρχικό ραντεβού για προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας
  • αν δεν έρθει κάποιος στο ραντεβού μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού αλλά μετά από ένα μήνα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...