Κορονοϊός: Πώς θα αντιδράσει η Ιερά Σύνοδος στα νέα μέτρα για τις εκκλησίες – Συνεδριάζει την Τρίτη

Η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εκκλησιών τις γιορτές, αναμένεται να λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μόνο για δύο ημέρες, ανήμερα τα Χριστούγεννα και ανήμερα τα Φώτα, πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους για τους πιστούς οι εκκλησίες όλης της χώρας.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, τις δύο αυτές ημέρες, θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Η κυβέρνηση επέλεξε να διατηρήσει το lockdown στους ναούς, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσαν Μητροπολίτες, απλοί ιερείς και πιστοί όλο το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα είχε πριν από τρεις ημέρες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναμένεται συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης

Η είδηση αυτή φαίνεται πως κινητοποίησε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να τοποθετηθούν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν μεμονωμένες φωνές που θα αντιδράσουν ωστόσο ουδείς δεν μπορεί να προκαταβάλει εάν αυτό θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση που θα υπάρξει ή εάν η Ιερά Σύνοδος ζητήσει κάποιες τροποποιήσεις.

Αντιδράσεις

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες είτε μεμονωμένα είτε εντός της Ιεράς Συνόδου να υπάρξουν αντιδράσεις για την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν μητροπολίτες που ύψωσαν το ανάστημα τους, ζητώντας το άνοιγμα των εκκλησιών.

Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε αποστείλει ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος κάνοντας λόγο για «οδύνη των κλειστών Εκκλησιών το Πάσχα» και υποστηρίζοντας ότι ο «Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός δεν θα αντέξει ένα τέτοιο εορτασμό των Εορτών των Χριστουγέννων».

Αποκορύφωμα αποτέλεσε η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Ξάνθης, ότι ανοίγει τις εκκλησίες της περιοχής παρά την απαγόρευση, για να προσεύχονται οι πιστοί. «Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορονοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια» δήλωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης.

Τέλος, με σύνθημα «ζητούμε ανοικτές Εκκλησίες, μη φυλακίζετε τις ψυχές μας» 180 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα είχαν καταγγείλει το κλείσιμο των εκκλησιών ενόψει των Χριστουγέννων.

Για την ακρίβεια, με επιστολή τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, εγκαλούσαν την Πολιτεία που παραβλέπει τις θρησκευτικές ανάγκες των πολιτών. «Εκείνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να καταφεύγουμε στους Ναούς μας! Να μπορούμε ν’ ανάψουμε ένα κερί. Να εξομολογηθούμε. Να λειτουργηθούμε. Να κοινωνήσουμε!» επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...