Κορονοϊός: «Πόρτα» στο εμβόλιο της AstraZeneca από την Ελβετία – Ζητά επιπλέον δεδομένα

Απαραίτητες, έκρινε η ελβετική αρχή φαρμάκων τις περαιτέρω μελέτες για το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 της εταιρείας «AstraZeneca», όπως ανέφερε την Τετάρτη (03/02), προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» στην έγκρισή του.

«Τα δεδομένα που έχουν υποβληθεί και μελετηθεί έως σήμερα είναι ακόμη ανεπαρκή προκειμένου να επιτρέψουμε τη χορήγηση μιας άδειας. Επομένως, δεδομένα που θα προκύψουν από νέες μελέτες απαιτούνται προκειμένου να αξιολογήσουμε περαιτέρω την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα», έγραψε η Swissmedic σε ένα δελτίο Τύπου και ενώ το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί σε διάφορες χώρες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που εξέτασε έως σήμερα, η συμβουλευτική επιτροπή HMEC (Human Medicines Expert Committee) της Swissmedic εκτίμησε στην έκτακτη συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου του 2021 πως τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοιχεία δεν επιτρέπουν ακόμη να καταλήξουμε σε μια θετική έκθεση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους αυτού του εμβολίου», συνέχισε το δελτίο Τύπου.

Επιπλέον δεδομένα για το εμβόλιο

Επιπλέον δεδομένα, επιθυμεί η Swissmedic σχετικά με την αποτελεσματικότητα, τα οποία θα προκύψουν από μια μελέτη της Φάσης 3, που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στη Βόρεια και Νότια Αμερική. «Μόλις τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα, μια άδεια περιορισμένης διάρκειας ενδέχεται να εκδοθεί στο πλαίσιο μιας διαδικασίας με τη συνεχή υποβολή δεδομένων».

Η Swissmedic έχει ήδη εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna. Σημειώνεται δε, τέλος, ότι η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελβετία ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου.

Εμβόλιο

Δε θα χορηγείται στους άνω των 55 στο Βέλγιο

Εντωμεταξύ, μετά και τους ισχυρισμούς της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας, οι οποίες όρισαν τα 65 έτη ως το ηλικιακό όριο πέραν του οποίου το εν λόγω εμβόλιο δεν συστήνεται, ελλείψει επαρκών δεδομένων, το Βέλγιο αποφάσισε και αυτό να μην χορηγήσει στους πολίτες του, που έχουν περάσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η απόφαση να μην χορηγείται το εμβόλιο στους άνω των 65 ετών έχει ήδη παρθεί στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, και όπως όλα δείχνουν, την ίδια οδό εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν στην Ελλάδα και τα μέλη της Επιτροπής που συνεδρίασαν το απόγευμα της Τετάρτης (03/02) για να εξετάσουν τα δεδομένα γύρω από το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής εταιρίας. Το εμβόλιο αναμένεται να δοθεί σε τέσσερις κατηγορίες συμπολιτών μας.

AstraZeneca: Το φθινόπωρο θα έχουμε εμβόλιο για μεταλλάξεις

Με βάση ρεπορτάζ από το «BBC», η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσαν ότι σχεδιάζουν τροποποίηση του εμβολίου κατά της Covid-19 για την αντιμετώπισητων μεταλλάξεων. Το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο του 2021, όπως έγινε γνωστό.

«Στοχεύουμε κυρίως στο να έχουμε κάτι έτοιμο έως το φθινόπωρο» δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, Σερ Μένε Πάγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου. Επισήμανε, πάντως, ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα υπάρχοντα εμβόλια λειτουργούν καλά ενάντια στις μεταλλάξεις που έχουν προκύψει. Αν και η συνολική αποτελεσματικότητά τους ίσως εξασθενεί λίγο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το εμβόλιο της «AstraZeneca» εναντίον της Covid-19 είναι το τρίτο που παίρνει το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από εκείνα των «Pfizer/BioNTech» και «Moderna», ενώ αναμένεται να ακολουθήσει αυτό της «Johnson & Johnson». Την περασμένη εβδομάδα η χρήση του εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τους άνω των 18 ετών, χωρίς ηλικιακό όριο.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (01/02) ανακοινώθηκαν ότι αυξάνουν την παραγωγή εμβολίων από 1,3 σε 2 δισ. για φέτος οι «Pfizer/Βiontech». Με τον «πόλεμο» για τις δόσεις να συνεχίζεται.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν καλά νέα και για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», μετά από τις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης. Όπως έγινε γνωστό, το δύο δόσεων ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» έδειξε 91,6% αποτελεσματικό στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στη συμπτωματική Covid-19.

«Εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάσουμε το 70% των Ευρωπαίων», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», αναφέρεται στον εμβολιασμό των πολιτών της Ένωσης κατά του κορονοϊού και στις καθυστερήσεις των φαρμακοβιομηχανιών.

«Μπορούμε να προμηθεύσουμε την ΕΕ με 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου “Sputnik V”», έχει πει, άλλωστε, η Ρωσία.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...