Κορονοϊός: Πόρτα – πόρτα οι έλεγχοι της Αστυνομίας στο Βέλγιο για συναθροίσεις τα Χριστούγεννα

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Βέλγιο με τον κορονοϊό και όπως έγινε γνωστό από τον Τύπο της χώρας, θα κάνει ελέγχους… πόρτα – πόρτα στα σπίτια για να μη γίνουν συναθροίσεις την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Η Αστυνομία “αυτο-προσκαλείται” στα σπίτια των Βέλγων αυτές τις γιορτές», ήταν ο τίτλος της «Le Soir» στο πρωτοσέλιδό της, σχετικά με την ανακοίνωση της Υπουργού Εσωτερικών του Βελγίου, «Annelies Verlinden», ότι οι Αρχές της χώρας θα επιτηρούν την τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού, στη διάρκεια των γιορτών. Η ανακοίνωση έγινε την Κυριακή (22/11)…

«Εάν καταστεί αναγκαίο, σε περίπτωση έντονης φασαρίας, η Αστυνομία θα χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού», εξήγησε, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «η είσοδος στα σπίτια δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς ο νόμος δεν το προβλέπει».

Η δήλωση αυτή αναιρείται εν μέρει από πλευράς Αστυνομίας, η οποία διά του εθνικού Διευθυντή σημειώνει ότι «εάν κάποιος πραγματοποιεί μεγάλη γιορτή, η Αστυνομία καταφτάνει εκεί στο πλαίσιο της διοικητικής της αρμοδιότητας και της νομοθεσίας για τον κορονοϊό. Εάν υπάρχει υποψία για παράβαση της νομοθεσίας, μπορεί να εισέλθει χωρίς ένταλμα για λόγους μη συμμόρφωσης με τις υγειονομικές προδιαγραφές».

Μειωμένοι οι δείκτες στο Βέλγιο ύστερα από ένα μήνα lockdown

Mεταξύ 13 και 19 Νοεμβρίου, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.672, μειωμένος κατά 28% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Επιστημονικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, Sciensano. Τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.875 νέα κρούσματα στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας είναι 558.779.

Επισημαίνεται πάντως ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται να εμφανίσει αύξηση, καθώς από σήμερα επιτρέπεται εκ νέου η διενέργεια τεστ σε ασυμπτωματικούς που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Μέχρι στιγμής, η COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 15.618 ανθρώπους στο Βέλγιο (7.252 θάνατοι στη Φλάνδρα, 6.089 στη Βαλλονία και 2.277 στις Βρυξέλλες). Κατά μέσο όρο 170,4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία εβδομάδα (-14%), ενώ την Κυριακή (22/11) καταγράφηκαν 96 θάνατοι.

Ο αριθμός των εισαγωγών συνεχίζει, επίσης, να κινείται καθοδικά, με τον ημερήσιο μέσο όρο να είναι 304 (-14,8%) σε διάστημα μίας εβδομάδας. Το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας 209 άτομα (-34%). Τη Δευτέρα (23/11), νοσηλεύονται 5.024 άτομα στη χώρα, εκ των οποίων οι 1.194 (-1%) βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο συνολικός αριθμός εισαγωγών από την αρχή της πανδημίας είναι 40.707. Το ποσοστό των θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ που διενεργούνται σε επίπεδο επικράτειας σημειώνει σταθερή πτώση και κινείται πλέον στα επίπεδα του 15,5%.

«Πιθανή» η επανέναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα μέσα Δεκεμβρίου

Μετά από πολλές εβδομάδες, κατά τις οποίες τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά στο Βέλγιο στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού και καθώς πλησιάζει η περίοδος των γιορτών, οι καταστηματάρχες αυξάνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για επανέναρξη της λειτουργίας τους, γράφει το «RTBF». Η περίοδος πριν και κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι κρίσιμη για τα εμπορικά καταστήματα.

Μέχρι στιγμής στο Βέλγιο δεν προβλέπεται να γίνει αυτό που ανακοινώθηκε στη Γαλλία, ήτοι η επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων κατά την 1η Δεκεμβρίου (με τα εστιατόρια και τις καφετέριες να παραμένουν κλειστά). Από το Γραφείο του ομοσπονδιακού Υπουργού Υγείας Franck Vandenbroucke εκτιμάται ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα του Βελγίου δεν επιτρέπουν ακόμα τέτοια χαλάρωση.

Ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος σε θέματα κορονοϊού, Yves Van Laethem, δήλωσε, από πλευράς του, ότι μία επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων “είναι πιθανή περί τα μέσα Δεκεμβρίου με τη λήψη βεβαίως των απαραίτητων μέτρων” ξεκαθαρίζοντας ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να λάβει σχετική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης είναι στις 27 Νοεμβρίου.

Η οικονομική και κοινωνική πλευρά της κρίσης του κορονοϊού

Την «έκρηξη» των αιτήσεων για οικονομική στήριξη στο Βέλγιο, προβάλλει το κεντρικό πρωτοσέλιδο της «Le Soir» τη Δευτέρα (23/11), τονίζοντας ότι η πανδημία, η οποία προκαλεί οικονομική και κοινωνική κρίση, πλήττει πολίτες της χώρας, που ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες ήδη και πριν την κρίση αυτή, αλλά και άτομα με “νέο προφίλ”, όπως καλλιτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές και προσωρινώς απασχολούμενοι.

Φέτος υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 επιπλέον άτομα έλαβαν επίδομα κοινωνικής ενσωμάτωσης. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με πέρσι. Οι προβλέψεις επιτρέπουν, ωστόσο, να δούμε πιο μακριά: Τον Ιανουάριο του 2022 εκτιμάται ότι άλλα 30.000 άτομα θα χρειαστούν τη στήριξη αυτή. Η έκρηξη αυτή των στατιστικών, που αναμένεται, είναι άνευ προηγουμένου και θλιβερή.

Αν και ένας στους τρεις Βέλγους δηλώνει ότι δε θα γιορτάσει φέτος σε πολύ περιορισμένο κύκλο, μπορούμε να αναμένουμε χαλάρωση των μέτρων; διερωτάται η εφημερίδα. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δε φαίνεται να το πιστεύει: «Αμφιβάλλω εάν μπορούμε να το κάνουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι είναι το κοινωνικό περιβάλλον που οδηγεί σε μολύνσεις».

Επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες σε αγχώδη κατάσταση

Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «NSZ» σε δείγμα 688 επιχειρήσεων στον «μη αναγκαίο» τομέα, στον τομέα δηλαδή που επλήγη εντονότερα από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, προβάλλουν οι «Brussels Times». Ο τζίρος τους έχει καταγράψει άνευ προηγουμένου μείωση, η οποία κινείται από 85% μέχρι και 100%. Αυτός είναι και ο λόγος που επτά στους δέκα βρίσκονται σε μία αγχώδη κατάσταση.

Μόλις ένας στους τρεις δηλώνει ότι είχε κάποια χρήματα στην άκρη για να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις – το 72% – προσπάθησαν να αναπληρώσουν την απώλεια εσόδων από το κλείσιμο των καταστημάτων τους προχωρώντας σε ηλεκτρονικές προσφορές. Μία τέτοια κίνηση αναπληρώνει, ωστόσο, περίπου 12% του τζίρου υπό κανονικές συνθήκες. Εάν οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταφέρουν να επεκταθούν περαιτέρω στο ηλεκτρονικό εμπόριο, εκτιμάται ότι το 18% εξ αυτών θα διατρέξουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο πριν το τέλος του έτους.

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...