Κορονοϊός: «Πολλές μικρές “πυρκαγιές” και ευρεία διασπορά του ιού στη χώρα» – Τι λένε οι ειδικοί (video)

Στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή (26/02) από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι υπάρχουν «πολλές μικρές πυρκαγιές», το lockdown – ειδικά στην Αττική – δεν έφερε την επιθυμητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και έτσι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα και άρση περιοριστικών μέτρων.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη χώρα. Κατά μέσο όρο, παρατηρούνταν 1.590 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζεται σε 56 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία διασπορά του ιού.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η πίεση στο ΕΣΥ με 230 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 καθημερινά κατά μέσο όρο. Σήμερα, νοσηλεύονται 2.540 ασθενείς με κορονοϊό. Το 53% εξ αυτών είναι άτομα άνω των 60 ετών. Ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που είναι σε νοσοκομείο είναι 45 με 65 ετών και αρκετοί από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Τέλος, καταγράφηκε μικρή αύξηση στους θανάτους, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

«Καμπανάκι» για Αττική

Όσον αφορά στην Αττική, η πληρότητα στις ΜΕΘ-COVID φτάνει το 88%. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, σημαντική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στον Πειραιά, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.100 ενεργά κρούσματα. Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 1.000 ενεργά κρούσματα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, παρατηρείται σταθεροποίηση με μικρή αύξηση, ενώ παραμένει η σημαντική επιβάρυνση στο κέντρο της Αθήνας.

«Όχι» σε άρση του lockdown

H Bάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές μικρές εξάρσεις – «πυρκαγιές», όπως είπε χαρακτηριστικά – του ιού σε όλη την Ελλάδα. Κύριες αιτίες θεωρούνται οι συναντήσεις σε σπίτια, οι εργασιακοί χώροι και οι κλειστές δομές. Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα.

«Δεν παρατηρήθηκε η αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, περιμέναμε ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης», παραδέχτηκε η Bάνα Παπαευαγγέλου για το lockdown στην Αττική. Πρόσθεσε ότι για αυτό ευθύνονται ο κακός καιρός, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διασπορά του ιού και τα πολλά μεταλλαγμένα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 μεταλλαγμένα στελέχη έχουν απομονωθεί στην επικράτεια και ως γνωστόν οι παραλλαγές του κορονoϊού μεταδίδονται πιο εύκολα. Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε τέλος ότι το τωρινό lockdown δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο αυτό της άνοιξης του 2020.

Ένας χρόνος κορονoϊός

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στον ένα χρόνο που πέρασε από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα. «Ας αναλογιστούμε πόσα περάσαμε, πόσους χάσαμε, πόσο άλλαξε η ζωή μας, πόσα μάθαμε για τον κορονοϊό και εμάς τους ίδιους», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι γνωρίζουμε πλέον πολλά για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, πώς να προστατευτούμε από αυτόν και φυσικά έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο.

Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε μια μελέτη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ, η οποία έδειξε ότι επτά μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης υπήρξε 94% μείωση της πιθανότητας για ασυμπτωματική λοίμωξη και 92% μείωση για σοβαρή λοίμωξη.

Στην αρχή η καθηγήτρια ανακοίνωσε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ με τους 29 νεκρούς, 371 διασωληνωμένους και 1790 νέα κρούσματα που σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ covid κατά 12%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις.

Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών.

Θεμιστοκλέους: Καμία δόση εμβολίου χαμένη

O γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε για τους εμβολιασμούς και υπογράμμισε: «Καμία δόση εμβολίου χαμένη».

«Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000», ανέφερε. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη. Μέχρι στιγμής όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, περίπου γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού και με αυστηρό ύφος τόνισε αυτό δεν είναι επιτρεπτό.

Σαρηγιάννης για lockdown: Μειωμένη κατά 45% η αποδοτικότητα του λόγω των μεταλλάξεων

Η χώρα μάχεται για για να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού και η αποδοτικότητά των μέτρων που ισχύουν (ανακοινώθηκαν νέα την Παρασκευή 26 Φλεβάρη) να μην έχει καμιά σχέση με αυτό της περασμένης άνοιξης.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής (26/02) στην εκπομπή «Live News» του «Mega» και υπογράμμισε ότι η αποδοτικότητα του τρέχοντος lockdown παρουσιάζει μεγάλη μείωση, τονίζοντας ότι σε αυτό παίζει ρόλο και η έκρηξη των μεταλλαγμένων κρουσμάτων

«Είμαστε δύσκολη καμπή. Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική. Η απόδοση του lockdown είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το lockdown του προηγούμενου Μαρτίου. Κι αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν το εφαρμόζουμε πιστά, αλλά σε μια έκρηξη των μεταλλαγμένων κρουσμάτων. Αυτό διαφοροποιεί την κατάσταση όσον αφορά στη διαχείριση», σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.

«Να δούμε πέρα από την παράταση το lockdown, με ποιο τρόπο θα ανοίξουμε με ασφάλεια μετά την παράταση του lockdown Οι μεταλλάξεις έχουν να κάνουν με το πώς θα προφυλαχθείς, και πως θα ανοίξεις», πρόσθεσε.

Τέλος, εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα έχουν αυξητική πορεία και την προσεχή εβδομάδα, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να υπάρξει σταθεροποίηση: «Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μια αυξητική πορεία. Περιμένουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...