Κορονοϊός: «Πόλεμος» στα νοσοκομεία, τουλάχιστον 51 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ – «Κάντε κάτι, πεθαίνει κόσμος» (video)

Σε καταγγελίες για το ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους της από επιπλοκές του κορονοϊού, καθώς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αφού δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία της Αττικής, προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Άλλωστε, η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είχε γίνει γνωστή από την Πέμπτη (17/03), με την επίταξη των ιδιωτικών γιατρών να θεωρείται ακόμα πιο πιθανή, καθώς λίγοι είναι αυτοί που έχουν ανταποκριθεί.

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, χαρακτηριστικά, στο «Γεώργιος Γεννηματάς» που εφημέρευε την ημέρα εκείνη, δέχθηκε σφοδρό κύμα εισαγωγών με 57 ασθενείς κορονοϊού και 120 με άλλες παθήσεις και από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης (17/03) δεν μπορούσε να δεχθεί άλλα περιστατικά…

Όπως ανέφερε ο ίδιος κ. Γιαννάκος, η ΠΟΕΔΗΝ εντόπισε την Πέμπτη (18/03) συνολικά 51 περιστατικά θετικά στην Covid 19, τα οποία νοσηλεύονται εκτός εντατικής, όντας διασωληνωμένα.

«Δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσει κανείς την απόγνωση των συγγενών που αδυνατούν να πιστέψουν ότι οι δικοί τους βρίσκονται με κορονοϊό διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αδυνατούν να κατανοήσουν την επιλογή ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα κριτήρια που αναγκαστικά τίθονται, οδηγούν στο θάνατο τους δικούς τους ανθρώπους.

Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ασφαλείς συνθήκες, για προετοιμασία του συστήματος και νοσοκομεία που νοσηλεύουν 100 έως 150 περιστατικά κορονοϊού να μην έχουν αναπτύξει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Είναι αυτά τα νοσοκομεία που έχουν το μεγαλύτερο αριθμό και τις περισσότερες ημέρες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Με τραγική κατάληξη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Έλεος, κάντε κάτι με τις ΜΕΘ, πεθαίνει κόσμος»

Συνεχίζοντας στους ίδιους τόνους, δήλωσε: «Μετακινούν γιατρούς από νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας 800 χιλιόμετρα μακριά από 18/3 έως 24/3 για λίγες ημέρες για να ανοίξουν 8 κλίνες ΜΕΘ στο Σισμανόγλειο την αίθουσα ανάνηψης των χειρουργείων. Μετά; Το προσωπικό έχει γονατίσει. Λένε ότι δεν προσλαμβάνουν νοσηλευτικό, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο στη λίστα των επικουρικών.

Μείωσαν το χρόνο απασχόλησης του επικουρικού προσωπικού από δύο χρόνια στον ένα και δεν υπάρχει κυβερνητική πρωτοβουλία για τη μονιμοποίηση τους. Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές που συμμετέχουν στις μόνιμες προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού. Γιατί δεν προσέλαβε μόνιμους η Κυβέρνηση; Προτιμάει την ομηρία για ψηφοθηρικούς λόγους. Και σήμερα υπάρχει υπερπληρότητα στις ΜΕΘ. Έλεος, κάντε κάτι με τις ΜΕΘ, πεθαίνει κόσμος.

Που εντοπίστηκαν τα περιστατικά αυτά

Σύμφωνα με τον κ.Γιαννάκο, διασωληνωμένοι ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και σύμφωνα με τον ίδιο ανέρχονται σε 51, εντοπίστηκαν στα εξής νοσοκομεία:

 • Σισμανόγλειο: 8
 • Ελπίς: 2
 • Γεννηματάς: 12
 • Λαϊκό: 3
 • Ιπποκράτειο: 1
 • Τζάνειο: 9
 • Γενικό Κρατικό Νίκαιας: 7
 • Θριάσιο: 1

Η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

ΚΑΤ: Νοσηλεύονται 47 ασθενείς. 4 κενές κλίνες

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Νοσηλεύονται 14 ασθενείς. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη.

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 9 ασθενείς, η ΜΕΘ γεμάτη

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 16 ασθενείς, ΜΕΘ γεμάτη.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 12 ασθενείς, γεμάτη η ΜΕΘ. Τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένοι στη ΜΑΦ.

ΣΩΤΗΡΙΑ: Νοσηλεύονται 81 ασθενείς. Τρεις κενές κλίνες.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Νοσηλεύονται 55 ασθενείς. Τρεις κενές κλίνες.

ΕΛΠΙΣ: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς, γεμάτη η ΜΕΘ.

ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς, γεμάτη η ΜΕΘ.

ΕΡΥΘΡΟΣ: Νοσηλεύονται 14 ασθενείς, γεμάτη η ΜΕΘ.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Νοσηλεύονται 17 ασθενείς γεμάτη η ΜΕΘ.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Νοσηλεύονται 12 ασθενείς, γεμάτη η ΜΕΘ.

ΑΤΤΙΚΟ: Νοσηλεύονται 37 ασθενείς. Έξι κενές κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο διασηλώνονταν δύο περιστατικά, συνεπώς οι κενές κλίνες είναι τέσσερις.

ΤΖΑΝΕΙΟ: Νοσηλεύονται 10 ασθενείς, γεμάτη η ΜΕΘ.

Ιδιαίτερα πιεσμένες Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Παράλληλα, σε ανησυχητική κατάσταση βρίσκονται και τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

Στη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα των ΜΕΘ διαμορφώνεται ως εξής:

 • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 7 ασθενείς, 3 κλίνες ΜΕΘ κενές
 • ΑΧΕΠΑ: 29 ασθενείς, 3 κλίνες ΜΕΘ κενές
 • ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 21 ασθενείς, γεμάτη η ΜΕΘ
 • ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 17 ασθενείς, 1 κλίνη ΜΕΘ κενή
 • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 12 ασθενείς, 1 κλίνη ΜΕΘ κενή
 • ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 7 ασθενείς, 1 κλίνη ΜΕΘ κενή

Πάτρα

Σε ό,τι αφορά την Πάτρα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου υπάρχουν μόλις τέσσερις κενές κλίνες σε σύνολο 25, ενώ η πληρότητα στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα είναι στο 100%.

«Αρχίζει να θυμίζει Νοέμβρη με την συνεχή ανάπτυξη αυτοσχέδιων ΜΕΘ», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Κικίλιας: Bρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας

Παράλληλα, ανακοίνωσε τα νέα ιδιωτικά – και στρατιωτικά – νοσοκομεία που παρέχουν κλίνες, με βάση το έκτακτο σχέδιο που είχε ετοιμαστεί.  Σύμφωνα με το έκτακτο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Τετάρτης (17/3), ο ιδιωτικός τομέας θα παραχωρήσει 550 κλίνες στο ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 450 non Covid, μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

«Σε δωμάτιο χωρίς τουαλέτα ο αδελφός μου» – Έκανε την ανάγκη του στο πάτωμα

Ακόμη, καταγγελίες που ακούγονται απίστευτες έγιναν την Πέμπτη (18/3) στο MEGA για την κατάσταση που επικρατεί σε νοσοκομεία της χώρας που φιλοξενούν ασθενείς με κορονοϊό.

Ο Σταύρος Ζαγκανάς, δημοσιογράφος και αδελφός ασθενούς με COVID-19, ο οποίος περιέγραψε τη δυσάρεστη εμπειρία του αδελφού του που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο ήδη εδώ και μία εβδομάδα.

«Έχω τον αδερφό μου στο νοσοκομείο με κορονοϊό, ο οποίος ζει από θαύμα. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση που αντιμετώπισε. Είναι στο νοσοκομείο μία βδομάδα. Την πρώτη μέρα τον έβαλαν σε ένα δωμάτιο με έναν άλλο ασθενή χωρίς τουαλέτα. Έκαναν την ανάγκη τους σε μια γωνία στο δωμάτιο και ερχόταν μια καθαρίστρια και καθάριζε. Και οι δύο ασθενείς με κορονοϊό. Άνοιξαν κάποια μέρη του νοσοκομείου με δωμάτια που δεν ήταν έτοιμα να υποδεχτούν ασθενείς», περιέγραψε ο κ. Ζαγκανάς.

«Ο αδερφός μου είναι ακόμα στο νοσοκομείο. Είναι λίγο φοβιτσιάρης και έχει αγχωθεί και δε δέχεται ο οργανισμός του το οξυγόνο. Αλλά είναι και η συμπεριφορά των νοσηλευτών, πέρα από το δωμάτιο. Η γιατρός του είπε να μην σηκώνεται και του έδωσε μια πάπια, και η νοσηλεύτρια τον ρώτησε αν είναι τεμπέλης, και δε σηκώνεται να πάει τουαλέτα. Χρησιμοποίησα την ιδιότητά μου για να μεταφερθεί σε ένα δωμάτιο αξιοπρεπές μετά από 4 μέρες.

Είναι 55 ετών ο αδερφός μου. Δέχομαι ότι η πανδημία έχει γονατίσει όλη τη χώρα. Ο αδερφός μου φοβάται να αναφερθούμε στο νοσοκομείο γιατί δεν ξέρει τι αντιμετώπιση θα έχει από τους νοσηλευτές μετά», συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «είπα από την αρχή ότι είναι κάποιοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, φυσικά όχι όλοι, που φέρονται στους ασθενείς περίεργα».

«Θα δεχόμουν ότι είμαστε σε συνθήκες πολέμου 2-3 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Ένα χρόνο μετά να μπαίνουν ασθενείς σε δωμάτια χωρίς τουαλέτα, δεν μπορώ να το δεχτώ», είπε ακόμα ο κ. Ζαγκανάς.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...