Κορονοϊός: Πληθαίνουν οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ

Εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε ποσοστό περίπου 80% και ίσως περισσότερο, καταγράφηκαν χιλιάδες θάνατοι το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα. Αυτό περιγράφεται ως συνέπεια των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται το σύστημα υγείας.

Το εν λόγω συμπέρασμα προκύπτει από την αναγωγή και την ανάλυση των δεδομένων σε σχέση με τις νοσηλείες, τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ και τον συνολικό αριθμό των θανάτων. Κι όλα αυτά με την ελπίδα ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί θα βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα, αφήνοντας σταδιακά πίσω τον «εφιάλτη» του 2020.

Οι τελευταίες μετρήσεις

Από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 27 Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν 4.013 νεκροί, ενώ μέχρι την ίδια ημέρα βρίσκονταν διασωληνωμένοι 479 ασθενείς. Επιπλέον, το τελευταίο δίμηνο διαπιστώνεται από την σχετική ενημέρωση του ΕΟΔΥ ότι εξήλθαν από τις ΜΕΘ, συνολικά, 580 άτομα.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι στη χώρα μας το ποσοστό θνησιμότητας στις εν λόγω μονάδες σημαντικής αρωγής στους ασθενείς είναι της τάξης του 43-45% περίπου, ενώ κατά συνέπεια το ποσοστό επιβίωσης είναι 55-57%.

Οι μάχες στις ΜΕΘ σε νούμερα

Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται κατά προσέγγιση, όπως εξηγούν κι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί, ότι αφού αυτό το δίμηνο εξήλθαν από τις ΜΕΘ 580 άτομα, εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους στις ΜΕΘ, ήταν περίπου 470-500.

Έτσι, με βάση σχετικούς υπολογισμούς, αποκλίσεις κλπ. υπολογίζεται ότι το ποσοστό των Ελλήνων φορέων του ιού που χάνουν την ζωή τους σε απλές κλίνες Covid ή αλλού– είναι πιθανόν πλέον μεγαλύτερο του 80% (σσ. με τον συνυπολογισμό του προαναφερόμενου συνολικού αριθμού των νεκρών το τελευταίο δίμηνο που υπερβαίνει τους 4000).

Το γεγονός ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός θανάτων που σημειώνεται εκτός ΜΕΘ έχει αναδειχθεί και στο παρελθόν, με μικρότερα όμως ποσοστά (της τάξης του 51%).

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της 2ας Νοεμβρίου του «Βήματος» όπου παρουσιαζόταν σχετικό έγγραφο το οποίο είχε παραδοθεί στους αναλυτές της πανδημίας και το οποίο αφορούσε την περίοδο 19-25 Οκτωβρίου, που ακόμη δεν είχε σημειωθεί έξαρση θανάτων.

Στο 11σέλιδο αυτό έγγραφο σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο επταήμερο, οπότε τα κρούσματα αυξάνονταν ραγδαία, έχασαν τη ζωή τους συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 ετών και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό που μνημονευόταν αμέσως μετά στην εν λόγω καταγραφή, ότι «31 εκ των νεκρών (49,21%) ήταν διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ και 32 (50,79%) ήταν ασθενείς σε κλινικά τμήματα εκτός ΜΕΘ». Μάλιστα στο εν λόγω έγγραφο προσδιορίζεται αμέσως μετά ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη ενώ η διάμεση ηλικία ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη».

Αντίστοιχο δείγμα υπάρχει και σε επιδημιολογική έκθεση εκείνης της περιόδου όπου αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους εντός των ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο ήταν 64, επί συνόλου 125 νεκρών εκείνο τον μήνα. Ακόμη από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις 27 του ίδιου μηνός, αναγραφόταν ότι στις εν λόγω μονάδες είχαν χάσει την ζωή τους 80 άτομα, όταν το σύνολο των νεκρών, το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, ήταν 191.

Επιπλέον σε δήλωση κρατικής λειτουργού στον τομέα αυτόν, στις 10 Νοεμβρίου, επισημάνθηκε ότι «από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 900 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και πάνω από 330 βγήκαν από τις ΜΕΘ απόλυτα υγιείς».

Εκείνη την ημέρα βρίσκονταν στην εντατική περίπου 270 άτομα. Κι έτσι προκύπτει το συμπέρασμα (με αφαίρεση από το σύνολο των 900 των νοσηλευόμενων εκείνη την στιγμή και των εξελθόντων) ότι οι άνθρωποι που, απεβίωσαν στις ΜΕΘ από το ξεκίνημα της πανδημίας, ήταν περίπου 300.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των νεκρών από κορονοϊό, ήταν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 866, δηλαδή το ποσοστό αυτών που έχαναν μέχρι τότε την ζωή τους στις ΜΕΘ ήταν της τάξης περίπου του 35% του συνόλου των θανάτων.

Όμως αυτό το ποσοστό φέρεται να μειώθηκε, αφού ο συνολικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι 687 (σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ Β. Κικίλια στις 20 Νοεμβρίου), ενώ τα άτομα που νοσούν σοβαρά στη δεύτερη φάση της πανδημίας, είναι πολλαπλάσια. Τις τελευταίες ημέρες η μέση ηλικία νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι τα 67 έτη, ενώ 60 ημέρες πριν, ήταν τα 65.

Αύξηση του ποσοτού θνησιμότητας στους νέους

Ενδιαφέρουσα είναι τέλος, η επισήμανση του ΕΟΔΥ ότι μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου το 81% των θανάτων ήταν ηλικίας 70 ετών κι άνω ή με υποκείμενο νόσημα, όταν αυτό το ποσοστό στις 27 Οκτωβρίου ήταν 96,1%. Δείγμα δηλαδή της θνησιμότητας της νόσου και σε μικρότερες ηλικίες.

Πηγή: tovima.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...