Παραμένει ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με γεμάτες τις ΜΕΘ, αλλά τα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Open TV», οι προσελεύσεις και οι εισαγωγές είναι κάπως μειωμένες με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστό 10% με 15%…
Ανάσα στο Εθνικό Σύστημα Yγείας που δοκιμάζεται στη Θεσσαλονίκη αναμένεται από την ερχόμενη Πέμπτη (26/11) να δώσουν και οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν επιταχθεί, οπότε και θα αρχίσουν να μεταφέρονται περιστατικά covid.
Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα ένα κέντρο αποκατάστασης εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης, «Αρωγή» με 200 κρεβάτια, τέθηκε στη διάθεση του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να βοηθήσει την πολύ δύσκολη κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες στη βόρεια Ελλάδα διασωληνωμένοι με κορονοϊό βέθηκαν εκτός ΜΕΘ, ενώ στήθηκε κινητή μονάδα στο πάρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
Χρυσοχοΐδης: Το ζήτημα δεν είναι να κόβουμε πρόστιμα, αλλά να κόψουμε το δρόμο στον ιό
Την ίδια ώρα, έκκληση στους πολίτες ώστε να τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, ώστε «να κερδίσουμε δέκα μέρες για το Σύστημα Υγείας», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι από την πλευρά της αστυνομίας «ό,τι χρειάζεται, ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει» απηύθυνε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη.
«Ό,τι χρειάζεται, ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει. Έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι και να προκύψει. Η συνδρομή των τοπικών αρχών είναι περισσότερο από απαραίτητη. Ο άμεσος στόχος είναι να δώσουμε 10 μέρες καιρό στο σύστημα Υγείας. Εμείς έξω, εσείς στο σπίτι. Στο σπίτι πολύ προσεκτικά. Από γιορτές, η Κατερίνα κι ο Αντρέας να γιορτάσουν απ’ το τηλέφωνο. Στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις: στα ψώνια, στον δρόμο, στη δουλειά, παντού με μάσκα», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Το ξαναλέω, ειδικά με τη δουλειά, όλοι με μάσκα. Εμείς θα ελέγχουμε κάθε σημείο συνάθροισης και θα βοηθάμε όπου ζητηθεί. Θα πάμε νομό νομό και πόλη πόλη, θα πάμε όπου χρειάζεται για να μηδενίσουμε τις εστίες μετάδοσης. Το ζήτημα δεν είναι να κόβουμε πρόστιμα, πρέπει,όλοι μαζί, να κόψουμε τον δρόμο στον ιό», κατέληξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Φόβος στις ουρές για rapid test – «Ο άντρας μου είναι θετικός και εγώ ανέβασα πυρετό»
Εν τω μεταξύ, με μειωμένη προσέλευση συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης (24/11) η εφημερία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή νοσηλεύει περισσότερους από 200 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, Γιάννης Κούτρας, «η πρόβλεψη είναι ότι θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας». «Ήδη έχουμε αρκετά περιστατικά και η κατάσταση είναι δύσκολη στην κλινική covid. Περιμένουμε να δούμε πως θα είναι αύριο μετά τη σημερινή εφημερία», σημείωσε.
Αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ ο κ. Κούτρας τόνισε ότι οι ανάγκες για διασωλήνωση είναι μεγαλύτερες από τα καινούργια κρεβάτια που δημιουργούνται κάθε φορά, τα οποία γεμίζουν σχεδόν αμέσως. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι πολίτες που σπεύδουν από νωρίς στο νοσοκομείο προκειμένου να κάνουν rapid test στις σκηνές που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο.
Όπως είπε μια μητέρα που έσπευσε με τον γιο της, ο άντρας της είναι θετικός στον κορονοϊό και η ίδια ήρθε για να κάνει τεστ καθώς έχει πυρετό, πόνο στα κόκαλα και αδιαθεσία. «Ήρθαμε από νωρίς για να προλάβουμε τα χειρότερα», ανέφερε.
«Θα κάνουμε τεστ για να είμαστε προφυλαγμένοι, γιατί αν το αφήσουμε σίγουρα θα χειροτερεύσει. Όπως αφήνεις μια γρίπη και γίνεται πνευμονία, έτσι χειροτερεύει και ο κορονοϊός», ανέφερε ο γιος της. Τα τεστ πραγματοποιούνται σε ειδικές σκηνές που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να μην εισέρχονται οι πολίτες στους εσωτερικούς χώρους του νοσοκομείου.
Πηγή: altsantiri.gr