Κορονοϊός: Πάνω από 57 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως, τουλάχιστον 1,37 εκατ. νεκροί – Οι κινήσεις των «ισχυρών» του πλανήτη

Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.373.381 ανθρώπους παγκοσμίως, από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας, στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), που βασίζεται σε επίσημες πηγές, σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Περισσότερα από 57.583.290 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 36.725.500 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί.

Την Παρασκευή (20/11), 11.847 νέοι θάνατοι και 657.054 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στους πιο πρόσφατους απολογισμούς τους είναι οι ΗΠΑ με 1.878 νέους θανάτους, η Γαλλία (1.138) και το Μεξικό (719). Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 254.424 θανάτους και 11.913.945 κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 168.613 νεκρούς και 6.020.164 κρούσματα, η Ινδία με 132.726 θανάτους (9.050.597 μολύνσεις), το Μεξικό με 100.823 νεκρούς (1.025.969 κρούσματα) και η Βρετανία με 54.286 νεκρούς (1.473.508 κρούσματα).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά επισήμως 86.414 κρούσματα (16 νέα μεταξύ Παρασκευής – Σαββάτου) και 4.634 θανάτους. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική μετρούν 432.461 θανάτους και 12.368.175 κρούσματα, η Ευρώπη 365.406 νεκρούς (16.034.727 μολύνσεις), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 265.736 θανάτους (12.232.828 κρούσματα), η Ασία 186.824 νεκρούς (11.791.588 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 72.909 θανάτους (3.081.311 κρούσματα), η Αφρική 49.104 νεκρούς (2.044.561 κρούσματα) και η Ωκεανία 941 νεκρούς (30.107 κρούσματα).

G20: Αποφασισμένες οι κυβερνήσεις να περιορίσουν την πανδημία του κορονοϊού

Την ίδια ώρα, οι χώρες μέλη της G20 είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την πανδημία του κορονοϊού, προειδοποιώντας στο προσχέδιο της ανακοίνωσης ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει «άνιση, εξαιρετικά αβέβαιη και υπόκειται σε αυξημένους καθοδικούς κινδύνους».

Το να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία είναι το κλειδί για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, αναφέρουν οι ηγέτες της G20 στο προσχέδιο, αποσπάσματα του οποίου είδε το «Reuters».

Η τελική κοινή δήλωση θα κυκλοφορήσει από τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Κίνας και των άλλων χωρών της G20, αφού συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο (21/11).

Στο προσχέδιο, οι ηγέτες σημειώνουν ότι η κρίση του κορονοϊού είχε πλήξει περισσότερο τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία και αναφέρουν ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους τους πέρα ​​από το προσωρινό μορατόριουμ για τις επίσημες πληρωμές χρέους που πρόκειται να λήξει τον Ιούνιο του 2021.

Οι ηγέτες της G20 αναφέρουν ότι θα αποφασίσουν την επόμενη άνοιξη εάν θα παρατείνουν τη στάση πληρωμών, την Πρωτοβουλία Αναστολής Υπηρεσιών Χρέους, για άλλους 6 μήνες, και εγκρίνουν το κοινό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του χρέους που θεσπίσθηκε από τους επίσημους πιστωτές της Ομάδας του Παρισιού.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για όσο διάστημα απαιτείται για τη διαφύλαξη της ζωής, των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των ανθρώπων, τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρέχοντας ασφάλεια παράλληλα από τους αρνητικούς κινδύνους», αναφέρεται στη δήλωση.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι τόσο οι δανειολήπτες όσο και οι πιστωτές πρέπει να είναι πιο διαφανείς αναφορικά με το επίσημο και το ιδιωτικό χρέος και παροτρύνει τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της G20 για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς είπε στους αξιωματούχους της G20 την Παρασκευή (20/11), ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να χρειαστούν νομοθετικές αλλαγές για να ωθήσουν τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κρίσης, πρέπει να προχωρήσουμε τώρα με τις διαδικασίες ελάφρυνσης του χρέους», τόνισε.

Μέσω της ανακοίνωσης εκφράζεται η στήριξη για την προσπάθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διερευνήσει τα πρόσθετα εργαλεία για την αντιμετώπιση των αναγκών των χωρών καθώς εξελίσσεται η κρίση και για την αντιμετώπιση των «ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα μικρά αναπτυσσόμενα κράτη».

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει θετική εξέλιξη ​​για ορισμένες χώρες μεσαίου εισοδήματος που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, την κατάρρευση του τουρισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι είναι ανοιχτό στην επέκταση του κοινού πλαισίου της G20 ώστε να συμπεριλάβει χώρες μεσαίου εισοδήματος και τα μικρά νησιωτικά κράτη, αλλά αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζονται όλα τα μέλη της G20.

Ο Ερίκ Λεκόμπ, εκτελεστικός διευθυντής του Jubilee USA Network, δήλωσε ότι η G20 έκανε μεγάλα βήματα προς την αντιμετώπιση του ιλιγγιώδους χρέους πολλών χωρών. «Δείχνει την αυξανόμενη κατανόηση του πόσο σοβαρή είναι η κρίση και πόσο πιο σοβαρή μπορεί να γίνει», τόνισε.

Ο Δημοκρατικός νεοεκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είναι πιθανό να ακολουθήσει μια πιο συνεργατική στάση σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την ανάληψη της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι. Αναμένεται να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα και να αντιστρέψει τις απειλές από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...