Κορονοϊός: «Πάνω από 25.000 τα ενεργά κρούσματα» – Ποια είναι τα καλά νέα για τη χώρα

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μειώνεται, όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες της τελευταίας εβδομάδας, αλλά όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής (27/11) για την εξέλιξη της πανδημίας, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα κρούσματα κορονοϊού μειώνονται με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που περίμεναν οι ειδικοί.

Όπως σημείωσε, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα μειώνονται τόσο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όσο και στην επαρχία.

Συγκεκριμένα:

  • στην επαρχία υπάρχουν περίπου 2.000 κρούσματα ανά ημέρα
  • στην Αττική, τα κρούσματα είναι κάτω από 400
  • στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα είναι κάτω από 600

Σύμφωνα, όμως με την ειδικό, η μείωση τον κρουσμάτων «έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε», ενώ, ακόμα και ύστερα από τρεις εβδομάδες lockdown , σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα κρούσματα ακόμα αυξάνονται. «Πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται εν μέρη σε διάφορες συρροές κρουσμάτων σε ορισμένες δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι σημειώνεται μια αύξηση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, η οποία υπολογίζεται στα 48 έτη.

Η καθηγήτρια επεσήμανε, πάντως, ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών που νοσούν από κορονοϊό παραμένει υψηλό, γεγονός που δείχνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται καθόλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Αναφορικά, με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση. «Με βάση όμως τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένουμε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μέσα στην προσοχή εβδομάδα», ανέφερε η καθηγήτρια.

Όσον αφορά στις ΜΕΘ, και με βάση πραγματικά μαθηματικά μοντέλα, υπολογίζεται ότι μέσα στο διάστημα των δύο επόμενων εβδομάδων, περίπου 1600 συμπολίτες μας με κορονοϊό θα νοσηλευτούν ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 ατομα, προειδοποίησε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Για τους θανάτους από την πανδημία υπογράμμισε ότι υπολογίζονται σε 85 ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα.

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια επανέλαβε ότι «η μείωση των κρουσμάτων έχει βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που περιμέναμε» και προειδοποίησε ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί τις επόμενες 7 με 14 ημέρες. Όσον αφορά στην άρση του lockdown, ανέφερε πως η συζήτηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα συζητήσει από την επόμενη εβδομάδα και με βάση τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία.

Θυμηθείτε εδώ την κατανομή των νέων κρουσμάτων στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 607 διασωληνωμένους, 101 νέους θανάτους, 2.013 νέα κρούσματα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...