Κορονοϊός: Ουρές για τεστ στο ΑΧΕΠΑ – Φόβοι για νέα κρούσματα (video)

Tο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εφημερεύει σήμερα, Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και πολλοί πολίτες έσπευσαν στο νοσοκομείο για να κάνουν τεστ κορονοϊού.

Μάλιστα, έξω από το ΑΧΕΠΑ έχει δημιουργηθεί ουρά με ανθρώπους που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για κάνουν το τεστ.

Τηρώντας τις αποστάσεις οι πολίτες από νωρίς το πρωί έχουν στηθεί έξω από το νοσοκομείο για να υποβληθούν στο τεστ κορονοϊού.

Για την αποφυγή του συνωστισμού εισέρχονται κατά μικρές ομάδες μέσα στο νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή γίνεται διακομιδή ασθενών που έχουν συμπτώματα της πανδημίας με το ασθενοφόρο.

Η εφημερία ξεκίνησε με δύο κενές από τις 42 κλίνες ΜΕΘ.

Διευθύντρια ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ: Νοσηλεύουμε ανθρώπους από 35 έως 70 ετών

Για την τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και τον αγώνα των εργαζομένων να τα κρατήσουν, τον «Γολγοθά» ασθενών, συγγενών και γιατρών, μίλησε η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, Ελένη Γκέκα.

Με δύο κενές από τις 42 κλίνες ΜΕΘ ξεκινά η εφημερία του ΑΧΕΠΑ, με τη διευθύντρια της Μονάδας να δηλώνει στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης ότι, «θα διαμορφωθούν χώροι που να μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

Η Ελένη Γκέκα, σημείωσε ότι, «όλο το νοσοκομείο είναι σε φοβερή οργάνωση, υπάρχουν προβλέψεις για ΜΕΘ, για βαριά περιστατικά, θα μεταφέρουμε ασθενείς ακόμα και στην Αθήνα, αν χρειαστεί».

Μιλώντας για την εισαγωγή ασθενών στις μονάδες ΜΕΘ είπε ότι, «οι υποψήφιοι για εισαγωγή τους σε ΜΕΘ έχουν έντρομο βλέμμα και ξέρουν τι ακολουθεί».

Αφήνουν πίσω όμως τους συγγενείς, με τους οποίους επικοινωνούν τηλεφωνικά μέχρι τη στιγμή που θα μπουν στον θάλαμο. «Από τη στιγμή που μπαίνουν στις ΜΕΘ αρχίζει ο Γολγοθάς», σημείωσε η κ. Γκέκα και περιγράφοντας τις στιγμές που πλέον το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι οι μόνοι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνούν οι ασθενείς αλλά και ο σύνδεσμος των συγγενών μαζί τους είπε ότι, «τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να τους εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη μέσω της ψυχρής τηλεφωνικής επικοινωνίας», εξηγώντας ότι, «παλιά υπήρχε οπτική επαφή κι έβλεπαν την αγωνία των γιατρών. Τώρα ούτε για τον ύστατο χαιρετισμό δεν είναι εκεί».

«Οι ηλικίες πλέον στις ΜΕΘ είναι πολύ μικρές. Νοσηλεύουμε ανθρώπους από 35 έως 70 ετών», διαπίστωσε η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, περιγράφοντας ως «γιορτή» την αποσωλήνωση κάποιου ασθενούς.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη δική της κατάσταση είπε ότι, «έχει λυγίσει πολλές φορές». Αναφέροντας πως μετά από 20 και πλέον χρόνια στη ΜΕΘ, «έχω πιάσει τον εαυτό μου να δακρύζω φεύγοντας από το σπίτι και να λέω ‘τι θα δω σήμερα’».

«Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις ΜΕΘ είναι κουρασμένοι, είναι απογοητευμένοι», παρατήρησε και τόνισε ότι όποια ποσοστά ανακοινώνονται τώρα για τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ θα ήταν λανθασμένα, αφού «είμαστε ακόμα στην αρχή».

«SOS» από γιατρούς της Θεσσαλονίκης – «Σε χώρους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι»

Στην ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της πόλης, Βασίλης Τσάπας, εκπέμποντας «SOS».

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, ο κ. Τσάπας υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ δύσκολη, είμαστε στο μη παρέκει» και ανέφερε ότι πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, καθώς τα κρεβάτια για διασωληνωμένους μέσα στις εντατικές δεν επαρκούν και πλέον διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε χώρους εκτός εντατικής – σε χώρους ανάνηψης χειρουργείων, σε χειρουργικές αίθουσες και σε άλλους χώρους με την κατάλληλη υποδομή ώστε να συνδέονται οι αναπνευστήρες. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν γίνεται μόνο στο «Παπαγεωργίου» αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης.

Ο ίδιος τονίζει ότι όλοι οι γιατροί προσφέρουν τα μέγιστα, ωστόσο υπό συνθήκες τόσο μεγάλου φόρτου διασωληνωμένων ασθενών ελλοχεύει ο κίνδυνος της πτώσης της ποιότητας νοσηλείας και της υποθεραπείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν έγιναν οι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Απαιτούνται γιατροί και νοσηλευτές επαρκείς σε αριθμό, ποιότητα και εκπαίδευση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές Ιταλίας με ασθενείς με covid σε ράντζα τόνισε ότι το πώς θα εξελιχθεί η ανάγκη για διασωληνώσεις τις επόμενες ημέρες είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...