Κορονοϊός: «Όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού θα ξεχάσουμε τα μέτρα» – Τι αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος

Για τους κινδύνους που επιφυλάσσει οι μεταλλάξεις του κορονοϊού (η 2η εξαπλώνεται ταχύτατα στη Μεγάλη Βρετανία όπου επιβλήθηκε lockdown και έφτασε και στη χώρα μας), για το άνοιγμα των σχολείων, τo lockdown αλλά και τα εμβόλια, σχετικά και με τη διαθεσιμότητά τους, μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

«Όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού θα ξεχάσουμε τα μέτρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο «Mega».

Τι δήλωσε για το άνοιγμα των σχολείων

«Για να αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, να δούμε αν η επέκταση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είχε μια σχετική αποτελεσματικότητα. Είχα, επίσης, τονίσει χωρίς να έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και της οικονομίας αλλά και των επιπτώσεων που έχει το κλείσιμο των σχολείων στην ψυχολογία των μαθητών και στην εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, θα είναι λίγο πρόωρο να λέμε από την αρχή της χρονιάς, πότε θα ανοίξουν όλα τα σχολεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.

Ο κίνδυνος της μετάλλαξης

«Στη Μεγάλη Βρετανία ισχυρίζονται ότι είναι πιο μεταδοτικός από το επικρατούν στέλεχος στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Οι ίδιοι κάνουν μια εκτίμηση ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτικός από 55-70%. Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση», δήλωσε ο καθηγητής στο «Mega» και συμπλήρωσε: «Αυτό όμως που πρέπει να πω είναι ότι δεν υπάρχουν βαρύτερες περιπτώσεις με το νέο στέλεχος του ιού, πράγμα που είναι αρκετά καθησυχαστικό, όπως και το γεγονός ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν επηρεάζονται τα εμβόλια, αλλά ούτε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επαναλοίμωξης. Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν γίνεται με ταχύτερη διασπορά σε σχέση με αυτή που υπάρχει στην χώρα μας από το υπάρχον στέλεχος του κορονoϊού, μπορεί να έχουμε ταχεία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας».

Ο Ηλίας Μόσιαλος είχε σταθεί και στο παρελθόν στη μεγάλη μεταδοτικότητα της 2ης μετάλλαξης. Θυμηθείτε εδώ τι γνωρίζουμε για τις δυο μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Η διαθεσιμότητα των εμβολίων

Για τον χρόνο που θα αποδεσμευτούμε από τα μέτρα, ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως αυτό είναι κάτι που μπορεί συζητηθεί μόνο όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό, μεγαλύτερο του 70% των Ελλήνων πολιτών. «Το ποσοστό αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι στο 100%», επεσήμανε.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερη επάρκεια στα διαθέσιμα εμβόλια, αν υπήρχε αγορά των πατεντών των εμβολίων των δύο εταιρειών, συλλογικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη έχουν προαγοράσει παρτίδες εμβολίων και τις Pfizer και της Moderna. Δεν μπορούν να παράξουν περισσότερα εμβόλια καμία από τις δύο εταιρείες. Επομένως για το 2021 θα μπορούσαν να αγοραστούν οι πατέντες και να παραχθούν από άλλες εταιρείες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας», κατέληξε.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...