Κορονοϊός: «Όπλο» το self test στο σχέδιο για να ανοίξουν καταστήματα, εστίαση και σχολεία (video)

Ως «νέο όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημία του κορονοϊού και το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα μας και την άρση μέτρων του lockdown (πήρε παράταση έως τις 5 Απριλίου) χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τα self tests που θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες κάθε εβδομάδα από τις αρχές Απριλίου, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά στην ενημέρωση της Παρασκευής (26/03).

Από βδομάδα πάνε οι αποφάσεις για λιανεμπόριο, σχολεία και διαδημοτικές μετακινήσεις, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Την ίδια ώρα για την κυβέρνηση τα ατομικά τεστ στα φαρμακεία θεωρούνται εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και εστίασης που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας που παραμένει διασωληνωμένη για διαδοχικούς μήνες. Παράλληλα, βασικό εργαλείο θα είναι το τεστ για την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων.

Όπως ανακοινώθηκε η διανομή των τεστ θα ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και θα ισχύει για δυο μήνες. Συγκεκριμένα ένα τεστ ανά εβδομάδα θα δίνεται από τα φαρμακεία σε όλους του πολίτες, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι ο αριθμός του ΑΜΚΑ τους. Όπως ξεκαθάρισε, παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προτεραιότητα τον πρώτο καιρό θα δοθεί στις παραγωγικές ηλικίες, μέχρι 67 ετών που εργάζονται.

Αναλυτικά, για τα self test ισχύουν τα εξής:

  • Διανομή από αρχές Απριλίου
  • Προμήθεια από τα φαρμακεία
  • 1 τεστ ανά εβδομάδα σε όλους του πολίτες για 2 μήνες

Σε περίπτωση που οποιοδήποτε self test βγει θετικό, θα πραγματοποιείται και ένα δεύτερο rapid test δωρεάν σε δημόσια δομή για να επιβεβαιωθεί το κρούσμα κορονοϊού. Για την δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Υποχρεωτικό το self test για λιανεμπόριο, ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, δικαστήρια και σχολεία

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υποχρεωτικό θα είναι το ατομικό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού για τους πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και την ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις στην εστίαση, στο τομέα τουρισμού, στην μεταποίηση και στα δικαστήρια.

Παράλληλα, προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφόρμα self testing.gov.gr, μέσω της οποία θα παρέχονται και όλες οι πληροφορίες.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία

  • Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα self test από τα φαρμακεία, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.
  • Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.
  • Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.
  • Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.
  • Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
  • Στη συνέχεια, θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Η κυβέρνηση… θέλει άνοιγμα – Ο κορονοϊός θα την «αφήσει»;

Όπως αναφέρθηκε η επιθυμία της κυβέρνησης είναι σαφέσταση: Θέλει σύντομα άνοιγμα δραστηριοτήτων, αφού η κόπωση των πολιτών «χτυπά» πλέον κόκκινο, κάτι που αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με την δυσαρέσκεια να εκφράζεται έντονα. Μια δυσαρέσκεια που – ακόμη τουλάχιστον – δεν δείχνει να «καρπώνεται» η αντιπολίτευση, ωστόσο στο Μαξίμου ασχέτως αυτού του δεδομένου, έχει χτυπήσει «καμπανάκι».

Ό, τι κι αν θέλει, πάντως, η κυβέρνηση, «οδηγός» δεν είναι άλλος από την πανδημία. Και στο κομμάτι αυτό, τα νέα μοιάζουν ενθαρρυντικά, αφού τόσο τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, όσο κι από τον δείκτη θετικότητας, δείχνουν πως διακρίνεται πια μια σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας.

Αν αυτό διατηρηθεί και το επόμενο βήμα είναι η αποκλιμάκωση, τότε όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς… άνοιγμα ολοταχώς.

Τα σενάρια που παίζουν και οι ημερομηνίες

Σε πρώτη φάση, με βάση και ρεπορτάζ του «Mega», οι ειδικοί εμφανίζονται θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου. Αυτό, όμως, αφορά μόνο γυμνάσια και λύκεια. Εμφανίζονται, επίσης, θετικοί για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου. Η λογική, επίσης, λέει πως όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, τότε οι «ελεύθερες» διαδημοτικές μετακινήσεις θα θεωρούνται δεδομένες, ενώ κανείς δεν μπορεί αν αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό το «άνοιγμα» να έρθει και νωρίτερα, ίσως ταυτόχρονα με το… σχολικού κουδούνι.

Όλα αυτά, βέβαια, συνδέονται άρρηκτα με το self test κορονοϊού. Το οποίο θα είναι εφεξής υποχρεωτικό για κάποιους, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Αρχικά είπε πως πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν σχέση με κρίσιμες δραστηριότητες που θα πρέπει με ασφάλεια να λειτουργήσουν.

(πληροφορίες από OPEN TV, ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...