Κορονοϊός: Οι φόβοι για αύξηση κρουσμάτων και ο «εφιάλτης» της μετάλλαξης – Τι λένε οι ειδικοί

Ανησυχητικά παραμένουν τα νούμερα για τον κορονοϊό στη χώρα και ειδικά στην Αττική και οι επιστήμονες συνεχίζουν να εκφράσουν τους φόβους τους και λόγω των κρουσμάτων των μεταλλάξεων του ιού, περιμένοντας να αποδώσουν τα νέα έκτακτα, που έχει ισχύ έως τις 8 Φλεβάρη, όπως έγιναν γνωστά και μέσω ΚΥΑ.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στάθηκε σε πιθανή νέα εκτόξευση κρουσμάτων κορονοϊού τον Μάρτιο, ζώντας πλέον με τον «εφιάλτη» της μετάλλαξης. «Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα και τα σχολεία θα ξανακλείσουν. Ο ιός βαράει τα νταούλια και εμείς χορεύουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 700, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν 400.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Σάββατο (30/01), 257 ασθνείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα 5.779 θάνατοι από επιπλοκές με τον κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα τελευταία μέτρα που λήφθηκαν θα αποδώσουν και θα υπάρξει μια σταθεροποίηση στην Αττική. Όπως εξήγησε, η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 4 με 5 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει μία σταθεροποίηση μέχρι τις 25 του ίδιου μήνα.

Ο χειμώνας σε συνδυασμό με την αύξηση διασποράς του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, αναμένεται να οδηγήσουν, ωστόσο, σε νέα «εκτόξευση» κρουσμάτων στις αρχές του Μαρτίου. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι να μην ξεφύγουμε. Και αυτό είναι στο χέρι μας».

Σύψας: Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα και τα σχολεία θα ξανακλείσουν

Την ίδια ώρα, για την επαναλειτουργία των σχολείων (δείτε τι ισχύει με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις) μίλησε στον «ΣΚΑΪ» ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας.

Όπως είπε ο κ. Σύψας και σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Από τη στιγμή που η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» ίσχυσε εκείνη η απόφαση.

«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς», είπε.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια».

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα ή και νωρίτερα θα παρθούν αποφάσεις. «Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα», τόνισε και συνέχισε: «Εγώ θα επιθυμούσα να υπάρχει ένα καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή».

Τέλος, ασταθείς επιδημιολογικά χαρακτήρισε τους επομένους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ο καθηγητής, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...