Κορονοϊός: «Οδηγούμαστε σε τρίτο κύμα, θα χρειαστούν και άλλα μέτρα» – Τι αναφέρουν οι επιστήμονες (video)

«Oδηγούμαστε σε ένα τρίτο κύμα, θα χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα, αλλά η κατάσταση θα είναι περισσότερο ελεγχόμενη αν εφαρμόσει ο κόσμος τα μέτρα», ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο «Open TV» και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» το πρωί της Κυριακής (07/02) για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Τι αναφέρει για το ενδεχόμενο ενός γενικού σκληρού lockdown.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και σε δηλώσεις στον «ΣΚΑΪ», αναφέροντας: «Η τηλεργασία πρέπει να πάει στο 70%».

Ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός, αφού όπως είπε «η βρετανική μετάλλαξη οδηγεί σε υπερμεταδόσεις αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, επομένως δεν θα χρειαστούν πολλά οριζόντια μέτρα. Παίρνουμε προληπτικά μέτρα και μόνο στις κόκκινες περιοχές είναι μέτρα για να σταματήσει η αρνητική εξέλιξη της πανδημίας. Δεν θα συμβεί αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο, αλλά θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Θα δούμε αύξηση στις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πιο ήπια».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη ανάμεσα στα μέτρα τα οποία θα ήταν αναγκαίο να ληφθούν είναι και η εργασία εξ’ αποστάσεως αφού όπως είπε «το θέμα της τηλεργασίας είναι σημαντικό να εφαρμοστεί και να ενισχυθεί. Η κινητικότητα των γονέων επηρεάζει τη μετάδοση στα παιδιά και έχουμε μια αλυσίδα από αλληλεπιδράσεις».

«Αν αποφύγουμε την αρνητική εξέλιξη τον Μάρτιο, το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης και σε αυτό θα συμβάλλει και ο εμβολιασμός, αν φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού του πληθυσμού», σημείωσε.

«Τρίτο κύμα πανδημίας με κορύφωση τον Μάιο»

Τους φόβους του για τρίτο κύματος πανδημίας του κορονοϊού το οποίο θα κορυφωθεί τον Μάιο εξέφρασε, λοιπόν, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ είπε πως τα μέτρα που πάρθηκαν μπορεί να αποτελέσουν ένα ανάχωμα στο τρίτο κύμα κορονοϊού.

Ανέφερε, ωστόσο, πως «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Σημείωσε όμως πως είναι πολύ καλά τα νέα για τη Βρετανική μετάλλαξη, καθώς η μεταδοτικότητά του δεν είναι αυξημένη κατά 50% αλλά κατά 30%. Εκτίμησε, πάντως, πως στη χώρα μας θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού την επόμενη εβδομάδα.

«Τηλεργασία στο 70%, δεν θα έχουμε ολικό lockdown»

Σε σχέση με το τι θα πρέπει ακόμα να γίνει, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της τηλεργασίας στο 70%. Σημείωσε επίσης πως «όσο κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως δε θα υπάρξει ολικό σκληρό lockdown όπως αυτό στις «κόκκινες περιοχές».

Κρίσιμοι φυσικα είναι και οι εμβολιασμοί, με τον καθηγητή να σημειώνει πως αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα.

«Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά», υπογράμμισε…

«Θα βρούμε ένα “βουνό” από χρέη»

Την ίδια ώρα, ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, υπογράμμισε στο «Open TV» και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ότι κάθε μήνα που είναι κλειστή η οικονομία κοστίζει γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια. «Η ύφεση υπολογίζεται στο 10% στο σύνολο του χρόνου, διότι δεν σταμάτησε το μερικό κλείσιμο της οικονομίας και αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν 17 δισ. Θα βρούμε ένα βουνό από χρέη και όχι μόνο δημόσια χρέη, αλλά και ιδιωτικά, τα κόκκινα δάνεια θα είναι περισσότερα.

Το ζήτημα είναι αν θα υπάρχει μια γενναία αντιμετώπιση από ευρωπαϊκής πλευράς. Ευτυχώς που δανειζόμαστε και η συζήτηση για το κούρεμα του χρέους είναι πρόωρη. Δεν ήταν ευχάριστη η δήλωση της κ. Λαγκάρντ. Έχουμε αύξηση των καταθέσεων, που είναι όμως καταπιεσμένη κατανάλωση. Αυτή η κατανάλωση πιθανότατα να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού», ανέφερε.

Νωρίτερα, δυσοίωνη πρόβλεψη για 2.000 με 2.400 κρούσματα κορονοϊού σε έναν μήνα από τώρα δείχνουν τα προβλεπτικά μοντέλα που παρουσίασε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης στο «Open Tv» και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» το πρωί της Κυριακής (07/02). Μιλώντας και για τον φόβο των μεταλλάξεων.

«Η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει επιδείνωση και τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 8.500 χιλιάδες», υπογράμμισε την Παρασκευή (05/02) η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση των νέων μέτρων κατά του κορονοϊού την Παρασκευή (05/02).

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται, ενώ έγιναν γνωστά και σε ΦΕΚ τα νέα έκτακτα μέτρα σε όλη τη χώρα, που έχουν ισχύ έως τις 15 Φλεβάρη. Θυμηθείτε εδώ τι ισχύει για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και τις άλλες «κόκκινες» περιοχές (με βάση την ανανέωση του «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας») από την επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής (05/02).

(πληροφορίες από OPEN TV, ΣΚΑΪ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...