Κορονοϊός: Ο Τζόνσον έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca – «Δεν ένιωσα τίποτα» (video)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σήκωσε και αυτός τα μανίκια, όπως άλλωστε είχε πει ότι θα κάνει, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο EMA στην εκ νέου χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca».

Την Παρασκευή (19/3), ημέρα που πολλές χώρες ξεκίνησαν και πάλι τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα, ο ίδιος έλαβε την πρώτη δόση του ενεσίμου της βρετανοσουηδικής εταιρίας κατά της Covid-19 και κάλεσε τους συμπολίτες του να πράξουν το ίδιο, λέγοντας «δεν ένιωσε τίποτα».

Ο Τζόνσον, 56 ετών, νοσηλεύτηκε πέρσι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, αφού προσβλήθηκε από τον ιό και νόσησε σοβαρά. Αργότερα ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν τόσο σοβαρή που είχαν καταρτιστεί σχέδια για το πώς θα ανακοινωθεί ο θάνατός του.

«Κυριολεκτικά δεν ένιωσα τίποτα. Ήταν πολύ καλό, πολύ γρήγορο», είπε ο Τζόνσον, μετά τον εμβολιασμό του στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας στο Λονδίνο.

«Δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να προτρέψω με τον πιο έντονο τρόπο, όλοι όταν λάβετε ειδοποίηση για να εμβολιαστείτε, παρακαλώ πηγαίνετε και κάντε το, είναι το καλύτερο πράγμα για εσάς, το καλύτερο για την οικογένειά σας και για όλους τους άλλους».

Εμβολιάστηκε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ

Παράλληλα, την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού έκανε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ την Παρασκευή (19/3), στο στρατιωτικό νοσοκομείο Bégin του Σεν Μαντέ, κοντά στο Παρίσι, ένας εμβολιασμός που στοχεύει στο να καθησυχάσει τους Γάλλους, μετά τη σύντομη αναστολή της χρήσης του, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν ένιωσα τίποτα, δεδομένου ότι αντέχω κάπως τον πόνο», σχολίασε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ηλικίας 55 ετών.  Μπροστά στον κίνδυνο δυσπιστίας εκ μέρους ενός τμήματος του πληθυσμού, ο Καστέξ είχε ανακοινώσει από την Τρίτη (16/3) ότι θα εμβολιαστεί «πολύ σύντομα», εάν ήρετο η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο αυτό «χρήσιμο», παρά τις ανησυχίες σχετικά με πιθανές παρενέργειες.

«Θα εμβολιαστώ με το σκεύασμα της AstraZeneca», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ζητήσει να εμβολιαστεί, αλλά ότι θα το πράξει και θα εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν ήταν λάθος η αναστολή της χορήγησης του σκευάσματος αυτού» και ότι «δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη για να μιμηθεί η Ιταλία κάποιους άλλους, ή υπέρ των γερμανικών συμφερόντων. Μετά από μια εβδομάδα, έφτασε η απάντηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής και εξάλειψε όλες τις αμφιβολίες», υπογράμμισε ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι δήλωσε, επίσης, ότι αν χρειαστεί θα γίνει νέα εκστρατεία πληροφόρησης των πολιτών για τα εμβόλια, αλλά πιστεύει ότι, τελικά, θα υπερισχύσει η λογική των Ιταλών. Ο στόχος της κυβέρνησης της Ρώμης είναι να μπορέσουν να χορηγούνται, αρχίζοντας από τον Απρίλιο, 500.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού ημερησίως.

Ο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι «από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι πρέπει να μπλοκάρονται οι εξαγωγές σκευασμάτων που ανήκουν σε εταιρίες οι οποίες δεν σέβονται τις συμφωνίες, αυτό ακριβώς θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον».

Αναφερόμενος σε δήλωση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι «σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αν η ΕΕ πορευθεί αυτό το δρόμο, όλα θα είναι εντάξει. Διαφορετικά οι χώρες μέλη θα προχωρήσουν με διαφορετικό τρόπο – και μόνες τους – με ρεαλιστική προσέγγιση».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, ο Ντράγκι τόνισε: «Φέτος πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και πολίτες ώστε να καταφέρουν να βγουν από την οικονομική ύφεση. Φέτος δεν πρέπει να ζητηθούν, αλλά να δοθούν χρήματα. Αυτή δεν είναι η στιγμή για να ασχοληθούμε με το χρέος, διότι η οικονομία μας βρίσκεται σε φάση ύφεσης. Όσο για τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, θα συζητηθούν. Θεωρώ ότι δύσκολα θα μπορέσουν να μείνουν ως έχουν».

Η ιταλική κυβέρνηση, τέλος, ενέκρινε έκτακτα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων συνολικού ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, θα παραγραφούν τα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο για την περίοδο 2000-2010. Το μέτρο αυτό, όμως, αφορά μόνον τους πολίτες με ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ ετησίως και με χρέη προς το δημόσιο λιγότερα από 5.000 ευρώ.

Την ίδια ημέρα ο ΠΟΥ, επανέλαβε και πάλι τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ότι τα οφέλη που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του νέου κορονοϊού υπερτερούν των κινδύνων.

«Χρειαζόμαστε χρόνο» λένε Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία

η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία δήλωσαν την Παρασκευή (19/3) ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, ενώ η Φινλανδία ενώθηκε μαζί με τις χώρες που έθεσαν τη χρήση των εμβολίων σε αναστολή.

Οι υγειονομικές αρχές και στις τέσσερις βόρειες χώρες δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...