Κορονοϊός: Ο δείκτης θετικότητας και το δίλημμα για «άνοιγμα» – Rapid test στα φαρμακεία (video)

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ειδικούς τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και διασωληνωμένων που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, όπως φάνηκε και την Πέμπτη (18/03), με αποτέλεσμα να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για τηω άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown (ακόμα και από το Σάββατο 20/03).

Την ίδια ώρα, η χαλάρωση φαίνεται να μην αργεί, με βάση και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, και το σχέδιο… αποσυμπίεσης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Παρότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει ψηλά και στο 5,73, ενώ στα νοσοκομεία συνεχίζεται ο «πόλεμος». Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων Θεοκλής Ζαούτης, ενώ την Παρασκευή (19/03) αναμένεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων. Ποια θα είναι τελικά τα μέτρα για καταστήματα και μετακινήσεις; Φαίνεται πως με βάση ρεπορτάζ του «OPEN TV» υπάρχουν σκέψεις για rapid test και στα φαρμακεία.

Πιο αναλυτικά

Την Παρασκευή (19/03) αναμένεται η συνεδρίαση των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις της χαλάρωσης του lockdown και αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», είναι πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο ότι τα μέτρα εκτός από την χρήση της μάσκας και της τήρησης των οποίων αποστάσεων γίνεται – κυρίως στα σούπερ μάρκετ – δεν τηρούνται.

Έτσι λοιπόν, τώρα που ανοίγει ο καιρός θεωρείται ότι είναι προτιμότερο ο συγχρωτισμός, με την τήρηση όμως των όποιων μέτρων να γίνεται έξω. Η κυβέρνηση λέει «ναι» σε ένα σταδιακό μερικό άνοιγμα, αλλά με τη διατήρηση των όποιων περιορισμών, δηλαδή της μάσκας και των αποστάσεων. Ενισχύεται το ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές -μπορεί να έχουμε και επιστράτευση ιδιωτών γιατρών- και βέβαια τη διενέργεια περισσότερων τεστ.

Έχει έχει ανοίξει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μία κουβέντα με το υπουργείο Υγείας και τους φαρμακοποιούς για το αν μπορούν και εκείνοι να πραγματοποιούν rapid test τους πολίτες. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια αγκάθια για το ποιος για παράδειγμα θα επωμίζεται το κόστος, αν θα το επωμίζεται ο πολίτης και αν θα αποζημιωθεί ο φαρμακοποιός. Πάρα πολλές είναι, ωστόσο, οι χώρες στις οποίες εφαρμόζεται αυτό το σύστημα διενέργειας rapid test στα φαρμακεία, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο και η Κύπρος.

Στο 5,73 ο δείκτης θετικότητας

Την Πέμπτη (18/03) για ακόμα μία ημέρα τα κρούσματα ήταν πάνω από 3.000 χιλιάδες. Για την ακρίβεια 3.073 πολίτες, «έβγαλαν» θετικό τεστ μέσα σε ένα 24ωρο. Συνολικά 53.606 τεστ έγιναν σε πολίτες και από αυτά τα τεστ, προέκυψε ότι η θετικότητα βρίσκεται στο 5,73. Παραμένει δηλαδή πάνω από το 4 που είναι το όριο συναγερμού σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ποια μέτρα περιλαμβάνει το πακέτο σταδιακής αποκλιμάκωσης

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ετοιμάσει σχέδιο στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει την αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 7 το απόγευμα στις 9 το βράδυ και την άρση του περιορισμού στις μετακινήσεις εκτός δήμων. Προτείνει το άνοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, ετοιμάζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διπλασιάζει τα τεστ ανίχνευσης.

Τα μέτρα για την κυβέρνηση εκτός από βαλβίδα αποσυμπίεσης προς την κοινωνία θα βοηθήσουν και την οικονομία που εκτροχιάζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση στα κρατικά έσοδα και η αύξηση της δαπάνης το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου διόγκωσε το έλλειμμα κατά 2 δισ. ευρώ. «Πρέπει άμεσα να αποφασίσουν και οι ειδικοί, αλλά κυρίως η κυβέρνηση να αρχίσει σταδιακά το άνοιγμα των μικρών και πολύ μικρών καταστημάτων», λέει στην κάμερα του «OPEN TV» o αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Πρόθεση όλων είναι η αγορά να ανοίξει κλιμακωτά μόλις η καμπύλη των κρουσμάτων το επιτρέψει, ενώ ταυτόχρονα ο κόσμος να επιτρέψει σε μία μορφή κανονικότητας προστασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο «OPEN TVN» και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» χαρακτήρισε τα «έξυπνα» μέτρα της κυβέρνησης «βλακώδη» και τόνισε ότι χρειάζονται μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης, χιλιάδες τεστ από το κράτος, τεστ στους εργαζόμενους όταν σχολάνε, αυστηρή ιχνηλάτηση, άνοιγμα ξενοδοχείων καραντίνας για όσους μένουν σε μικρά σπίτια, διπλοβάρδιες στα σχολεία μόνο για φέτος, κάτι που απαιτεί προσλήψεις καθηγητών, τεστ στους μαθητές με κάλυψη του κράτους, εμβολιασμούς στους καθηγητές, ενίσχυση της τηλεργασίας στο 70%, αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μεταφοράς.

«Αν δεν γίνουν αυτά φοβάμαι πως θα βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή. Έχουμε ένα αποτυχημένο ακορντεόν που το χειριζόμαστε λάθος», είπε χαρακτηριστικά. Σε σχέση με τον τουρισμό ανέφερε ότι απαιτείται το αρνητικό τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και τόνισε πως «το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μία ανοησία όταν έχεις μόνο 7% εμβολιασμένους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη».

Γιατί εξετάζεται «άνοιγμα» με τόσα νέα κρούσματα

Όπως είπε στο «Mega» ο καθηγητής παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής Θεοκλής Ζαούτης, «υπάρχει εξέλιξη στη γνώση όσον αφορά αυτό τον ιό. Μη ξεχνάμε πως υπάρχει ένας μεταλλαγμένος ιός που δεν τον είχαμε μπροστά μας στο πρώτο και δεύτερο κύμα, με διαφορετικά δεδομένα αποδοτικότητας. Έρχεται πάνω σ’ αυτό η κούραση του κόσμου και γι αυτό γίνονται οι συζητήσεις για ανάσα ή αναπνοή εκεί που μπορούμε να πάρουμε ανάσα, χωρίς να γίνει χειρότερη κατάσταση».

Σχετικά με την επέκταση του ωραρίου στις 21:00 τόνισε: «Γνωρίζουμε πως σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει πολύ χαμηλότερη μετάδοση συγκριτικά με εσωτερικούς χώρους. Γνωρίζουμε πως εκεί που υπάρχει συνωστισμός είναι μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Δηλαδή εάν μπορούμε να βρούμε κάποιες δραστηριότητες που είναι σε εξωτερικούς χώρους και υπάρχει λίγος συνωστισμός…Αν ακολουθήσουμε αυτές τις γραμμές που γνωρίζουμε για τον ιό και τη μετάδοση του ιού θα μπορούμε να πάρουμε κάποια».

Σε ερώτηση για τα κομμωτήρια και τα στοιχεία που υπάρχουν επιδημιολογικά ανέφερε «Τα κομμωτήρια στο πρώτο και το δεύτερο κύμα λειτούργησαν με ασφάλεια, με ραντεβού, με λίγα άτομα σε εσωτερικούς χώρους με μάσκες οι υπάλληλοι και οι πελάτες, θεωρώ πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια με ασφάλεια».

Γεραπετρίτης: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης

«Κινούμαστε σε δύο πυλώνες», υπογράμμισε, μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης (18/03) στην εκπομπή «Live News» στο «Mega». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά τη «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολίτων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Αναζητούμε δύο πυλώνες. Έναν που θα έχει ως βάση την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και έναν δεύτερο ο οποίος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία και αυτό οδηγεί και σε μία απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων», τόνισε.

«Θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, γεγονός στο οποίο θα συντελέσει και η βελτίωση του καιρού.

«Δεδομένη η κόπωση από τους περιορισμούς»

Οποιεσδήποτε αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών, θα έχουν ως στόχο την εκτόνωση της κούρασης της κοινωνίας.

«Η κόπωση που έχει υπάρξει από τους περιορισμούς των τελευταίων μηνών, έχει οδηγήσει σε μια ασφυξία, σε μία πλημμελή συμμόρφωση. Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή που θα διοχετεύσει την ανάγκη των ανθρώπων για κοινωνικότητα, χωρίς όμως να έχουμε και οποιοδήποτε στοιχείο χαλάρωσης στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης», υπογράμμισε ακόμη.

Σημειώνεται πως το άνοιγμα του καιρού, το οποίο επιτρέπει την χρήση υπαίθριων χώρων, φαντάζει ως μια ασφαλής βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης του κόσμου, με τον υπουργό να λέει: «Αισθανόμαστε ότι πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπαίθριους χώρους και για τον λόγο αυτό θα αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα».

Οποιαδήποτε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, θα συνοδεύεται, ωστόσο, από αυστηρά μέτρα προστασίας. Σχετικά με το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη είπε ο υπουργός, αλλά… όλα δείχνουν – και σύμφωνα με πληροφορίες- πως από τη Δευτέρα (22/03) θα επαναλειτουργήσουν.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι υπηρεσίες οι οποίες συνέρχονται με την ύπαρξη των ανθρώπων θα πρέπει να προταχθούν. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, βεβαίως, με σχέδιο και συστηματικά να ανοίξουν και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία», σημείωσε.

Στο βάθος οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν αναμένεται να επηρεάσουν τις μετακινήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (σ.σ. δηλαδή θα επιτραπεί και η χρήση του αυτοκινήτου για μετακινήσεις με το SMS 6), όχι όμως εκτός του νομού στον οποίο διαμένουμε.

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό. Θα πρέπει να το βλέπουμε βήμα – βήμα. Σε πρώτη φάση εκείνο το οποίο θα πρέπει να επιτραπεί είναι η κίνηση εντός της περιφέρειας και της περιφερειακής ενότητας. Οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα πρέπει να πάνε σε ένα δεύτερο στάδιο».

Και συνέχισε: «Το σύστημα πιέζεται περισσότερο από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπάρχουν όμως στοιχεία που συνηγορούν ότι το διάστημα που θα βρισκόμαστε υπό πίεση είναι σχετικά μικρό».

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία»

Παρά τα στοιχεία που δείχνουν μια τάση αύξησης, ο κ. Γεραπετρίτης παραμένει αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι η υγειονομική κρίση βρίσκεται στο τέλος της.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας μεγάλης μάχης. Καταλαβαίνω ότι όλοι έχουμε πολύ μεγάλη κούραση, όμως είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμα που θα αναγκαστούμε να κάνουμε υπομονή», είπε κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας και επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε μέτρο ληφθεί θα έχει ως γνώμονα τη δημόσια υγεία.

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε είναι στο τέλος Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλη την προφύλαξη την οποία απαιτείται. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη», κατέληξε ο υπουργός.

«”Εκτός θέματος” το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, χρειαζόμαστε ακόμα ένα μήνα lockdown», υπογράμμισε, ωστόσο, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σημειώνεται πως τη σταδιακή άρση των μέτρων προανήγγειλε και με συνέντευξή του στο «CNN» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημίας αναμένεται να συμβάλουν και οι εμβολιασμοί, οι οποίοι αναμένεται να χτίσουν ένα πρώτο «τείχος προστασίας», όπως τόνισε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να παρατείνουν για δύο ημέρες την συνεδρίασή τους και για την Παρασκευή (19/03) για σταδιακή άρση του lockdown.

(πληροφορίες από OPEN TV, Mega)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...