Κορονοϊός: Νέο «μαύρο» ρεκόρ με πάνω από 2,5 εκατ. θανάτους παγκοσμίως

Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού σημείωσε ο πλανήτης, καθώς περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19 έχουν καταγραφεί επίσημα σε όλο τον κόσμο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2019.

Τα στοιχεία αυτά, προέκυψαν σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίστηκε σε επίσημες εκθέσεις. Ειδικότερα, μέχρι την Πέμπτη (25/2) στις 19:30 ώρα Ελλάδας, συνολικά έχουν καταγραφεί 2.500.172 θάνατοι για 112.618.488 αναφερόμενες μολύνσεις.

Η Ευρώπη, η πιο πληγείσα περιοχή, μετρά 842.894 νεκρούς μπροστά από τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική (667.972 θανάτους) και τις ΗΠΑ και Καναδά (528.039). Ακόμη, πέντε μόνο χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο) καταγράφουν μαζί σχεδόν τους μισούς θανάτους.

Παράταση του lockdown στην Πορτογαλία

Σε παράταση του πανεθνικού lockdown που έχει επιβάλει στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου, προχώρησε την Πέμπτης (25/2) η Πορτογαλία, όμως ο πρόεδρός της ανέθεσε στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων.

Η Πορτογαλία έδωσε τη σκληρότερη μάχη της εναντίον της πανδημίας τον περασμένο μήνα, όταν κατέγραφε τη χειρότερη αύξηση παγκοσμίως νέων μολύνσεων και θανάτων κατά κεφαλήν για εβδομάδες, με το σύστημα υγείας της χώρας να έχει περιέλθει στα όρια της κατάρρευσης.

«Δυστυχώς, η κατάσταση της δημόσιας αυτής καταστροφής που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 συνεχίζεται», δήλωσε ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, σε μια ανακοίνωση, εξηγώντας πως αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε, η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει υψηλή.

Πορτογαλία

Το lockdown, εντούτοις, μείωσε γρήγορα τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και θανάτων, με 49 θανάτους και 1.160 κρούσματατην Πέμπτη, αριθμοί που την τελευταία φορά είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο, όταν οι επιχειρήσεις ήταν ακόμη ανοικτές.

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα επισήμανε ότι ένα σχέδιο για τη χαλάρωση του λοκντάουν θα πρέπει να προετοιμαστεί, ώστε, όταν η κατάσταση με την πανδημία το επιτρέψει, τα μέτρα να μπορέσουν να αρθούν σταδιακά.

«Η άρση της καραντίνας πρέπει να σχεδιαστεί σε στάδια, βάσει των συστάσεων των ειδικών και των αντικειμενικών δεδομένων», είπε ο ντε Σόουζα, προσθέτοντας πως η διενέργεια τεστ Covid-19 και η ιχνηλάτηση είναι αναγκαίες προκειμένου η χαλάρωση των μέτρων να στεφθεί με επιτυχία.

Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παράτασης του lockdown τουλάχιστον έως τις 16 Μαρτίου. Θυμίζεται, πως αυτό επιβλήθηκε στις 15 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά μετά το αρχικό κύμα. Οι μη αναγκαίες υπηρεσίες έκλεισαν, η τηλεργασία είναι υποχρεωτική, όπου είναι δυνατόν, και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Η Βρετανία μείωσε το επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας, χαμήλωσαν την Πέμπτη (25/2) το επίπεδο συναγερμού για την Covid-19 στη χώρα, επικαλούμενοι τη σταδιακή μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

«Μετά τις συστάσεις του Κοινού Κέντρου Βιοασφάλειας και δεδομένων των πιο πρόσφατων στοιχείων, οι τέσσερις αρχίατροι του Ηνωμένου Βασιλείου και η Εθνική Ιατρική Διεύθυνση του NHS Αγγλίας συμφώνησαν πως το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία θα πρέπει να μειωθεί από το επίπεδο 5 στο επίπεδο 4 και στις 4 περιοχές του», τόνισε το βρετανικό υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του.

Οι υγειονομικές αρχές στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία λειτουργούν χωριστά στις περισσότερες περιπτώσεις. «Οι υγειονομικές υπηρεσίες στις τέσσερις περιοχές παραμένουν υπό σημαντική πίεση με έναν υψηλό αριθμό ασθενών στα νοσοκομεία, εντούτοις χάρη στις προσπάθειες των πολιτών, βλέπουμε τους αριθμούς να μειώνονται συνεχώς», συμπλήρωσαν στην ανακοίνωσή τους οι υγειονομικές αρχές.

Γαλλία: Η βρετανική παραλλαγή αφορά σχεδόν στα μισά κρούσματα στη χώρα

Η βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, η οποία εγείρει ανησυχίες καθώς είναι πιο μεταδοτική, «αφορά πλέον τους μισούς ανθρώπους» που έχουν μολυνθεί με την Covid-19 στη Γαλλία, δήλωσε την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτή η παραλλαγή, η οποία αντιπροσώπευε λιγότερο από το 40% των κρουσμάτων σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από μια εβδομάδα, εγείρει φόβους για μια επιδημική έκρηξη.

«Γνωρίζουμε από τα τέλη Ιανουαρίου ότι αυτή εξαπλώνεται με μικρά ποσοστά και ότι είναι πιθανό να δημιουργήσει, σε κάποιο σημείο, ένα νέο ξέσπασμα της επιδημίας επειδή είναι πιο μεταδοτική», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η παραλλαγή αυτή του ιού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία, είναι ήδη η επικρατέστερη στην Δουνκέρκη (βόρεια), η οποία εισήλθε από την Τετάρτη (24/2) σε αυστηρό lockdown, όπου ο αριθμός των μολύνσεων καταγράφει άλμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οδηγώντας τις αρχές να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς μετακίνησης τα σαββατοκύριακα.

Η παραλλαγή αυτή εμφανίζεται επίσης έντονα στην Ιλ ντε Φρανς (περιοχή του Παρισιού), όπου το ποσοστό των μολύνσεων αυξάνεται καθημερινά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η περιφερειακή υπηρεσία υγείας.

Γαλλία

«Φαίνεται τώρα ότι η επιδημιολογική κατάσταση και η κατάσταση στα νοσοκομεία σε άλλες περιοχές ή διαμερίσματα προκαλεί τη μέγιστη επαγρύπνηση επειδή αυτές οι περιοχές καταγράφουν δυσμενείς δείκτες», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης. Μάλιστα, η ανησυχία για τo μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος, αφορά συνολικά 20 διαμερίσματα της χώρας.

Παρά την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να καθυστερήσει» η επιβολή της καραντίνας προκειμένου «να δοθεί χρόνος οι εμβολιασμοί να φέρουν αποτελέσματα», εκτίμησε ο Καστέξ.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...