Κορονοϊός: Νέο κύμα περιοριστικών μέτρων σε Γαλλία και Πολωνία – Χαλαρώνει… το lockdown στη Βρετανία

Yπό περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού τελούν ξανά από το Σάββατο (20/01) οι Πολωνοί και το ένα τρίτο των Γάλλων, τα οποία διαφέρουν ωστόσο σε κάποιες λεπτομέρειες αυτήν τη φορά, την ώρα που η κόπωση από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αυξάνεται σε ορισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αυστρία ή η Βουλγαρία. Χαλαρώνει… το lockdown στη Μεγάλη Βρετανία

Το τρίτο lockdown σε διάστημα ενός έτους για 21 εκατομμύρια Γάλλους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι κάτοικοι του Παρισιού, είναι, ωστόσο, πιο ευέλικτο και λιγότερο περιοριστικό από αυτό που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2020. Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες καραντίνες, αυτή τη φορά οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους «χωρίς κανέναν περιορισμό σε χρονική διάρκεια» της εξόδου τους, αλλά «σε ακτίνα που θα περιορίζεται στα 10 χιλιόμετρα» και με μια βεβαίωση. Επίσης ανοιχτό θα είναι μεγάλο μέρος των καταστημάτων.

Mια κάποια αγωνία κατέλαβε, ωστόσο, την Παρασκευή (19/03) τους κατοίκους του Παρισιού μερικές ώρες προτού τεθούν σε ισχύ τα μέτρα αυτά, τα οποία αφορούν τα 12 εκατομμύρια των κατοίκων της περιοχής της γαλλικής πρωτεύουσας. Προς το τέλος της ημέρας μποτιλιαρίσματα περίπου 400 χιλιομέτρων καταγράφηκαν στις εξόδους από το Παρίσι.

Η λήψη των νέων αυτών περιοριστικών μέτρων κατέστη αναγκαία από την ταχεία επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, η οποία μοιάζει «ολοένα και πιο καθαρά με ένα τρίτο κύμα» της πανδημίας, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ. Για αυτήν την «τρίτη περίοδο» περιοριστικών μέτρων, η γαλλική κυβέρνηση έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μολύνονται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους παρά σε εξωτερικούς. Καθώς ήρθε η άνοιξη, τα πάρκα και οι κήποι θα μείνουν ανοιχτά. Ο κατάλογος των κλειστών επιχειρήσεων μεγάλωσε, ωστόσο, προς μεγάλη απογοήτευση ορισμένων.

«Αυτή ήταν η χαριστική βολή. Αυτή η τρίτη καραντίνα έρχεται τη στιγμή που οι έμποροι φέρνουν τις καλοκαιρινές συλλογές, οι οποίες θα συνεχίσουν να είναι αποκλεισμένες για τουλάχιστον έναν μήνα», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Πιερ Ταλαμόν της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενδυμάτων.

Μερική καραντίνα

Σε μερική καραντίνα τίθεται, παράλληλα, από την Κυριακή (21/03) η Πολωνία για τρεις εβδομάδες, με τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων να καθίσταται αναγκαία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. Η πολωνική κυβέρνηση είχε χαλαρώσει την πίεση τον Φεβρουάριο, δίδοντας άδεια για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, των μουσείων, των κινηματογράφων, των θεάτρων και των πισινών, αλλά στο ήμισυ των δυνατοτήτων τους, σε αντίθεση με τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίζονταν τότε αλλού στην Ευρώπη.

Η Γερμανία εξάλλου θα περιορίσει από την Κυριακή (21/03) τις διελεύσεις στα σύνορά της με την Πολωνία, η οποία κατατάχθηκε στην ζώνη υψηλού κινδύνου όσον αφορά την COVID-19 από το γερμανικό ινστιτούτο Robert Koch.

Το Βέλγιο την ίδια ώρα καταγράφει εδώ και μια εβδομάδα μια έξαρση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, γεγονός το οποίο απαιτεί μια αυστηροποίηση των περιορισμών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αργεντινή όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο (20/03) ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, το οποίο είναι πιο σφοδρό από το πρώτο πέρυσι.

Στην Ασία, οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν την Παρασκευή νέους περιορισμούς, την ώρα που η χώρα καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων, με περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις να καταγράφονται καθημερινά.

Στο μεταξύ στη Βραζιλία ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο αποφάσισε το κλείσιμο των παραλιών από αυτό το σαββατοκύριακο για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, σε μια χώρα που η επιδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου και όπου η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 προχωράει πολύ αργά. Μόλις και μετά βίας ένα ποσοστό άνω του 5% του πληθυσμού της χώρας έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και ποσοστό χαμηλότερο του 2% την δεύτερη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κόπωση έπειτα από ένα έτος επιδημίας αυξάνεται στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Την Κυριακή (21/03) προβλέπεται να διεξαχθεί διαδήλωση στο Μόντρεαλ του Καναδά σε διαμαρτυρία για τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Το ίδιο στην Αυστρία και τη Βουλγαρία.

Χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown στη Βρετανία

Σε πορεία χαλάρωσης των μέτρων του lockdown, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε το Σάββατο 20 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκοκ, αφού πρώτα ανακοίνωσε πως ότι οι μισοί ενήλικες της χώρας, έχουν ήδη λάβει, τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι δε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πρόοδο, όπως προβλέπεται από τον οδικό χάρτη», σημείωσε ο Χάνκοκ στο «Sky News». Σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο από τις μολύνσεις του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη και τι θα σήμαινε αυτό για τη Βρετανία, ο Χάνκοκ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την προστασία της χώρας.

Οι αυξανόμενες μολύνσεις στην Ευρώπη θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το σχέδιο της Βρετανίας για την επανέναρξη των ταξιδιών, το οποίο είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί από την 17η Μαΐου.

Η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει περισσότερα στις 12 Απριλίου, ενώ ο Χάνκοκ επιβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση των δεδομένων σχετικά με τα ταξίδια, θα πρέπει να γίνει σε μερικές εβδομάδες και όχι τώρα.

«Θα εξετάσουμε τους δείκτες, τόσο εδώ, όσο και στο εξωτερικό, αλλά και τις επιπτώσεις των νέων παραλλαγμένων στελεχών, ώστε να κατανοήσουμε αν είναι ασφαλές για να κάνουμε την κίνηση αυτή», εξήγησε ο ίδιος.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...