
Μια σύσκεψη ειδικών θα συγκαλέσει στις 29 Μαρτίου η επιτροπή ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), όπως ανακοίνωσε, προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω τα περιστατικά, που έχουν αναφερθεί, δημιουργίας θρόμβων, τα οποία συνδέονται με το εμβόλιο κατά της Covid-19, που έχουν αναπτύξει η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ειδικοί, εκτός του οργανισμού, ιδίως στην αιματολογία, την καρδιαγγειακή ιατρική και τη νευρολόγια αναμένεται να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους λόγους δημιουργίας των θρόμβων, πώς αναπτύσσονται και άλλους πιθανούς κινδύνους, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Τόσο ο EMA όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστήριξαν την ασφάλεια του εμβολίου την περασμένη εβδομάδα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων».
Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης- Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC), που εξετάζει την ασφάλεια των ανθρώπινων φαρμάκων, έχει ξεκινήσει μια συνεχόμενη, ταχεία έρευνα για την αξιολόγηση των θρόμβων. Μια επικαιροποιημένη σύσταση από την PRAC αναμένεται το διάστημα μεταξύ 6ης και 9ης Απριλίου, όταν η επιτροπή θα συνεδριάσει.
Επιφυλάξεις από Δανία: Αναστέλλει τους εμβολιασμούς για τρεις εβδομάδες
Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η Δανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμπιστευτεί και πάλι το εν λόγω εναίσιμο, αφού παρέτεινε για τρεις εβδομάδες την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στο πρόγραμμα ανοσοποίησης κατά της Covid-19, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο αυτό κρίθηκε «ασφαλές και αποτελεσματικό» από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Αποφασίσαμε σήμερα να παρατείνουμε την αναστολή κατά τρεις εβδομάδες», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας Σόρεν Μπρόστρομ, εξηγώντας πως χρειάζεται «περισσότερος χρόνος» προκειμένου να αποκλειστεί εντελώς η πιθανή διασύνδεση μεταξύ ορισμένων, σπάνιων αλλά σοβαρών, γνωστών περιστατικών δημιουργίας θρόμβων με το εμβόλιο της AstraZeneca, η οποία ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί.
Σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων «δεν αποκλείει» κάποια σχέση, γεγονός που τις οδηγεί να συνεχίσουν την έρευνα, για προληπτικούς λόγους.
«Η βάση μας για να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση σχετικά με την περαιτέρω χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca είναι πάρα πολύ αβέβαιη», επισήμανε ο Μπρόστρομ. «Πολλές έρευνες έχουν ξεκινήσει, όμως δεν έχουμε ακόμη συμπεράσματα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίσαμε να παρατείνουμε την αναστολή χρήσης του» συμπλήρωσε. «Συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε εάν ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο (…), θα δούμε επίσης τη σημασία του κινδύνου: εάν είναι αποδεκτός και μπορούμε να τον δικαιολογήσουμε», σημείωσε ο ίδιος.
Στη Δανία, το 5,7% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το 11,1% έχει λάβει μια πρώτη δόση.
Denmark extends suspension of AstraZeneca COVID-19 shot amid doubts https://t.co/LnCzE7u41p pic.twitter.com/sgKpMIzXUE
— Reuters (@Reuters) March 25, 2021
Στο 76% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σύμφωνα με νέες δοκιμές
Αποτελεσματικό κατά 76% στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων, προέκυψε το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρίας, όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη (25/3) η μεγάλη φαρμακευτική, επικαλούμενη επικαιροποιημένα δεδομένα κλινικής δοκιμής η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ, στο Περού και στη Χιλή.
Η «AstraZeneca» δεσμεύθηκε την Τρίτη (23/03) ότι θα ανακοίνωνε μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες πρόσφατα δεδομένα, μετά την κριτική που της άσκησε αμερικανικός εποπτικός φορέας, τονίζοντας πως ενδέχεται να ανακοίνωσε «παρωχημένα» στοιχεία για το εμβόλιό της.
Η φαρμακευτική είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα (22/03) ότι το εμβόλιό της ήταν αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων, επικαλούμενη προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης.
Τα νεότερα δεδομένα αφορούν 190 μολύνσεις μεταξύ των 32.400 συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή. Τα προηγούμενα αφορούσαν 141 μολύνσεις ως την 17 Φεβρουαρίου.
Η «AstraZeneca» σχεδιάζει να ζητήσει να δοθεί άδεια επείγουσας χρήσης του προϊόντος της στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.
Επέμεινε την Πέμπτη (25/03) ότι το εμβόλιό της είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ή κρίσιμων περιπτώσεων, καθώς και ότι έχει 85% αποτελεσματικότητα μεταξύ των ληπτών 65 ετών και πάνω.
Το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το σχεδόν 95% των προϊόντων των «Pfizer/BioNTech» και «Moderna». Το εμβόλιο της «AstraZeneca» θεωρείται, ωστόσο, κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως διότι είναι ευκολότερη και φθηνότερη η μεταφορά και αποθήκευσή του. Έχει ήδη λάβει άδεια επείγουσας χρήσης σε πάνω από 70 χώρες.
Τα προβλήματα στην παραγωγή, οι φόβοι για τις παρενέργειές του και τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του εγείρουν, ωστόσο, ερωτήματα για την ίδια την «AstraZeneca» και πολλές χώρες που βασίζονται στο προϊόν της για να προχωρήσουν οι εκστρατείες εμβολιασμού.
Πηγή: altsantiri.gr