Κορονοϊός: Νέα μέτρα και στην Ιταλία: Στο 75% η τηλεργασία – Κλείσιμο σε δρόμους και πλατείες (video)

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής (18/19) τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης. Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δε θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις έξι το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ. Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών. Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.

Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

«Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα. Η στρατηγική μας δεν είναι ίδια με εκείνη της Άνοιξης. Τους περασμένους μήνες αυξήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό και διπλασιάσαμε τις θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάθε μέρα παράγουμε, πλέον, είκοσι εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός.

«Πρέπει να αποφύγουμε νέο γενικό lockdown, διότι θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία», πρόσθεσε. Ο Τζουζέπε Κόντε κάλεσε και πάλι τους Ιταλούς να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να προσέχουν όταν συναντούν φίλους και συγγενείς. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η κυβέρνηση είναι παρούσα αλλά ο καθένας πρέπει να προσφέρει την συμβολή του», ολοκλήρωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία ερήμωσαν οι πόλεις, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί και στο Βέλγιο. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μείνουν κλειστά για ένα μήνα.

Πάνω από 11.000 νέα κρούσματα στην Ιταλία

Τα κρούσματα κορονοϊού, το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία είναι 11.705 και 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πραγματοποιήθηκαν, όμως, σχεδόν είκοσι χιλιάδες λιγότερα διαγνωστικά τεστ σε σύγκριση με το Σάββατο (17/10), ημέρα που τα περιστατικά ήταν 10.925, με 47 νεκρούς.

Συνολικά, 7.131 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και 750 στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία 36.543 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την Covid-19.

H περιφέρεια με τα περισσότερα κρούσματα, την Κυριακή (18/10) είναι και πάλι η Λομβαρδία (2.975), ενώ ακολουθούν η Καμπανία, με κύρια πόλη την Νάπολη (1.376) και η περιφέρεια Λάτιο, με πρωτεύουσα την Ρώμη (1.198). Οι ειδικοί θεωρούν κρίσιμη την κατάσταση στο Μιλάνο.

Έκκληση Κουρτς για να αποτραπεί δεύτερο lockdown στην Αυστρία

Επείγουσα έκκληση συνοχής προς τον πληθυσμό για να κρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, έκανε μέσω βίντεο στο Facebook, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με την επισήμανση ότι «εναπόκειται σε όλους μας να αποτρέψουμε το δεύτερο lockdown, μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές, απέχοντας από εορτασμούς, μεγάλες ιδιωτικές συγκεντρώσεις και πάρτι».

Στο βίντεο με τίτλο «Η κατάσταση στην Αυστρία είναι σοβαρή», προδιαθέτει τον πληθυσμό για «ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα, έναν εξαιρετικά δύσκολο καιρό με περιορισμούς, αναγκαία μέτρα και αποχή», ενώ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς θα υπάρχει το εμβόλιο και ως εκ τούτου η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται στην «κόπωση από τον κορονοϊό», η οποία, όπως σημειώνει, οδηγεί σε ολοένα και περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας, μέχρι και σε ανοικτές εκκλήσεις για μη τήρηση των μέτρων, ενώ διαβεβαιώνει ότι η πανδημία, με περίπου από 1.000 έως 1.500 νέες λοιμώξεις κάθε μέρα, δεν αποτελεί ακόμη πρόβλημα για τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Κατά την άποψή του, ο ιός αυξάνεται εκθετικά, οι αριθμοί διπλασιάζονται μέσα σε τρεις εβδομάδες, και, εάν δεν επιτευχθεί μία επιβράδυνση, η Αυστρία θα έχει τον Δεκέμβριο 6.000 νέες μολύνσεις κάθε ημέρα, «και αυτό είναι κάθε άλλο παρά εκτός ρεαλισμού», καθώς η Τσεχία, έχει ήδη σήμερα αυτήν την κατάσταση, και με την έναρξη του κύματος της γρίπης, σταδιακά έρχονται τα όρια των δυνατοτήτων εντατικής θεραπείας.

«Ο στόχος πρέπει να είναι να το αποφύγουμε, μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές και φορώντας μάσκες, και αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει ένα δεύτερο lockdown», τονίζει ο καγκελάριος παραπέμποντας σε συνθήκες lockdown σε πολλές χώρες.

«Οι περιορισμοί σε εκδηλώσεις και πάρτι θα βλάψουν φυσικά πολλές επιχειρήσεις, αλλά με ένα δεύτερο lockdown, η οικονομική ζημία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και θα απειλούσε σημαντικά περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς, όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των λοιμώξεων, τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική ζημία σε μια χώρα», αναφέρει, παραπέμποντας στην υψηλή εξάρτηση της Αυστρίας από τον τουρισμό και τις υψηλές ζημιές που προκαλούνται από τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις.

Ο κορονοϊός «καταστρέφει αμέτρητες δουλειές και προκαλεί πολλά δεινά για πολλούς ανθρώπους, δεν υπάρχει απλή απάντηση ή γρήγορες λύσεις μέσω μεμονωμένων μέτρων, αλλά μπορούμε, πρέπει, και θα ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο μαζί στην Αυστρία», τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στην έκκληση του προς τον πληθυσμό της χώρας, ο αυστριακός καγκελάριος αντιτάσσεται σαφώς στη θέση, ότι θα ήταν αρκετό να «κλειδώσει» κάποιος τους ηλικιωμένους, και διευκρινίζει πως «δε θέλουμε να είμαστε μία τέτοια κοινωνία».

Ο ίδιος παρατηρεί με έμφαση, πως «οι ηλικιωμένοι και οι ομάδες κινδύνου αξίζουν την εκτίμησή μας», και, επιπλέον, «αυτό δεν θα λειτουργούσε γιατί οι ηλικιωμένοι άθρωποι θα έπρεπε να φροντίζονται σε γηροκομεία από προσωπικό – και η πλειονότητά τους δεν ζει σε γηροκομεία, αλλά «ανάμεσα στην κοινωνία», συχνά μέσα σε οικογένειες.

«Η Βουλγαρία δεν θα χρειαστεί καραντίνα, εφόσον τηρεί τα μέτρα»

Η Βουλγαρία δεν θα χρειαστεί να επιβάλει πλήρη καραντίνα για να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19, εφόσον τηρηθούν τα προστατευτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, δήλωσε την Κυριακή (18/10) η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Η Βουλγαρία κινδυνεύει, όπως και όλες οι άλλες χώρες, να υποστεί ένα σοκ από το δεύτερο κύμα», είπε η Γκεοργκίεβα, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

«Αυτό δεν σημαίνει (ότι θα επιβληθεί) πλήρες λοκντάουν, εφόσον τηρείτε τα προστατευτικά μέτρα, όπως να φοράτε μάσκες, να τηρείτε τις αποστάσεις και να εξετάζεστε. Αυτό θα πρέπει να κάνουμε τώρα, που είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, ξεπέρασαν τους 250.000 οι νεκροί στην Ευρώπη, πάνω από 7,3 εκατ. τα κρούσματα κορονοϊού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...