
Νέο αρνητικό ρεκόρ με 667 νέα κρούσματα κορονοϊού σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Από αυτά τα 250 καταγράφηκαν στην Αττική, τα 125 στη Θεσσαλονίκη και τα 30 στη Βοιωτία.
Μέσα σε μια ημέρα καταγράφηκαν, επίσης οκτώ θάνατοι από επιπλοκές του ιού, ενώ 87 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι.
Τα κρούσματα συνολικά έχουν φτάσει τα 26.469, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 528.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό υπάρχουν αρκετές εστίες μόλυνσης εκτός Αττικής, όπως στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και Λιβαδειά.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:
Συναγερμός στη Λιβαδειά
Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο και ακόμη περισσότερο τον Οκτώβριο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μόλυνση κλειστών ομάδων ανθρώπων που λόγω της δουλειάς τους συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους με συνέπεια να μεταδίδουν την covid-19.
Αυτό επιβεβαιώθηκε με κρούσμα σε εκκοκκιστήριο στη Λιβαδειά, όπου η ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένου κρούσματος από άλλο εργοστάσιο, αποκάλυψε άλλους 18 ασθενείς covid-19, χτυπώντας «καμπανάκι» στις υγειονομικές υπηρεσίες.
Η ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, ωστόσο η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς ακουμπά πολλές δεκάδες πολιτών, αφού εκτός από συγγενείς και φίλους υπάρχουν και οι παραγωγοί που ήρθαν σε επαφή στον χώρο αυτή την περίοδο.
Θυμίζουμε ότι στην περιοχή της Λιβαδειάς τις προηγούμενες ημέρες η εξέλιξη με επιβεβαιωμένα κρούσματα είχε οδηγήσει σε συναγερμό στο χώρο της εκπαίδευσης με κλείσιμο τμημάτων από τρεις σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα του Τμήματος Β1 του 2ου Γυμνασίου, των Τμημάτων Α1, Γ1 και Γ1 Θετικής Κατεύθυνσης του 2ου Γενικού Λυκείου μέχρι 26 Οκτωβρίου και των Τμημάτων Γ Αισθητικής, Γ Κομμωτικής & Γ Νοσηλευτικής μέχρι 30 Οκτωβρίου.
Οι κόκκινες περιοχές στην Αθήνα
Αν και η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, δεν δίνει μεγάλους αριθμούς συγκριτικά με τον πληθυσμό και δεν φαίνεται να έχει πολλαπλασιαστές.
Πάντως σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Star, σοβαρό πρόβλημα πλέον αντιμετωπίζει ο Πειραιάς, το Περιστέρι καθώς και το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι και η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα.
Σημειώνεται ότι σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν δωρεάν rapid tests αντιγόνου σε πολίτες στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.
Πηγή: altsantiri.gr