Κορονοϊός: «Ναι» και από τον ΠΟΥ στο εμβόλιο της Johnson & Johnson – Τον Απρίλιο αναμένεται στην ΕΕ

Την έγκρισή του για κατεπείγουσα χρήση του μονοδοσικού εμβολίου κατά της Covid-19 του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Johnson & Johnson, έδωσε την Παρασκευή (12/3) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με ανακοίνωση του.

«Κάθε νέο εργαλείο ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της Covid-19 είναι ένα ακόμα βήμα προς τον έλεγχο της πανδημίας», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και αυτό των Astrazeneca-Οξφόρδης που παρασκευάζεται στην Ινδία και τη Νότια Κορέα. Τα εμβόλια αυτά χρειάζονται δύο δόσεις, ενώ αυτό της Pfizer, δεν μπορεί να αποθηκευτεί παρά μόνο σε εξαιρετικά ψυχρές θερμοκρασίες. Αντίθετα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να διατηρηθεί σε ένα κλασικό ψυγείο.

Το πράσινο φως που δόθηκε την Παρασκευή (12/3) επιτρέπει την ένταξη αυτού του εμβολίου στον μηχανισμό Covax που δημιούργησαν η Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi), ο ΠΟΥ, ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο τομέας έρευνας του μηχανισμού, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί μια δίκαιη διανομή των εμβολίων που δεν έχουν ακόμη παρασκευαστεί σε επαρκείς ποσότητες ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Ο δρ Τέντρος, δήλωσε επίσης ότι ο μηχανισμός Covax ελπίζει να λάβει «το συντομότερο δυνατό» 500 εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου. Ο Μπρους Έιλουαρντ, σύμβουλος του γενικού διευθυντή, διευκρίνισε ότι ελπίζει για τις πρώτες δόσεις «τον Ιούλιο ή νωρίτερα».

«Τον Απρίλιο το εμβόλιο στην ΕΕ»

Έχοντας πλέον εγκριθεί από τον ΠΟΥ αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το εναίσιμο αυτό θα φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία το νωρίτερο στα μέσα Απριλίου, εκτίμησε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

«Η παράδοση του εμβολίου Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπώς στη Γερμανία θα γίνει το νωρίτερο στα μέσα Απριλίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με την παρασκευάστρια εταιρεία σχετικά με το πότε θα έρθει η σειρά της ΕΕ», δήλωσε στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Σχετικά με την de facto απαγόρευση των εξαγωγών του εμβολίου από τις ΗΠΑ, ο Σπαν ανέφερε ότι: «Τους τελευταίους δώδεκα μήνες έπρεπε να διαπιστώσουμε ξανά και ξανά ότι ορισμένα προϊόντα δεν έχουν φύγει από τις ΗΠΑ. Αυτό είναι προβληματικό στην μεταξύ μας, στην διατλαντική εταιρική σχέση. Πρέπει να συζητήσουμε γι΄ αυτό και να το αντιμετωπίσουμε».

«Συνολικά, πρέπει να παραχθούν περισσότερα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης στη Γερμανία. Είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία δουλεύουμε καθημερινά», διαβεβαίωσε.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των (συμβεβλημένων με τα Ταμεία) οικογενειακών ιατρών στους εμβολιασμούς, ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός διευκρίνισε ότι «θα πρέπει πρώτα να υπάρχουν επαρκείς δόσεις εμβολίων έτσι ώστε να μπορούν και αυτοί να εμβολιάζουν. Είναι πιθανό ότι θα λάβουν μέρος στους εμβολιασμούς έως και 70.000 ιατρεία. Εάν κάθε γιατρός χορηγεί 20 δόσεις την εβδομάδα, θα χρειαζόμασταν ήδη 1,4 εκατομμύρια δόσεις. Πάντως, οι οικογενειακοί γιατροί οφείλουν και πρέπει να εμβολιάσουν. Εκτιμώ ότι η ημερομηνία έναρξης θα είναι τα μέσα Απριλίου».

Τέλος, ο ίδιος υποσχέθηκε ότι «η ροή των εμβολιασμών στη Γερμανία σύντομα θα βελτιωθεί. Το 7% των Γερμανών εμβολιάστηκε σε δύο μήνες, το επόμενο 7% θα εμβολιασθεί γρηγορότερα, θα χρειαστεί ένας μήνας. Τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα γίνονται δέκα εκατομμύρια εμβολιασμοί την εβδομάδα στα ιατρεία».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...