
Από τη Δευτέρα (11/01) ανοίγουν, επίσημα, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά σχολεία, οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής, με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε και την Παρασκευή (08/01) κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα με την παράταση του lockdown, αλλά οι επιστήμονες, μετά και τα τελευταία στοιχεία ανησυχούν για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Οι μαθητές των οποίων ξεκίνησαν με τηλεκπαίδευση τα μαθήματά τους την Παρασκευή (08/01), όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έριξε, μάλιστα, «βόμβα», και τόνισε να μην ανοίξουν καθόλου Γυμνάσια και Α’, Β’ Λύκεια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ο,τι Συμβαίνει», την ώρα που τα σχολεία ανοίγουν (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και Σχολεία Ειδικής Αγωγής) τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, παρά την παράταση του lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου.
«Να ανοίξουν Γυμνάσια, Λύκεια και τα καταστήματα με προϋποθέσεις», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μπορεί, μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού να εμφανίζεται μειωμένος τις τελευταίες ημέρες, αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία παραμένει πρόβλημα που φοβούνται οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, αυξημένος είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής.
Την ίδια ώρα, είναι αρκετά υψηλά και τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται στην Αττική. Μόνο το Σάββατο (09/01) στην Αττική εντοπίστηκαν 298 κρούσματα κορονοϊού από τα συνολικά 800 στη χώρα.
Η πρόταση για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια
Με αυτά τα δεδομένα, ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, αλλά για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα όπως φαίνεται.
Κι αυτό γιατί, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων φαίνεται πως συμμορφώνονται εύκολα στους κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό, κάτι που δεν ισχύει – τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό – για τους μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές. Γι’ αυτό ορισμένοι επιστήμονες φτάνουν ακόμη και στο σημείο να προτείνουν ακόμα και να παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της χρονιάς Γυμνάσια και Λύκεια, με εξαίρεση την Γ’ Λυκείου, λόγω των πανελληνίων (μειώθηκε η ύλη των μαθημάτων, όπως είχε προαναγγελθεί)…
Χαρακτηριστικά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε τα εξής στο «OPEN TV»: «Η Γ’ Λυκείου είναι διαφορετική περίπτωση λόγω των πανελληνίων εξετάσεων. Τα Γυμνάσια και η Α’ και Β’ Λυκείου, θεωρώ, ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν καθόλου μέχρι το τέλος της χρονιάς».
Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν Γυμνάσια, Λύκεια και τα καταστήματα με προϋποθέσεις
Θα μπορούσαν να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από την Δευτέρα (11/01) μαζί με τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία δήλωσε, από την άλλη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ» το Σάββατο (09/01), ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης εκτιμώντας ότι το ρίσκο είναι μικρό με το άνοιγμα των σχολείων.
Πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσαν από τις 18 Ιανουαρίου να ανοίξουν και τα καταστήματα με ραντεβού και SMS, αν δεν δούμε την ερχόμενη εβδομάδα μεγάλο κόστος, δηλαδή αυξημένο αριθμό κρουσμάτων λόγω των εορτών και κυρίως λόγω των Θεοφανείων.
Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία από Δευτέρα – Όλα τα προληπτικά μέτρα
Ταυτόχρονα με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, επιστρέφουν και οι νέες «συνήθειες» που έχει επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού, δηλαδή τα έκτακτα μέτρα, που ανέφερε ξανά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή (08/01) στην τακτική ενημέρωση.
Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Έτσι, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.
Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα. Ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).
Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν. Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη (07/01) από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.
Υπενθυμίζεται ότι rapid test κάνουν οι καθηγητές, μετά από δήλωση σε σχετική πλατφόρμα (edu.testing.gov.gr).
SMS 13033: Με ποιο κωδικό πηγαίνουμε από Δευτέρα τα παιδιά στα σχολεία
Όπως και το προηγούμενο διάστημα που ήταν ανοιχτά τα σχολεία έτσι και τώρα απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.
Ο τρόπος μετακίνησης από και προς το σχολείο είναι ο εξής:
- Επιλογή 4 στο sms 13033.
- Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση.
Παπαευαγγέλου: Φοβόμαστε να δώσουμε ακόμη το πράσινο φως για Γυμνάσια, Λύκεια
Για το άνοιγμα των σχολείων η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε: «Η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μας» και τα σχολεία άνοιξαν «πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για μαθησιακούς λόγους».
Αν και δικαίως αναφερόμαστε συνεχώς στους ήρωες της πανδημίας, δηλαδή σε γιατρούς και νοσηλευτές, εξαιρετική δουλειά έχουν κάνει και οι εκπαιδευτικοί μας, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως η επιτροπή εισηγήθηκε το οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα, δηλαδή και στις «κόκκινες περιοχές», όπου εφαρμόζεται αυστηρότερο lockdown.
Στόχος των ειδικών είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η καθηγήτρια τόνισε πως το πράσινο φως δεν δόθηκε για Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς «οι ειδικοί φοβούνται και περιμένουν το αποτύπωμα που θα αφήσουν οι γιορτές στην πανδημία». «Στόχος μας είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα Δημοτικά και να ανοίξει σύντομα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση», ξεκαθάρισε η ειδικός.
«Η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας», συνέχισε και υπενθύμισε πως μετά την εισήγηση των ειδικών, την προσεχή Δευτέρα (11/01) ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και με τηλεκπαίδευση, που ξεκίνησε από την Παρασκευή (08/010), θα συνεχίσουν Γυμνάσια και Λύκεια (όπως είχε ανακοινωθεί και από το υπουργείο Παιδείας). Σημειώνεται ότι άνοιγμα ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι.
Θεσσαλονίκη: 600 εκπαιδευτικοί και μέλη του προσωπικού των σχολείων εξετάστηκαν σήμερα
Εν τω μεταξύ, εξακόσιοι περίπου εκπαιδευτικοί και μέλη του προσωπικού των σχολείων εξετάστηκαν το Σάββατο (09/01), ως τις 3 το απόγευμα, για covid – 19 στο πλαίσιο των δωρεάν rapid tests που γίνονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, στο 72ο και στο 9ο Δημοτικά Σχολεία.
Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Ακριτίδου, η οποία γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και αύριο, Κυριακή. Η ίδια εκτιμά ότι συνολικά πάνω από 1.200 άτομα θα έχουν ελεγχθεί μέχρι το τέλος της διαδικασίας, το μεσημέρι της Κυριακής (10/01). «Όσοι έχουν υποβληθεί σε τεστ ειδοποιούνται για τα αποτελέσματα μέσα σε μισή ώρα από τη λήψη του δείγματος. Η ενημέρωση γίνεται από τον ΕΟΔΥ», πρόσθεσε η κ. Ακριτίδου.
Αντίστοιχα τεστ γίνονται και σε άλλους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης σημείωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των Δήμων σε ό,τι αφορά τη διενέργεια τεστ σε εκπαιδευτικούς ενώ ανέφερε ότι και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στη διαδικασία. Συγκεκριμένα σχολίασε ότι στην Καλαμαριά όπου έγιναν τεστ, προσήλθαν 515 εκπαιδευτικοί σε σύνολο 800, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό συμμετοχής 70% ενώ γνωστοποίησε ότι αντίστοιχοι έλεγχοι έγιναν χθες στην Αρναία και θα γίνουν την Κυριακή (10/01) στα Μουδανιά, την Τρίτη (12/01) στον Πολύγυρο, τις επόμενες μέρες στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Παύλου Μελά.
Στο μεταξύ, ο κ. Κόπτσης γνωστοποίησε ότι έχουν ξεκινήσει και τα τεστ σε εκπαιδευτικούς μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας που λειτουργεί από τις 7 Ιανουαρίου και χαρακτήρισε εξαιρετικό το μέτρο, όπως και την ανακοίνωση ότι μετά τις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς, προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον κορονοϊό θα έχουν οι εκπαιδευτικοί.
Σε ό,τι αφορά το βαθμό ετοιμότητας για την επανέναρξη των μαθημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα τόνισε: «είμαστε πανέτοιμοι», υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά τις υποδομές, τα αντισηπτικά, την καθαριότητα, την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών από διαφορετικές εισόδους και εξόδους των σχολείων και σε διαφορετικές ώρες, τα ξεχωριστά διαλείμματα και τους χωριστούς αύλειους χώρους που θα χρησιμοποιεί κάθε τάξη.
Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι η διασπορά του ιού στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας έφτασε το 0,6%. «Αν στα σχολεία εμφανιζόταν ένα περιστατικό, δεν μεταδιδόταν. Σε μόλις 0,6% των περιπτώσεων μεταδιδόταν από μαθητή σε μαθητή. Στις περιπτώσεις μετάδοσης διαπιστώθηκε ότι αυτή έγινε σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή αποδείχτηκε στατιστικά ότι η μετάδοση έγινε στο συνωστισμό των γονέων κατά την αναμονή για να παραλάβουν τα παιδιά τους. Αυτό τώρα θα το αποφύγουμε με τις κλιμακούμενες προσελεύσεις και αποχωρήσεις των μαθητών και με τις πολλές εισόδους που θα χρησιμοποιηθούν», είπε ο κ. Κόπτσης. Ευχαρίστησε, παράλληλα τους εκπαιδευτικούς για την τήρηση των οδηγιών που προβλέπονται και απηύθυνε έκκληση – παράκληση στους γονείς, να αποφεύγουν τις συζητήσεις με άλλους γονείς κατά την παραλαβή των παιδιών τους από το σχολείο ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση διασποράς.
«Όλοι μαζί θα συνεισφέρουμε στο να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και να μείνουν ανοιχτά. Το ζητάνε οι ίδιοι οι μαθητές, οι γονείς τους, η κοινωνία, η ψυχολογία και ο συναισθηματικός κόσμος του παιδιού. Εμείς θα ανοίξουμε τα σχολεία με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές και με ασφάλεια και θα προσπαθήσουμε να μείνουν ανοιχτά μέχρι να περάσει ο κορονοϊός», πρόσθεσε.
Πηγή: altsantiri.gr