
Φαίνεται πως η παγκόσμια υγειονομική κρίση δημιούργησε νέες προκλήσεις σχετικά με τις ανισότητες που κυριαρχούν μεταξύ του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Περίπου τριπλάσιος αριθμός εμβολίων κατά του κορονοϊού έχει εξασφαλιστεί από τις πλούσιες χώρες, όπως ανέφεραν την Τετάρτη 9/12 η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις
Με βάση αυτό, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που ζουν σε υποανάπτυκτες χώρες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον εμβολιασμό.
Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech αυτόν τον μήνα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα μπει ένα τέλος στην πανδημία που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο παγκοσμίως.
Rich countries have hoarded enough doses to vaccinate their entire populations nearly 3 times over. This is not okay.
By buying up the majority of the world’s vaccine supply, rich countries are in breach of their human rights obligations.
Read more: https://t.co/5h6cmKbGvh pic.twitter.com/tdOibTrQNp
— Amnesty UK (@AmnestyUK) December 9, 2020
«Οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση»
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι οργανισμοί, όπως οι Frontline AIDS, Global Justice Now και Oxfam, κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τη φαρμακευτική βιομηχανία να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια μοιράζονται σε όλους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις επανειλημμένα το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού να αποτελεί «δημόσιο αγαθό». Ο ΠΟΥ έχει υποστηρίξει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολίων γνωστό ως COVAX, το οποίο επιδιώκει να διασφαλίσει τη δίκαιη διανομή εμβολίων, στο οποίο έχουν προσχωρήσει 189 χώρες.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εγγραφεί, έχοντας εξασφαλίσει διμερείς συμφωνίες.
Το COVAX ελπίζει να προσφέρει περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, αλλά αυτό θα αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 20% των πληθυσμών των χωρών που αποτελούν μέρος του μηχανισμού.
The COVAX Advance Market Commitment of @Gavi aims to secure equitable access to #COVID19 vaccines for low- and middle-income countries. @MelindaGates explains how this will work:
— Gates Foundation Africa (@GatesAfrica) December 9, 2020
Στο έλεος του ιού οι φτωχότεροι
«Σχεδόν 70 φτωχές χώρες θα μπορούν να εμβολιάσουν μόνο ένα στα δέκα άτομα τον επόμενο χρόνο, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, βάσει πρόσφατων υπολογισμών.
Ανέφερε ακόμη ότι «Τα ενημερωμένα δεδομένα δείχνουν ότι πλούσιες χώρες που αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αγοράσει το 53% όλων των πιο υποσχόμενων εμβολίων μέχρι στιγμής».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο Καναδάς είναι η χώρα που έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις εμβολίου αναλογικά με τον πληθυσμό του και συγκεκριμένα θα προμηθευτεί πενταπλάσιες δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19.
Η οργάνωση προέτρεψε την υποστήριξη μιας πρότασης που υποβλήθηκε από τη Νότια Αφρική και την Ινδία προς το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες COVID-19.
Πηγή: altsantiri.gr