Κορονοϊός: Μόλις ένας στους 10 θα μπορούν να εμβολιαστούν σε 70 φτωχές χώρες

Φαίνεται πως η παγκόσμια υγειονομική κρίση δημιούργησε νέες προκλήσεις σχετικά με τις ανισότητες που κυριαρχούν μεταξύ του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Περίπου τριπλάσιος αριθμός εμβολίων κατά του κορονοϊού έχει εξασφαλιστεί από τις πλούσιες χώρες, όπως ανέφεραν την Τετάρτη 9/12 η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις

Με βάση αυτό, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που ζουν σε υποανάπτυκτες χώρες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον εμβολιασμό.

Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech αυτόν τον μήνα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα μπει ένα τέλος στην πανδημία που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο παγκοσμίως.

«Οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση»

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι οργανισμοί, όπως οι Frontline AIDS, Global Justice Now και Oxfam, κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τη φαρμακευτική βιομηχανία να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια μοιράζονται σε όλους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις επανειλημμένα το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού να αποτελεί «δημόσιο αγαθό». Ο ΠΟΥ έχει υποστηρίξει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολίων γνωστό ως COVAX, το οποίο επιδιώκει να διασφαλίσει τη δίκαιη διανομή εμβολίων, στο οποίο έχουν προσχωρήσει 189 χώρες.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εγγραφεί, έχοντας εξασφαλίσει διμερείς συμφωνίες.

Το COVAX ελπίζει να προσφέρει περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, αλλά αυτό θα αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 20% των πληθυσμών των χωρών που αποτελούν μέρος του μηχανισμού.

Στο έλεος του ιού οι φτωχότεροι

«Σχεδόν 70 φτωχές χώρες θα μπορούν να εμβολιάσουν μόνο ένα στα δέκα άτομα τον επόμενο χρόνο, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, βάσει πρόσφατων υπολογισμών.

Ανέφερε ακόμη ότι «Τα ενημερωμένα δεδομένα δείχνουν ότι πλούσιες χώρες που αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αγοράσει το 53% όλων των πιο υποσχόμενων εμβολίων μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο Καναδάς είναι η χώρα που έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις εμβολίου αναλογικά με τον πληθυσμό του και συγκεκριμένα θα προμηθευτεί πενταπλάσιες δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19.

Η οργάνωση προέτρεψε την υποστήριξη μιας πρότασης που υποβλήθηκε από τη Νότια Αφρική και την Ινδία προς το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες COVID-19.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...