
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα, Τετάρτη συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 είναι κατειλημμένες και 253 κενές (ποσοστό 21%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 579, οι 440 είναι κατειλημμένες και οι 139 κενές (ποσοστό 24%). Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 624. Από αυτές, 510 είναι κατειλημμένες και 114 κενές (ποσοστό 18%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).
Στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 214. Από αυτές, 161 είναι κατειλημμένες και 53 κενές (ποσοστό 25%).
ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής), 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%).
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%).
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας), 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%).
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης), 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%).
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας), 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%).
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας), 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%).
7η ΥΠΕ (Κρήτης), 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%).
Στρατιωτικά νοσοκομεία, 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες.
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.074. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.831 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής), 629 (από τις 1.169 διαθέσιμες κλίνες).
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), 244 (από τις 480 διαθέσιμες κλίνες).
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας), 895 (από τις 1.204 διαθέσιμες κλίνες).
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης), 1.175 (από τις 1.557 διαθέσιμες κλίνες).
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας), 453 (από τις 589 διαθέσιμες κλίνες).
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας), 232 (από τις 636 διαθέσιμες κλίνες).
7η ΥΠΕ (Κρήτης), 59 (από τις 235 διαθέσιμες κλίνες).
Στρατιωτικά νοσοκομεία, 144 (από τις 194 διαθέσιμες κλίνες).
Με δύο κενές από τις 42 κλίνες ΜΕΘ ξεκινά η εφημερία του ΑΧΕΠΑ
Για την τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και τον αγώνα των εργαζομένων να τα κρατήσουν, τον «Γολγοθά» ασθενών, συγγενών και γιατρών, μίλησε η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, Ελένη Γκέκα.
Με δύο κενές από τις 42 κλίνες ΜΕΘ ξεκινά η εφημερία του ΑΧΕΠΑ, με τη διευθύντρια της Μονάδας να δηλώνει στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης ότι, «θα διαμορφωθούν χώροι που να μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».
Η Ελένη Γκέκα, σημείωσε ότι, «όλο το νοσοκομείο είναι σε φοβερή οργάνωση, υπάρχουν προβλέψεις για ΜΕΘ, για βαριά περιστατικά, θα μεταφέρουμε ασθενείς ακόμα και στην Αθήνα, αν χρειαστεί».
Μιλώντας για την εισαγωγή ασθενών στις μονάδες ΜΕΘ είπε ότι, «οι υποψήφιοι για εισαγωγή τους σε ΜΕΘ έχουν έντρομο βλέμμα και ξέρουν τι ακολουθεί».
Αφήνουν πίσω όμως τους συγγενείς, με τους οποίους επικοινωνούν τηλεφωνικά μέχρι τη στιγμή που θα μπουν στον θάλαμο. «Από τη στιγμή που μπαίνουν στις ΜΕΘ αρχίζει ο Γολγοθάς», σημείωσε η κ. Γκέκα και περιγράφοντας τις στιγμές που πλέον το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι οι μόνοι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνούν οι ασθενείς αλλά και ο σύνδεσμος των συγγενών μαζί τους είπε ότι, «τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να τους εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη μέσω της ψυχρής τηλεφωνικής επικοινωνίας», εξηγώντας ότι, «παλιά υπήρχε οπτική επαφή κι έβλεπαν την αγωνία των γιατρών. Τώρα ούτε για τον ύστατο χαιρετισμό δεν είναι εκεί».
«Οι ηλικίες πλέον στις ΜΕΘ είναι πολύ μικρές. Νοσηλεύουμε ανθρώπους από 35 έως 70 ετών», διαπίστωσε η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, περιγράφοντας ως «γιορτή» την αποσωλήνωση κάποιου ασθενούς.
Ερωτηθείσα σχετικά με τη δική της κατάσταση είπε ότι, «έχει λυγίσει πολλές φορές». Αναφέροντας πως μετά από 20 και πλέον χρόνια στη ΜΕΘ, «έχω πιάσει τον εαυτό μου να δακρύζω φεύγοντας από το σπίτι και να λέω ‘τι θα δω σήμερα’».
«Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις ΜΕΘ είναι κουρασμένοι, είναι απογοητευμένοι», παρατήρησε και τόνισε ότι όποια ποσοστά ανακοινώνονται τώρα για τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ θα ήταν λανθασμένα, αφού «είμαστε ακόμα στην αρχή».
«SOS» από γιατρούς της Θεσσαλονίκης – «Σε χώρους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι»
Στην ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της πόλης, Βασίλης Τσάπας, εκπέμποντας «SOS».
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, ο κ. Τσάπας υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ δύσκολη, είμαστε στο μη παρέκει» και ανέφερε ότι πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, καθώς τα κρεβάτια για διασωληνωμένους μέσα στις εντατικές δεν επαρκούν και πλέον διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε χώρους εκτός εντατικής – σε χώρους ανάνηψης χειρουργείων, σε χειρουργικές αίθουσες και σε άλλους χώρους με την κατάλληλη υποδομή ώστε να συνδέονται οι αναπνευστήρες. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν γίνεται μόνο στο «Παπαγεωργίου» αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης.
Ο ίδιος τονίζει ότι όλοι οι γιατροί προσφέρουν τα μέγιστα, ωστόσο υπό συνθήκες τόσο μεγάλου φόρτου διασωληνωμένων ασθενών ελλοχεύει ο κίνδυνος της πτώσης της ποιότητας νοσηλείας και της υποθεραπείας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν έγιναν οι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Απαιτούνται γιατροί και νοσηλευτές επαρκείς σε αριθμό, ποιότητα και εκπαίδευση.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές Ιταλίας με ασθενείς με covid σε ράντζα τόνισε ότι το πώς θα εξελιχθεί η ανάγκη για διασωληνώσεις τις επόμενες ημέρες είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε.
Σήμα κινδύνου από τα νοσοκομεία της Λάρισας – «Δεν υπάρχει κρεβάτι»
Στη δύσκολη κατάσταση με τον κορονοϊό στη Λάρισα και την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής, αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου της Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης.
«Η πιο δύσκολη δουλειά για κάποιον που είναι σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει αυτό το κύμα της πανδημίας είναι να εμψυχώσει τους συνεργάτες του. Σήμερα εφημερεύουμε, και είμαστε σίγουροι ότι θα ξεσπάσει ξανά το κύμα πανδημίας στο νοσοκομείο. Έχουμε κάνει ό,τι προετοιμασία μπορεί να γίνει. Συνήθως δεχόμαστε 40 ασθενείς κάθε μέρα. Η κλινική συνήθως είχε 25 κρεβάτια, τώρα έχει 40 καινούριες εισαγωγές και όλοι οι γιατροί έχουν μετακινηθεί στο τμήμα κορονοϊού», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης μιλώντας στο MEGA.
Σχολιάζοντας τις ουρές που είχαν σχηματιστεί το πρωί της Τετάρτης έξω από το ΑΧΕΠΑ από πολίτες που ήθελαν να κάνουν rapid test, ο ίδιος είπε ότι «εδώ δε γίνονται τεστ έξω από το νοσοκομείο, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που φτάνει στο νοσοκομείο είναι με κορονοϊό. Όλα τα άλλα περιστατικά έχουν πάει πολύ πίσω, η παλιά κλινική έχει λίγους ασθενείς. Προσπαθούμε να στρατολογήσουμε και νεότερους συναδέλφους από άλλες ειδικότητες για να μπουν στην προσπάθεια. Προσπαθούμε να βρούμε αναπνευστήρες, αν χρειαστεί κάποιος να υποστηριχτεί μέχρι να βρεθεί σε ΜΕΘ».
Μιλώντας για το αν υπάρχουν κενές ΜΕΘ, ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι «δεν υπάρχει κρεβάτι. Έχουν γεμίσει όλα. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν διακομιδές ασθενών προς Χαλκίδα, Λαμία, Καρδίτσα. Έχω την αίσθηση ότι και εδώ ζούμε κάτι ανάλογο με τη Θεσσαλονίκη. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια κορύφωση τις επόμενες ημέρες και σιγά – σιγά ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε να έχουμε μια μείωση».
«Υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς που μετακινήθηκαν. Με αναπνευστήρες προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, να μην τους αφήσουμε να χαθούν, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Εμείς έχουμε τμήμα λοιμωδών με θαλάμους αρνητικής πίεσης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Όλα αυτά τα κάνουμε, και αισθάνομαι σήμερα το πρωί, από τις 9 η ώρα που ξεκίνησε η εφημερία, ότι μπαίνουμε σε μια μάχη και πρέπει να επιστρατεύσουμε αυτά τα όπλα», συνέχισε ο ίδιος.
«Εγώ έχω συντονιστικό ρόλο. Αυτό που ζούμε κάθε μέρα από φίλους και συγγενείς, είναι πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί και είναι στο σπίτι, και οι οποίοι αισθάνονται ότι θα βρεθούν στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι θα πάνε καλά και θα μείνουν σπίτι τους. Αυτοί που θα φτάσουν στο νοσοκομείο είναι ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, που όμως επειδή έχουν μολυνθεί πάρα πολλοί, τελικά για το σύστημα υγείας είναι πολλοί αυτοί που νοσηλεύονται. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση των ανθρώπων που βρέθηκαν σε καραντίνα, και είναι σίγουρο πως η πρωτοβάθμια φροντίδα θα πρέπει να υποστηρίξει αυτούς τους ανθρώπους, κάποιος γιατρός να μιλάει μαζί τους, και πολλοί από αυτούς έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη», κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης.
Πηγή: altsantiri.gr