Κορονοϊός: Μέρες Νοεμβρίου με πάνω από 3.000 κρούσματα – Σκηνικό «πολέμου» στα νοσοκομεία

Η χώρα παραμένει στα «δίχτυα» του κορονοϊού με τις προβλέψεις να είναι «εφιαλτικές» από τους ειδικούς, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει το πώς θα ανοίξουν καταστήματα, εστίαση, σχολεία.

Επιστήμονες κάνουν λόγο για πάνω από 3.000 κρούσματα, αφού οι μεταλλάξεις αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο της πανδημίας, με το σκηνικό να παραμένει «πολεμικό» στα νοσοκομεία. Oι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και τα κρούσματα δε σημειώνουν, άλλωστε, μείωση, όπως φάνηκε το Σάββατο (13/03). Στο 4,99 βρίσκεται ο δείκτης θετικότητας…

Το Σάββατο (13/03) φάνηκε, πάντως, ότι οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν και αναφέρουν ότι θα πρέπει τα καταστήματα να ανοίξουν τον Απρίλιο, αναφέροντας ότι χρειάζονται μέχρι και 40 ημέρες για να μειωθούν τα κρούσματα από τον κορονοϊό.

Πιο αναλυτικά…

Τα κρούσματα παραμένουν, λοιπόν, στα ύψη, οι διαδωληνωμένοι αυξάνονται συνεχώς, το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του την ώρα που ο δείκτης θετικότητας δεν λέει να υποχωρήσει. Δυστυχώς οι νεκροί στη χώρα μας από την πανδημία ξέρασαν τους 7.000, ενώ ο ημερήσιος απολογισμός του ΕΟΔΥ δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Το Σάββατο (13/03) ανακοινώθηκαν 2.512 νέα κρούσματα, με 52 νεκρούς και 545 διασωληνωμένους. Στην Αττική η κατάσταση είναι φωτιά με 1.180 νέες μολύνσεις και το κέντρο της Αθήνας να «βράζει».

Ο δείκτης θετικότητα για άλλη μια μέρα ήταν υψηλή, καθώς μετά από 50.339 διαγνωστικά τεστ και 2.512 κρούσματα βρίσκεται στο 4,99. Για όγδοη συνεχόμενη μέρα παραμένει πάνω από το όριο που έχουν βάλει οι ειδικοί και είναι το 4, γεγονός που αποδεικνύει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.

«Θα φτάσουμε σε επίπεδα Νοεμβρίου»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Mega» για τα ενεργά κρούσματα στη χώρας αλλά και τις προβλέψεις του για τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε εξήγησε ότι «βλέπουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση μέχρι τέλος του μήνα πανελλαδικά, που θα μας οδηγήσει δυστυχώς σε επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα του Νοεμβρίου. Εγώ αυτό που χρησιμοποιώ σαν δείκτη είναι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος ορός, αυτή η τιμή είναι πολύ πιο μικρή από αυτές που βλέπουμε κάθε μέρα. Αυτός ο δείκτης τον Νοέμβριο ήταν 2.600 η μέγιστη τιμή. Τώρα βλέπουμε ότι μπορεί να φτάσουμε τα 2.600 στο τέλος του Μάρτη και να ξεπεράσουμε και τις 3.000».

Σχετικά με την Αττική ο καθηγητής ανέφερε ότι: «Είναι σε μια φάση αρχής αποκλιμάκωσης, έχουμε μείωση της αυξητικής πορείας. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα στην Αττική, αλλά με δεδομένη την πίεση της υπερμετάδοσης των μεταλλαγμένων στελεχών δεν θα δούμε θεαματικά δεδομένα».

«Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις»

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις μεταλλάξεις ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσουν συνολικά οι μεταλλάξεις καθώς η δυνατότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη σε όλη τη χώρα. Αυτό αλλάζει τα σενάρια και το πεδίο. Χρειάζεται να προσέξουμε τώρα διπλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε χωρίς να ρισκάρουμε υπερβολικά».

Όσον αφορά στα κορονοπάρτι αλλά και τις πορείες που διοργανώνονται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής τόνισε: «Προφανέστατα τα πάρτι και τα νυχτερινά κέντρα είναι χώροι διασποράς. Οι πορείες είναι κάτι διαφορετικό. Γίνονται σε ανοιχτό χώρο και εξαρτάται πώς γίνονται. Αν γίνονται με μέτρα προστασίας μπορεί να μην είναι μεγάλες εστίες μετάδοσης. Είναι κρίσιμο για όλους ότι πρέπει να πηγαίνουν στις πορείες με σύνεση σε ότι αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας».

Τέλος κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα ενεργά κρούσματα τα οποία έχουν φτάσει τα 92.000 συνολικά στη χώρα μας. 45.000 εντοπίζονται στην Αττική και 11.000 στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει φτάσει στο 62% σε κενές κλίνες ΜΕΘ. Στο 92% είναι η Αττική.

Σκηνικό «πολέμου» στα νοσοκομεία της Αττικής

Και όλα αυτά ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) συνεχίζει να βρίσκεται σε παρατεταμένη κατάσταση πολιορκίας. Σύζυγοι, αδέρφια, οικογένειες ολόκληρες νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία. Στην Αττική, μέσα σε μία εβδομάδα τα νοσοκομεία χρειάστηκε να νοσηλεύσουν περί τους 2.000 νέους ασθενείς. Η ηλικία τους τρομάζει…

Μόνο στο Θριάσιο, περισσότεροι από 60 ασθενείς με covid εισήχθησαν για νοσηλεία, μέσα σε 72 ώρες. Παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης του ΕΣΥ, η πληρότητα στις ΜΕΘ covid είναι αδύνατον να πέσει κάτω από το 92%.

Το γ’ κύμα της πανδημίας απειλεί και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στα οποία οι εισαγωγές των covid περιστατικών σχεδόν διπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι νοσηλείες να έχουν ξεπεράσει τις 700. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ούτε ένας ασθενής άνω των 80 ετών δεν έχει χρειαστεί νοσηλεία το τελευταίο διάστημα, καθώς ο εμβολιασμός έχει χτίσει ένα επαρκές τείχος ανοσίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...