Κορονοϊός: «Μαύρες» προβλέψεις για πάνω από 12.000 νεκρούς στην Ελλάδα έως τον Απρίλιο

Τρομακτικές μοιάζουν οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους τέσσερις μήνες, από το Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (Institute for Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Σύμφωνα με αυτές, ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα ενδέχεται να ξεπεράσει τις 12.300 μέχρι την 1η Απριλίου. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί προειδοποιούν για αυστηρή τήρηση των μέτρων, δηλαδή των εμβολιασμών, της χρήσης μάσκας και της τήρησης των αποστάσεων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα πιθανά σενάρια προβλεπόμενων κρουσμάτων και θυμάτων του κορονοϊού που αναπτύσσει το ινστιτούτο βασίζονται σε δεδομένα από κάθε χώρα και διαφοροποιούνται με βάση τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό της μεταδοτικότητας του ιού. Παραδείγματος χάρη, το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση της μάσκας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν στην Ελλάδα όλοι οι παράγοντες μείνουν ως έχουν μέχρι τον Απρίλιο, το ινστιτούτο προβλέπει οι θάνατοι λόγω κορονοϊού να αγγίξουν τους 12.325, περίπου 8.000 περισσότεροι από ότι τώρα.

Ο παράγοντας «μάσκα»

Με τα τωρινά δεδομένα, περί το 89% του πληθυσμού στη χώρα φοράει μάσκα, σημειώνοντας πως το μέτρο αυτό μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης στο ένα τρίτο.

Αν από τώρα έως και τον Απρίλιο το 95% του πληθυσμού φοράει μάσκα, ο συνολικός αριθμός θανάτων θα φθάσει τις 11.528, ενώ αν γίνει πιο γρήγορα ο σταδιακός εμβολιασμός του πληθυσμού, ο προβλεπόμενος αριθμός ανέρχεται στις 11.722.

Αν όμως τα μέτρα χαλαρώσουν, προβλέπεται εκτόξευση των θανάτων, με 19.107 έως τον Απρίλιο. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη.

  • Στην Αυστρία ο μέγιστος αριθμός προβλεπόμενων θανάτων είναι 15.482 μέχρι τον Απρίλιο,
  • Στο Βέλγιο είναι 26.790
  • Στη Γαλλία οι θάνατοι προβλέπεται να διπλασιαστούν, ξεπερνώντας τις 125.000.

Όπως ανάφερε η Καθημερινή, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το ινστιτούτο προβλέπει τόσο μεγάλη αύξηση θανάτων στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω του ίδιου φορέα, η χώρα έχει λάβει πληθώρα μέτρων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα περισσότερα μέτρα, έχοντας κλειστά σχολεία, εστίαση, γυμναστήρια, καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00.

Η μετακίνηση από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% λόγω των απαγορεύσεων.

Κρίσιμη η διατήρηση των μέτρων μέχρι τον Απρίλιο

  1. Αν η χρήση μάσκας γίνει ακόμα πιο διευρυμένη ή εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, οι ημερήσιοι θάνατοι μπορεί να πέσουν στους 18 έως τον Απρίλιο.
  2. Αν όμως υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς, οι ημερήσιοι θάνατοι θα αυξηθούν, φθάνοντας σε μια κορύφωση της τάξης των 196 θανάτων την ημέρα τον Μάρτιο.

Τέλος, επιστήμονες στην Ελλάδα, που μίλησαν στην Καθημερινή, υποστήριξαν ότι η χαλάρωση των μέτρων είναι ευνόητο πως θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, καθώς είναι πιθανή νέα έξαρση του κορονοϊού μετά την πάροδο της εορταστικής περιόδου, καθώς, με βάση το ινστιτούτο, αναμένονται 80-90 θάνατοι την ημέρα όσον αφορά το επόμενο τρίμηνο.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...